Cikkek a fotókról

Hogyan kell fényképezni a hópelyheket

Nem talál két azonos hópelyhek-ezek mind egyedi, gyönyörű formájukban. A hópelyhek “építik” a fehér tájak és a varázslatos városok jeleneteit. A szabad szemmel nem látható apró részletek rögzítése nem könnyű feladat a fotós számára, de tippjeinkkel megtanulhatja, hogyan lehet a hópelyheket a lehető leghatékonyabban fényképezni. 

Как фотографировать снежинки

Milyen felszerelésre van szüksége a hópelyhek készítéséhez? 

A hópelyhek fényképezéséhez olyan eszközre van szüksége, amely 1:1-nél nagyobb optikai nagyítással képes képeket rögzíteni. Az 1: 1 arány azt jelenti, hogy az objektum ugyanolyan méretű lesz a kamera érzékelőjén, mint a való életben. Ez lehetővé teszi, hogy nagyszerű képeket készítsen az igazán kis tárgyakról. 

Vannak kompakt kamerák, amelyek makrófotózáshoz is használhatók. Nagy nagyítási tényezővel és makrófunkciókkal rendelkezhetnek. Egyes okostelefonok makró móddal rendelkeznek, de általában nem elegendő hópelyhek készítéséhez. 

Ha tükörreflexes fényképezőgéppel vagy tükör nélküli kamerával készít felvételt, akkor a makrófotózáshoz számos lehetőség áll rendelkezésre.

  1. Vásárolhat egy makró lencsét. A makró lencsék olyan teleobjektívek, amelyek nagy maximális távolsággal rendelkeznek, így a lencsét közelebb hozhatja a témához, hogy éles maradjon.
  2. Használjon megfordítható gyűrűt. Ezek az olcsó mellékletek lehetővé teszik, hogy a lencsét makróvá alakítsa. A lencsét fordított helyzetben rögzítheti a fényképezőgép testéhez, hogy megnézze a varázslatot.
  3. A hosszabbító gyűrűk (makrógyűrűk) a lencse és a kameratest között helyezkednek el, lehetővé téve, hogy nagyon közeli tárgyakra összpontosítson, és nagy léptékben fényképezzen.
  4. Akkor szél makró szűrők bármelyik lencsék. Ugyanúgy működnek, mint a szemüveglencsék-lehetővé teszik, hogy a lencsét a szokásosnál közelebb összpontosítsa. A szűrők torzítást okozhatnak, de a kép széleit levághatja, vagy az utófeldolgozás során kijavíthatja.

A makró lencsék általában 1:1 nagyítással készítenek képeket, ami nem mindig elegendő a hópelyhek rögzítéséhez. Ha hozzáad egy sor fent említett eszközt, akkor akár 2:1 arányt is elérhet, amely lehetővé teszi lenyűgöző képek készítését. 

Как фотографировать снежинки

Milyen kamerabeállításokra van szükségem a hópehely fényképekhez? 

Nagyon ajánlott a fényképezőgép kézi üzemmódjának használata-ez teljes ellenőrzést biztosít az expozíció felett. Nincs olyan beállítás, amely minden helyzetre alkalmas. Meg kell kísérletezni a beállításokat, majd állítsa be őket, hogy illeszkedjen egymáshoz. 

Miért lő nyers 

Как фотографировать снежинки

A RAW formátumú felvétel ebben az esetben fontos, mivel lehetővé teszi további részletek mentését. Az utófeldolgozás során nagyobb szabadság lesz. Szabadon kivághatja a képeket, vagy beállíthatja a fehéregyensúlyt anélkül, hogy elveszítené a részleteket és a képminőséget. 

A nyílás beállítása 

Mivel a hópelyhek nagyon kicsiek, szüksége lesz egy kis mélységélességre, hogy elkülönítse őket a háttérből. Állítsa a rekeszértéket valahol f / 5.6 és f / 11 között. Nem szükséges a lencse legnagyobb nyílását használni. Az egész objektumra kell összpontosítania, a túl széles nyílás pedig elmoshatja annak egy részét. 

Az ISO telepítése 

A makrófotózásban próbálja meg az ISO értéket a lehető legalacsonyabban tartani. Így elkerülheti a zajt és a szemcsézettséget, ami a képminőség elvesztéséhez vezethet. Kezdje a legalacsonyabb ISO értékkel, például az ISO 100 vagy 200 értékkel. 

Mivel például a hópelyhek nem mozognak hangyaként, az ISO-t alacsony szinten hagyhatja, ehelyett hosszabb zársebességet választhat. 

Sok a világítási körülményektől függ, ezért mindig ellenőrizze, hogy a képek hogyan néznek ki. Ezután állítsa be az ISO-t, ha látja, hogy a képek túl sötétek. 

Как фотографировать снежинки

A zársebesség beállítása 

A zársebesség a rendelkezésre álló fénytől, rekesznyílástól és ISO-tól függ. Kezdje egy kis értékkel, hogy elkerülje a hópelyhek fényképeinek elmosódását, állítsa 1/100-ra vagy magasabbra. Az állvány segíthet, ha lassabb zárral kell dolgoznia. Ez kiküszöböli a fényképezőgép rázását is. 

OLVASSA EL:  Как делать интересные пейзажные снимки, используя преднамеренное движение камеры

Miért használja a kézi fókuszt a hópelyhek fényképezéséhez 

A makrófotósok általában kézi fókuszálással dolgoznak, mivel a kamerák számára nehéz ilyen apró tárgyakra összpontosítani. Ezenkívül a makrószűrők zavarhatják az autofókuszt, és megnehezíthetik a fókuszt. 

Tartsa be a kézi fókuszt, és helyezze a fókuszt, ahol csak akarja. Azt is meg kell mozgatni a kamerát, hogy megtalálja a tökéletes pontot. Próbálja ki, hogy a legtöbbet a kristály éles. 

Как фотографировать снежинки

Miért kell megpróbálnia a fókusz átfedését vagy a fókusz egymásra rakását 

Ha szüksége van egy kis mélységélességre, hogy az egész hópehely egyértelműen összpontosítson,megpróbálhatja a fókuszálást. Ez a módszer ugyanazon objektum több képét ötvözi, de a fókuszban lévő különböző részekkel. 

Szüksége lesz egy állványra, hogy képes legyen az összes képet egyértelműen ugyanabból a szögből lőni. Ez nehéz lehet, mivel a hópelyhek gyorsan megolvadnak, de ha a körülmények kedvezőek, akkor kísérletezhet. Mint mindig, a Photoshop segít. 

Как фотографировать снежинки

A világítás telepítése 

Természetesen, ha a hópelyheket kívülről fényképezi, természetes fényben dolgozhat. Napos időben néha nincs szüksége másra, mint a meglévő környezeti fényre. 

Ha azonban úgy gondolja, hogy a fény nem elegendő, vagy módosítani szeretné, használhat vakut. A gyűrű villog egyenletesen világítja meg az összes részét a hópehely, így fényes, tiszta. Ezenkívül nem árnyékolja a hópehelyet, ha a gyűrű a kamera lencséjének elején van. 

Как фотографировать снежинки

Hogyan válasszuk ki a hátteret 

Nem olyan nehéz kiválasztani a helyet, mert a legfontosabb dolog az, hogy hó van. A sötét hátterek a legalkalmasabbak, mert jól kontrasztosak a hópelyhekkel, és láthatóbbá teszik őket. Használhat kesztyűt, sálat vagy kabátot, hogy képeket készítsen a rájuk eső jégkristályokról. Ügyeljen arra, hogy válasszon valamit, ami nem meleg: nyilvánvaló, hogy nem lesz képes fényképezni a hópelyheket, ha azonnal vízcseppekké válnak. Hópehelyet lőhet az ablakon keresztül, ha például fagyasztva van az üvegen. 

Ha a talajt még nem teljesen borítja hó, sötét háttérként is szolgálhat. A hóval borított rész akkor is megfelelő lehet, ha a fókuszban lévő kristály kissé kiemelkedik. 

Как фотографировать снежинки

Mit kell figyelembe venni a hópelyhek fényképezésekor 

Mivel a hópelyhek gyorsan megolvadnak vagy lefagynak, a hóesés során a legkényelmesebb eltávolítani őket. Ők a legszebbek abban a pillanatban, amikor éppen leereszkedtek, és a hókristályok még nem sérültek meg.

Ne csak a hópelyhek felvételének technikai szempontjaira készüljön fel. Fogsz dolgozni kívül alacsony hőmérsékleten. Helyezze fel a megfelelő ruhát, majd melegen tartsa. Nincs egyetlen kép egy hópehelyről, amelyet érdemes megfázni. Ne feledje, hogy alacsony hőmérsékleten az elemek gyorsabban lemerülnek. Tehát ne tartson néhány tartalékot. 

Ha egy hópehelyhez közel hajolsz, hogy lefényképezz, a tested és a lélegzeted melege megolvaszthatja. Tehát figyeljen arra, hogyan lélegzik, próbálja meg ne fújni a hópelyheket. 

Következtetés 

A hópelyhek képei műalkotások. Minden hópehely egyedülálló, ami minden képet egyedivé tesz. A hópelyhek fényképezésének több módja is van. Türelmesnek kell lennie, és kísérleteznie kell a használt beállításokkal és berendezésekkel. Egy gyűrűs vaku, professzionális kamerák,vagy különböző eszközök, mint a hosszabbító gyűrűk, nagyító biztosan segít. De feltétlenül meg kell próbálnia a rendelkezésre álló felszereléssel.

Как фотографировать снежинки

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb