Cikkek a fotókról

Hogyan lehet rögzíteni egy túlexponált fényképet

Ha egy nap, miután hazatért egy hosszú nap után a fényképezés és a képek feltöltése a számítógépre, úgy találja, hogy a legtöbbjük túlexponált, mielőtt ideges, hogy pazarolta az idejét, gondoljon arra, hogyan mentheti meg a helyzetet.

A blog cikkben Tamara Kedves fotós segít megoldani ezt a problémát, és elmondja, hogyan kell kezelni a helytelen expozíciót. 

Как исправить переэкспонированную фотографию

Hogyan lehet megérteni a túlexponálási problémát 

Vagy rosszul méri a fényt, vagy a fényképezőgépe. Annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy a szemek önállóan kompenzálják a kép világos és sötét területeit, hogy elfelejtjük, hogy a kamerák nem képesek ugyanezt tenni – hiányzik az “agy”. 

Как исправить переэкспонированную фотографию

Hogyan kell olvasni a hisztogramot 

Annak ellenére, hogy a fényképezőgépnek nincs agya, még mindig elmondhatja, hogy fényképei túlexponáltak. Ennek fő eszköze a hisztogram. 

Как исправить переэкспонированную фотографию

A hisztogram egy grafikon, amely egy kitett jelenet tonális tartományát mutatja. Három egyenlő részre oszlik: sötét, közepes és világos tónusok. A sötét tónusok feketékre és árnyékokra oszlanak. A világos színek világos-fehérre vannak osztva. 

A hisztogram olvasásának képessége segít meghatározni, hogy a kép túlexponálódik-e. Ha megnézzük, mely területekre esnek a színes képpontok, láthatjuk, hogy milyen típusú fény van jelen a képen. A legjobb diagram alakja egységes. 

A bal oldali képpontok többsége a kép sötét területeit mutatja. Minél több pixel, annál nagyobb a terület. Ahogy egyre inkább balra esnek, a területek egyre sötétebbek lesznek. Ez fordítva működik, mivel egyre több pixel jelenik meg a kívánt területeken. Ez azt jelenti, hogy a fehér területek nagyobbak és erősebbek lesznek. 

A kontrasztképnek olyan képpontjai lesznek, amelyek mindhárom területen esnek, a középső hangok csúcspontján. 

Miért kell lőni a RAW

Egy nyers fájl 2-6-szor nagyobb lehet, mint egy JPG, és ennek jó oka van. A RAW képek JPG-vel vannak beágyazva, de a RAW kép több információt tartalmaz a jelenetről, mint a JPG. Ennek oka az, hogy a RAW nem tömörített formátum, hanem veszteségmentes formátum, amely nagyobb ellenőrzést biztosít a rögzített anyag szerkesztésekor. Ez különösen jó a részletek túlexponált területekre történő visszaküldéséhez. 

Как исправить переэкспонированную фотографию

Miért vannak túlexponált képek? 

Mi az expozíciós háromszög? Az expozíciós háromszög az ISO, a zársebesség és az apertúra együttes működéséből áll. Ha kézi üzemmódban lő, nagyon könnyű létrehozni egy túlexponált képet. Például az ISO szempontjából egyszerűen túl magasra állíthatja az értéket. Egy napsütéses napon az ISO-nak 100-200 körül kell lennie, nem pedig 800 körül. 

OLVASSA EL:  A perspektíva rögzítése a Photoshopban

Az ISO beállítása után a következő terület, amelyet meg kell nézni, a nyílás. Minél kisebb a nyílás, annál több fény lép be a lencsébe. Minél több fény éri el a kamera érzékelőjét, annál valószínűbb, hogy a kép túlexponálódik. Próbálja meg bezárni a rekesznyílást a kép jobb expozíciója érdekében. 

Miután beállította az ISO-t és a rekesznyílást, figyeljen a zársebességre. Ha a kép túl világos, meg kell növelni a zársebességet. Az 1/200-ról 1/600-ra történő emelése segít-feltéve, hogy nem befolyásolja más beállításokat. 

A legjobb dolog az expozíciós háromszögben az, hogy mindhárom paraméter egymástól függ. Ha egy beállítással növeli a lencsébe belépő fény mennyiségét, akkor azt egy másik beállítással kell csökkentenie. 

Как исправить переэкспонированную фотографию

Hogyan válasszuk ki a mérési módot 

A kamera beépített expozíciómérővel rendelkezik. Ez hasznos tudni, hogy egy jelenet megköveteli a beállítások módosítását. Három mérési mód van: mátrix, középsúlyos, pont. Mindegyiknek más a véleménye a felvételről. 

  • Mátrix vagy értékelési mérési mód értékeli az egész jelenetet, hogy a legjobb expozíció. 
  • A középső súlyozott mérési módban elemezzük a kép közepét, onnan pedig a legjobb expozíció érhető el. Ez ideális, ha megfelelően ki kell fednie a kép egy területét, nem számítva a hátteret. 
  • A helyszíni mérés helyesen tesz ki egy pontot (helyet) a lövés helyén. Nem veszi fel a kép fennmaradó 99% – át.

A mérési módok segítenek megtalálni a megfelelő expozíciót, de valóban elronthatják, ha nem vagy óvatos. Például, ha portrét fényképez a kép közepén, a többi túlexponált lehet. 

Как исправить переэкспонированную фотографию

Hogyan javíthatok egy túlexponált fényképet? 

  • A válasz nyilvánvaló: jó expozíció elérése

Ha a jelenet túl könnyű, növelni kell a rekesznyílást vagy a zársebességet. Vagy csökkenteni kell az ISO-t. 

Ami az expozíció szerkesztését, beállítását illeti, mindig jobb, ha manuálisan csökkenti az expozíciót. 

Ha túlexponál, mindig elveszíti a részleteket a képeken. Azonban nem valószínű, hogy megbirkózik az alulexponálással. Ahogy egyre tapasztaltabb a fotózás, meg fogja érteni, mi a probléma. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb