Cikkek a fotókról

RGB vagy CMYK színes modell fényképek nyomtatásához? A megfelelő kiválasztása

Ha valaha is gondoltam, hogy miért a színek a Fotók meg egy kicsit más, ha a nyomtatott, mint a monitor, itt az ideje, hogy többet RGB, CMYK. Ebben a cikkben elmagyarázzuk a két színmodell közötti különbségeket, valamint azt, hogyan válasszunk az RGB vagy a CMYK között, hogy kiváló minőségű képeket kapjunk nyomtatáskor. 

Цветовая модель RGB или CMYK для печати фотографий? Выбираем правильно

Ne lepődj meg, ha a nyomtatott fénykép eltér a számítógép képernyőjén látottól. A színek másképp jelennek meg a különböző anyagokon. Színes modelleket használnak a fény viselkedésének magyarázatára a különböző anyagokon. A leggyakoribb modellek az RGB és a CMYK. 

  • RGB (Piros-piros; zöld-zöld; kék-kék) egy színmodell, amely meghatározza, hogyan viselkednek például a fénykibocsátó tárgyak, például izzók. Ez a modell adalékanyag: ha összekeveri a három elsődleges színt, fehér lesz. 
  • CMYK olyan modell, amely meghatározza, hogy a festékek vagy festékek különböző színei hogyan hatnak egymásra. A rövidítés jelentése: Cián( cián), bíbor (bíbor), sárga (sárga) és kulcs (kulcs/Fekete-más néven fekete). Ez egy szubtraktív modell, ami azt jelenti, hogy amikor a tintát az említett hangokkal kombinálja, fekete színt kap. 

A színes modellek használatának célja a hangátvitel pontosságának biztosítása digitális fájlok nyomtatásakor. Nagyon fontos, hogy amit a képernyőn lát, megegyezzen azzal, amit papíron lát. A legtöbb képszerkesztő program, mint például a Photoshop, CMYK és RGB színmodellekkel rendelkezik a digitális, illetve a nyomtatási munkákhoz. Tudnia kell, hogy melyik adathordozót fogja használni a képek megjelenítéséhez a legpontosabb verzió elérése érdekében. 

Цветовая модель RGB или CMYK для печати фотографий? Выбираем правильно

RGB 

Ha megnézzük a digitális képernyő, azt találjuk, hogy ez áll a piros, zöld, kék pontok. Bizonyos tónusok és árnyalatok megjelenítéséhez minden pont megváltoztatja fényáramát, hogy megkapja a kívánt színt. Fehér létrehozásához a képernyőn megjelenő összes RGB pont fényesen világít. A feketék számára egyáltalán nem világítanak. 

OLVASSA EL:  A legjobb technikák a Sziluettfotózáshoz

Цветовая модель RGB или CMYK для печати фотографий? Выбираем правильно

A piros, zöld és kék színek bizonyos kombinációit más színek megjelenítésére használják a képernyőn. Például, hogy hozzon létre egy bíbor színű, piros, kék világít, de a zöld nem.

Minden digitális képernyő RGB-t használ. De sokféle kijelző létezik, az AMOLED-től az LCD-kig, ami szín következetlenséget okoz. 

Az AMOLED lámpák olyanok, mint az apró izzók, amelyek fényt bocsátanak ki. Eközben az LCD kijelzők maguk nem bocsátanak ki fényt. Ezért fehér háttérvilágításra van szükségük a szín megjelenítéséhez.

Mindkét rendszernek megvan a maga előnye és hátránya. Például az AMOLED kijelzők világosabb hangokat hoznak létre. De ugyanakkor az LCD kijelzők sokkal jobbak a fehér megjelenítésében. Az AMOLED technológia gyakran megtalálható a TV-n és a telefon képernyőjén. Eközben az LCD kijelzőket gyakrabban használják laptop kijelzőkben és monitorokban. 

Az alábbi képen látható a különbség a színvisszaadás a telefon, laptop megjelenítő ugyanazt a fényképet. A számítógép LCD képernyővel rendelkezik, a telefon AMOLED képernyővel rendelkezik. 

Цветовая модель RGB или CMYK для печати фотографий? Выбираем правильно

Annak érdekében, hogy a képernyő pontos színeket jelenítsen meg, kalibrálni kell. A 100% sRGB lefedettséggel rendelkező képernyő vásárlása nagy segítség lesz. Más szavakkal, képesnek kell lennie az RGB színek teljes spektrumának megjelenítésére. Ha pedig rendszeresen szeretné kinyomtatni a munkáját, akkor szüksége lesz egy kiterjesztett színes lefedettségű kijelzőre is. Egy ilyen képernyő megjelenítheti a később kinyomtatott képek színeit. 

CMYK 

A CMYK-t gyakran használják nyomtatáshoz. Ha megnézi a nyomtatót, látni fogja, hogy CMYK tintapatront használ. Gyakran a CMY egy patronban van, a K (fekete) pedig a másikban. 

Цветовая модель RGB или CMYK для печати фотографий? Выбираем правильно

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb