Cikkek a fotókról

Kézi munka egy távoli vaku

Ebben a cikkben, fotós Gina Milicia fogja mondani, és megmutatja, hogyan kell gyorsan és könnyen lőni portrék segítségével egy távoli vaku. 

Felszerelés 

Ha távoli vakut szeretne használni, akkor a következő fotóarzenálra lesz szüksége.

 • Villanás

A fotós leggyakrabban vakuegységeket használ utazáskor, és könnyű hordozható flash egységekre van szüksége, amikor olyan helyen dolgozik, ahol nincs hozzáférés áramforráshoz, vagy olyan kis, korlátozott helyeken, ahol a stúdió flash egységei túl erősek és kényelmetlenek lennének. 

 • Rádiószinkronizátorok és csapdák

A távoli triggerek lehetővé teszik a villogások bekapcsolását, ha nincsenek telepítve a fényképezőgépre. Mint látható, ez fontos külső vaku használatakor. A legtöbb költségvetés-barát, megbízható módja annak, hogy kapcsolja be a vaku kívül a kamera, hogy egy szinkron kábelt. 

Alapvetően hosszú kábellel csatlakoztatja a vakut a fényképezőgéphez. A kábel használatának hátrányai az, hogy csökkenti a vakutól való távolságot, ami potenciális veszélyt jelent a folyamat során. 

Gina azonban egy pár tartalék szinkronizáló kábelt hordoz vele a készletben; a távoli triggerek időről időre meghibásodnak, a szinkron kábelek pedig megmentik a napot. 

A távoli villanások kiváltásának következő lehetősége az infravörös csapdák. A vaku távoli kikapcsolását végzik, de érzékenyek a fényes napfényre, és külső tényezőktől, például a sürgősségi járművek figyelmeztető lámpáitól stb., így figyelmeztetés nélkül kiválthatók. 

Руководство по работе с выносной вспышкой

 • Stúdió állványok

A fáklyák nem tudják, hogyan kell lebegni a levegőben, ami azt jelenti, hogy szüksége van valamire, hogy tartsa őket! Három lehetőség van a vaku kamerán kívüli telepítésére.

 • Először is használhat egy könnyű stúdiótartót.
 • Másodszor, használhat egy Gorillapodot, csatolhatja a vakut egy ajtóhoz, vagy elhelyezheti valamit a modell közelében.
 • Harmadszor, akkor szerelje fel a vaku egy hosszabbító pólus (vagy monopod), majd kérje meg valakit, hogy tartsa a fényt a modell felett.

Ez több lehetőséget kínál a felvétel során, valamint azt is jelenti, hogy egyetlen állvány sem zavarja a lövést. 

 • Fénymódosítók

A vaku használata csupasz fényforrásként nagyon kemény világítást eredményez, hasonlóan a kemény napfényhez. Ez bizonyos helyzetekben jól néz ki, de mindig a legjobb, ha a fényforrást egy kis vagy közepes softbox segítségével lágyítja és vezérli. Ez a tandem lágyabb, kellemesebb és reálisabb fényt hoz létre. A módosítót tépőzárral rögzítik a vakuhoz, így könnyen tárolható. 

 • Forró cipő kamera

Végül szüksége lesz egy kamerára, amely kézi üzemmódban működik. Fel kell szerelni egy forró cipővel is. 

Munka a vakuval a fényképezőgépen kívül 

Az alábbiakban egy példa arra, hogy egy fotós külső vakut használt egy erős háttérvilágítású kép megvilágítására. A cél az volt, hogy olyan képet készítsen, amely természetesen világít. Ez a technika minden olyan portréhoz használható, amely nem kamera kitöltő vakut igényel.

Руководство по работе с выносной вспышкой   Руководство по работе с выносной вспышкой

Az első képen (A) látható, hogy a modellt hátulról erősen kiemelték, ami nagyszerű sziluettet adott, de nem jó portré. A második felvételhez (B) a fotós az ISO növelésével próbálta beállítani a világítást, ami a háttér túlexponálását és a részletek hozzáadását eredményezte a motorkerékpárhoz, de a modell bőrszíne lapos, tompa, alulexponált maradt. Extra zajt adott az árnyékoknak is.

Ezen a ponton a fotós reflektor segítségével visszaverheti a fényt a modellre, hogy javítsa a bőr tónusát. Végül a harmadik felvételhez (C) Gina a beépített vakut használta. 

Amint tisztán látható, a Canon flash nagyszerű munkát végzett a modell megvilágításában, mivel a fotós körülbelül öt méterre volt egy 200 mm-es lencsével. 

De a beépített vaku miatt az objektum természetellenesnek és laposnak tűnik. De a fényképezőgépen kívüli vaku segítségével szabályozhatja a modellre eső fény irányát és mennyiségét, hogy természetesebb megjelenést érjen el. Ez a fényképezőgépen kívüli vaku beállításainak megértéséhez vezet. 

OLVASSA EL:  Portré fotózás plusz méretű

Telepítés “madártávlatból”. A vaku körülbelül egy méterre volt a modelltől. A fotós 45 fokos szögben állította be, mert azt akarta, hogy a modell úgy nézzen ki, mintha oldalról világít.

A fotós egy 70-200 mm-es zoom objektívvel dolgozott, 200 mm fókusztávolsággal, hogy elhomályosítsa a háttér minden részletét. A kamera körülbelül hat méterre volt a modelltől. Az ISO 100-ra, a rekesz pedig f/4-re lett állítva. A fotós az f/4-gyel dolgozott, nem pedig az f/2.8-as nyitott nyílással, mert nehéz a szemet ilyen távolságon, ilyen szélsőséges megvilágítási körülmények között élesen nézni az f/2.8-ra.

Руководство по работе с выносной вспышкой 

Hardver Konfigurálása 

Руководство по работе с выносной вспышкой

A motoros modellfotózáshoz a fotós adaptert használva szerelte fel a vakut egy állványra, és egy kis softboxot használt a fény lágyítására és alakítására. A vaku teljesítményének kézi beállításához először kapcsolja be a beállítást az alapértelmezett TTL-ről M-re (kézi üzemmód). 

Руководство по работе с выносной вспышкой

A fotós azt javasolja, hogy kezdje az alapvető beállításokat. 

 • Először is, ha erős napfényben fényképez, és F / 16 vagy magasabb rekesznyílásra van szüksége, használja az 1/1 (teljes) teljesítménybeállítást.
 • Ha f/2.8 vagy f/4-re fényképez, kezdje a teljesítmény körülbelül 1/16-1/32-ével.

A fenti ábra a Canon 580EX II vakuval való együttműködésen alapul. Bármely más vaku esetén olvassa el a felhasználói kézikönyvet, hogy megtudja, hogyan lehet növelni vagy csökkenteni a teljesítményt. 

Most nézzük meg, hogyan állította be a fotós a flash energiát.

Руководство по работе с выносной вспышкой

 • Az 1/32-es teljesítményre beállított vaku alulexponált, a hús tónusai zavarosnak tűnnek, a feketén pedig nincsenek részletek.
 • A vaku, 1/16 teljesítményre állítva, jobban néz ki.
 • A teljesítmény 1/8-án telepített vaku jól néz ki, ez már az Ön preferenciáitól függ.
 • A teljesítmény ¼ – re beállított vaku a képem megfelelő mutatója.
 • Az 1/2-es teljesítményre beállított vaku kissé túlexponált bőrszíneket ad, ami sok portréhoz ideális, mivel nagyon kellemes fényt hoz létre.
 • A teljes energiára beállított vaku túlexponálja a fényképet; a húshangokban nagyon kevés részlet van, a fekete szín pedig túl világos (szürke).

Most, hogy tudod, hogyan kell beállítani a vaku, hogyan kell meghatározni a jó expozíció, menjünk át egy fotózásra egy motorkerékpár. 

Lépésről-lépésre fotózási folyamat 

 1. Vegye ki a környezeti leolvasást a háttér megfelelő expozíciójának meghatározásához (vaku nélkül). Esetünkben a környezeti fény leolvasása 1/125 s-On f/4 volt, az ISO pedig ezt az expozíciót a teljes felvételre állítja be.
 2. Kérdezd meg magadtól, hogy a vaku hozzáadása javítja-e a képet, vagy rontja-e annak minőségét. A válaszunk egyértelmű-igen, javulni fog.
 3. Helyezze be a vakut, majd állítsa be a fenti ábrákon látható módon. Az optimális vakuteljesítmény-beállítások meghatározásának leggyorsabb és legegyszerűbb módja az expozíciómérő használata. Állítsa be a világítást szerint a fenti diagram, start azáltal, hogy a hatalom, hogy 1/32, majd fokozatosan növelje a hatalom, kis lépésekben (1/32, 1/16, 1/8, 1/4, stb.) amíg meg nem kapja a kívánt eredményt.
 4. Állítsa be az expozíciómérőt, hogy ne szinkronizáljon, majd nyomja meg a mérő oldalán található gombot. A nem szinkronizálás gomb villogni fog, hogy jelezze, hogy készen áll. Tartsa a mérőt a tárgy előtt, majd irányítsa az érzékelő kupoláját a kamera felé.
 5. Folytassa a fény mennyiségének növelését vagy csökkentését, amíg a környező terület felett fél vagy egy megáll.
 6. Ha tiszta, gyönyörű képet szeretne, sok részletgel az árnyékban, adjon hozzá egy kitöltő vakut egy lépéssel felfelé, majd lőjön az expozíciómérő beállításaival.

Rajta!

Руководство по работе с выносной вспышкой

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb