Cikkek a fotókról

Éjszakai építészeti fotózás

Ebben a cikkben Andrea Minoia fotóssal megbeszéljük az építészeti fotózás alapjait, valamint néhány tippet, amelyek segítenek az éjszakai fotózás javításában. 

Felszerelés

Az építészeti fotózás nem igényel nagy mennyiségű speciális fényképészeti berendezést, kivéve a drága tilt-shift lencséket. Ezeket elsősorban a szakemberek használják a nem kívánt perspektíva hatások (eső épületek) kijavítására a fényképezőgépben. A programok szerkesztése azonban segít. 

Ночная архитектурная фотография

Kamera és lencsék 

Ночная архитектурная фотография

Chateau De La Hulpe, Brüsszel közelében, iPhone 7 – tel

Ahhoz, hogy a” munka ” a hely és a kamera szögek, szükség van a kiváló minőségű kompakt és ál-tükör nélküli kamerák, valamint a DSLR-ek és tükör nélküli kamerák. Ez annak köszönhető, hogy a minőség a kapott kép, a képesség, hogy lőni RAW formátumban, valamint a rugalmasság miatt zoom objektívek és/vagy képesek megváltoztatni. 

Ночная архитектурная фотография

A Mons-i Kongresszusi Központ. Olympus OM-D EM-10 10 lépéses semleges szűrővel, hogy elhomályosítsa a felhőket az épület mögött

Az éjszakai építészeti fotózás lényegében hosszú expozíciós éjszakai fotózás. Ilyen körülmények között az érzékelő mérete nem befolyásolja túlságosan a képminőséget. Nagy teljesítményű lencsékre (kis számú f) szintén nincs szükség, a lencse optimális értékével (általában f/5.6-tól f/11-ig) minőségi felvételt készíthet. 

Amikor az építészeti fotózás legjobb lencséiről van szó, a jó közúti zoom nagyszerű lehetőség. A széles látószögű lencsék, a halszemlencsék és a teleobjektívek szintén megfelelő alternatívák. 

Tartozékok

 • egy jó stabil állvány létrehozására képek mozgás, tiszta keretezés, összetétele.;
 • távoli zárkioldó (vagy alternatív megoldásként önkioldó is használható) a fényképezőgép rázkódásának elkerülése érdekében;
 • semleges sűrűségű szűrők, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszú expozíciós nappal, hogy “tiszta” a jelenet a mozgó tömeg, a forgalom és elmosódott mozgó felhők.
OLVASSA EL:  Как сделать эффектное рождественское боке

Miért fényképezzen épületeket éjszaka?

Vegyük például az alábbi képen látható épületet a Google Street View-ból: nyilvánvalóan nincs semmi különös. 

Ночная архитектурная фотография

Egy meglehetősen unalmas épület

Éjszaka azonban ez az épület életre, köszönhetően változik a fény kijelző, például egy létrehozott megköszönni a Belga labdarúgó csapat teljesítménye a FIFA World Cup. 

Ночная архитектурная фотография

Az iPhone 7-en készült

Ночная архитектурная фотография

La Butte Du Lion, Waterloo a csillagok alatt

Ночная архитектурная фотография

Forgalmi sávok és tűzijáték kombinálása Brüsszelben

Figyelem! 

 1. Állvány használata nyilvános helyeken ellentétes lehet a helyi törvényekkel.
 2. Bánjon másokkal tisztelettel: ne blokkolja a legjobb kilátást hosszú ideig, ne blokkolja a folyosókat állvány felszerelésekor.
 3. Ne feledje, hogy néhány könnyű kijelzőt szerzői jog véd. Feltűnő példa az Eiffel-torony könnyű bemutatása Párizsban.
 4. Lehet, hogy éjszaka egyedül lenni egy városban fényképészeti felszereléssel, nem a legbiztonságosabb dolog, ezért hozzon magával egy barátot.

Kamera Beállítások

Miután a kamerát állványra szerelte, Andrea az éjszakai felvételhez szokásos kamerabeállításait használja:

 • Nyers formátum;
 • f/5,6 vagy f/8;
 • a lehető legalacsonyabb ISO érték, általában 100 vagy 200;
 • aktív zajcsökkentés hosszú zársebességnél, kivéve, ha eltávolítja a könnyű ösvényeket, tűzijátékokat vagy képfelszíneket, amikor sok képet kell készítenie;
 • a képstabilizálás le van tiltva. Egyes kamerák elég okosak ahhoz, hogy kikapcsolják, ha “érzik”, hogy a kamera állványon van.

7 tipp a kreatív éjszakai építészeti fotózás létrehozásához 

 1. Átmenet napról napra

Stephen Wilkes fotós mester az átmenet rögzítésében. A következő egy éjjel-nappal átmenet Mons des Arts, turisztikai célpont Brüsszelben.

Ночная архитектурная фотография

 1. Használjon széles látószögű lencsét

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb