Cikkek a fotókról

Svetopis. Útmutató a fény rajzolásához

El akarja kezdeni a fényfestés használatát a látványos eredmények érdekében? Ebben a cikkben Bruce Wunderlich fotós megosztja mindazt, amit tudnia kell a fényfestési technikákról. 

Светопись. Руководство к действию по рисованию света

A jelenet fő fényforrása a folyó feletti híd utcai lámpái voltak. A hidat egy erős fényszóró világította meg. A fotós fényt adott az előtérben lévő sziklákhoz. Az expozíció 69 másodperc volt, az F / 14 nyílás, hogy maximalizálja a csillagok kialakulását az utcai lámpákon

Mi a fényfestés? 

A fényfestés olyan fényképezési technika, amely mozgó fényforrást (például zseblámpát) használ, hogy fényt adjon egy objektumhoz, amikor nagy zársebességgel fényképez. Egy jelenetet vagy tárgyat animálhat úgy, hogy egy fénysugárral rajzolja meg. A fotós művész lesz, de nagyon más módon. 

Светопись. Руководство к действию по рисованию света

Hosszú, 170 másodperces expozíciós felvétel volt f/8-mal (mélységélesség) és ISO 100-mal. Vegye figyelembe az iskola épületéből érkező fényt, amelyet zseblámpával egészítettek ki az épület hátulján lévő ablakokon

Eszközök a könnyű festéshez 

Mielőtt elkezdené rajzolni a fényt, győződjön meg róla, hogy rendelkezik a megfelelő eszközökkel.

 • Kamera – bármilyen digitális fényképezőgép kézi beállítással (beleértve az izzó módot is).
 • Az állvány az egyik legfontosabb eszköz a könnyű festmények készítéséhez. A legtöbb esetben a redőny néhány percig nyitva lesz, nagyon fontos, hogy a kamera ne mozogjon az expozíció során.
 • Zárkioldó-Az expozíció elindításához használja a kioldókábelt vagy a távoli zárkioldót. Ha nincs ilyen, használja a kamera önkioldó funkcióját.
 • Stopperóra-hasznos, mint a legtöbb fényfestési expozíció esetében, az izzó módot fogják használni.
 • A fényforrás a “kefék”. Ezek közé tartoznak a zseblámpák, lézerek, világító botok, zseblámpák, telefonok, sőt gyertyák. Ne feledje, hogy a különböző források különböző fényárnyalatokat adnak. Például egy LED-es fényforrás hűvösebb (kék) fényárnyalatot eredményez, a halogénforrás pedig melegebb (narancssárga) fényt eredményez.
 • Színes gélek. Színes gélek lehet használni, hogy módosítsa a színárnyalat a fény, majd adjunk színt a képet.

Светопись. Руководство к действию по рисованию света

30 másodperc|f/16|ISO 100

Kamera Beállítások

Most nézzük meg a legjobb fényképezőgép-beállításokat a könnyű felvételhez.

 • Mode-lő kézi üzemmódban, amely lehetővé teszi, hogy állítsa be a záridő, rekesz.
 • Képminőség-a RAW formátum lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb információt rögzítse.
 • Fehéregyensúly-ha meg akarja egyensúlyozni a mesterséges fényforrást, válassza az” izzólámpa “vagy a “volfrám”fehéregyensúly-beállítást. A nappali BB jó kiindulási pont, ha meg akarja őrizni a mesterséges fényforrások eredeti színeit.
 • ISO-használjon alacsony értéket, például 100-at.
 • F-stop vagy aperture-csökkentse a f/8 vagy f / 10, amely lehetővé teszi,hogy egy nagyobb mélységélességet, majd egy hosszabb zársebesség.
 • Zársebesség-állítsa a zársebességet izzó üzemmódra (a végső zársebességet a jelenet környezeti fényének mennyisége határozza meg).
 • Az LCD kijelző fényereje. Csökkentse az LCD előnézet fényerejét, mert a normál beállítás éjszaka túl fényes, így a kép fényes lesz, ha valójában alulexponált.
 • Hisztogram – használja az expozíció ellenőrzésére. Ha a hisztogram erősen balra van döntve, a kép túl sötét lesz.
 • Glare figyelmeztetés-kapcsolja be annak megállapításához, hogy a vakító fény megfelelően jelenik-e meg.
 • Képstabilizálás-kapcsolja ki. Ha a fényképezőgép állványra van szerelve, a képstabilizálás lehetővé tétele valójában becsaphatja a fényképezőgépet vagy a lencsét, ami elhomályosítja a képet.
 • Zajcsökkentés hosszú expozíció alatt-ajánlott kikapcsolni. Bekapcsolhatja, de ez megduplázza az expozíciós időt (mivel a kamera második expozíciós fekete színt ad a zaj eltávolításához).

Ha a fényképezőgép ésszerű ISO-ra van állítva, a zajszint a legtöbb esetben meglehetősen alacsony lesz, így a fényképezőgépben nincs szükség zajcsökkentésre. Javasoljuk azonban, hogy előzetesen ellenőrizze a zajszintet, néhány régebbi kamera pedig megkövetelheti, hogy ezt a beállítást engedélyezzék az elfogadható szint eléréséhez.

Светопись. Руководство к действию по рисованию света

Ezt a vázát egy gyertya világította meg, a fotós pedig egy kis zseblámpával festette a virágokat

OLVASSA EL:  Érdekes önarcképek, vagy hogyan lehet gyorsan, könnyen és jól fényképezni magát

Kezdje szórt fény 

Az első lépés, mielőtt ténylegesen rajz fény határozza meg a megfelelő expozíció bármilyen környezeti fény a jelenetet. Sajnos az alapexpozíció meghatározása hosszú időt vehet igénybe, ha három-négy perces zársebességgel kísérletezik.

Egy kis trükk, amely segít felgyorsítani ezt a folyamatot.

 1. Állítsa az ISO-t hat megállóval magasabbra, mint az ISO, amelyet végül használni kíván. Például, ha 100-ra szeretne lőni, állítsa az ISO-T 6400-ra.
 2. Miután beállította a fényképezőgépet az ISO 6400 szabványra, kísérletezzen arra, hogy megtudja, hány másodpercre lesz szüksége a jó expozícióhoz. Az ISO 6400 expozíció minden másodpercének 100-nál egy percnek kell lennie.
 3. Miután meghatározta a megfelelő zársebességet az ISO 6400 szabványban, állítsa vissza 100-ra, majd másodpercek helyett percekben készítse el az expozíciót. (Sok kamerának a legalacsonyabb ISO értéke 200, tehát 6 megállóval magasabb lesz az ISO, Ha pedig a fényképezőgépének a legalacsonyabb ISO értéke 50, akkor hat megállóval magasabb, mint az ISO 3200.)

Светопись. Руководство к действию по рисованию света

30 másodperces zársebesség az ISO 800 szabvány szerint. Ehhez a képhez a fotós növelte az ISO-t, hogy csökkentse a zársebességet 30 másodpercre, mert a hosszabb zársebesség észrevehető elmosódást okoz a csillagokon. A fénymintát az objektum elejére helyeztük, nem engedve, hogy a fény közvetlenül a fényképezőgépen ragyogjon

Fókusz mód 

A kamera megfelelő fókuszálása fontos lépés, sötétben néha nehéz elérni. A legegyszerűbb módja annak, hogy a fényforrást a jelenet pontjára irányítsuk, amelynek fókuszban kell lennie. Ezután autofókusz segítségével összpontosítson a fényre. Végül kapcsolja át a lencsét autofókuszról kézikönyvre,hogy a fókuszpont ne változzon.

De ne feledd: ha mozgatod a kamerát, újra kell engedélyezned az autofókuszt és újra kell fókuszálnod. 

A hátsó gomb fókuszálása egy másik nagyszerű módja a fókusz elérésének, amikor fényt rajzol. 

Kiállítás 

Ebben a szakaszban meg kell határoznia az expozíciós időt, a fényképezőgépnek pedig a témára kell összpontosítania. 

A legtöbb kamera lehetővé teszi, hogy a zársebességet 30 másodpercre állítsa. 30 másodpercnél hosszabb expozíció esetén állítsa be az izzó zársebességét. A redőny nyitva marad, amíg újra meg nem nyomja az exponáló gombot. A záridő időtartamának kiszámításához használja a telefon stopperóráját vagy időzítőjét. 

Светопись. Руководство к действию по рисованию света

Ezt a szüreti buszt kívülről egy LED-es lámpával festették, a másik pedig belülről, hogy megvilágítsa a busz belsejét

Rajz technikák 

 • Rajzolj az oldalról. Ne álljon a kamera mögött, ne irányítsa a fényt a képre. Az oldal sík felületeinek rajzolása feltárja a textúrát.
 • Használjon sok különböző szögből. Például a talaj festésekor tartsa alacsonyan a gerendát, majd irányítsa a fényt a padló mentén. Ez megakadályozza a föld sík felületének megjelenését, és kiemeli a felület minden részletét.
 • Ne álljon a kamera és a fényforrás között – ha igen, akkor az utolsó képen egy szellem sziluettje látható!
 • Viseljen sötét, nem fényvisszaverő ruhát, és mozogjon tovább.
 • Ne irányítsa vissza a fényforrást a fényképezőgépre-különben fényes foltot hoz létre a képen.
 • Használjon piros szűrővel ellátott zseblámpát, amikor ellenőrzi a kamerát a módosítások elvégzéséhez.
 • Különböző felületek lesz másképp reagálnak fény – fa felületek lehet, hogy több fényt, mint a fényes felületek, mint például a fém, vagy üveg, mert durvább felületek elnyelik több fényt, mint a sima is.
 • Tartsa mozgásban a fényt-mozgassa lassan a fénysugarat, hogy több fényt adjon, és gyorsabb lökéseket hajtson végre azokon a területeken, ahol kevesebb fényre van szükség.
 • Rajzoljon fel-le, vagy oldalról oldalra, mintha valódi festékkel dolgozna.
 • Próbálja meg nyomon követni, hogy mennyi fényt ad hozzá az egyes felületekhez.

Ez minden. Most meg kell próbálnod.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb