Cikkek a fotókról

Hogyan válasszunk lencsét az emberek fényképezéséhez. 24mm & 50mm

Mi a különbség a 24 mm-es 50 mm-es lencsék között az emberek fényképezésekor? Mindkettő nagyszerű lehetőség, de nagyon különböző erősségeik vannak az emberek fényképezésekor. Ebben a cikkben Meredith Clark (Meredith Clark) profi fotós több különböző képet mutat ugyanarról a modellről, helyről és pózról, amelyeket 24 mm-es és 50 mm-es lencsékkel készítettek. Ez jó vizuális ábrázolást nyújt a két lencse közötti különbségről, és képet ad arról, hogy mikor használhatja az egyes opciókat.

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

A kép Canon 60D és Canon 24mm objektívvel készült

Használt berendezések 

Az egyértelműség kedvéért az ebben a bejegyzésben szereplő összes képet Canon 60D, Canon 24mm f/2.8 vagy Canon 50mm f/1.8 objektívvel készítették. Canon 60D egy APS-C fényképezőgépen (terményérzékelővel), ezért az egyes lencsék fókusztávolságát 1,6-szor kell megszoroznia, hogy meghatározza azok tényleges fókusztávolságát ezen a fényképezőgépen (bár ha Nikon APS-C kamerákat használ, a terménytényező 1,5 x). Így egy terményérzékelővel ellátott kamerán egy 24 mm-es lencse nagyjából úgy működik, mint egy 38 mm-es lencse, az 50 mm-es lencse pedig úgy működik, mint egy 80 mm-es lencse. 

24 mm mutatja a hátteret 

Az emberek fényképezésekor egy 50 mm-es lencse kiemeli a témát, míg egy 24 mm-es lencse mutatja a környezetet.

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

A kép Canon 60D kamerával és 50mm objektívvel készült

Ezért az 50 mm-es lencse kiválóan alkalmas nagy portrék (fej és váll), a 24 mm-es lencse pedig kiválóan alkalmas az emberek fényképezésére a környezetük összefüggésében. A fenti példában láthatjuk, hogy az 50 mm-es lencse szűk képet adott a két nővérről, homályos háttérrel, amely minden figyelmet az arcokon tart. 

Ennek az ülésnek a kontextusa azonban szintén fontos-egy családi szőlőskertben tartották, és az ügyfelek biztosak akartak lenni abban, hogy a szőlő látható-e néhány kép hátterében. Mint fentebb látható, a szőlő nem volt látható az 50 mm-es lencsével készített portréban, a nyílás bezárása pedig nem adhatta meg azt a szőlőtermesztési perspektívát, amelyet a vásárlók kerestek. Tehát néhány 50 mm-es portré készítése után a fotós egy 24 mm-es lencsére váltott, hogy néhány képet készítsen egy másik tervvel. 

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

A kép Canon 60D és Canon 24mm objektívvel készült

A fenti képen ugyanazok a lányok láthatók, ugyanaz a pontos hely, nagyon hasonló póz. Az egyetlen igazi különbség az, hogy egy 24 mm-es lencsére váltva több helyet láthat a modellek körül.

  • További tanácsok: a testvérek 24 mm-es lencsével történő fényképezése megkönnyíti a köztük lévő magasságkülönbséget is, amelyet sok szülő szeret, a szélesebb perspektívának köszönhetően.

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

A kép Canon 60D kamerával és 50mm objektívvel készült

Okok, amelyek miatt az 50 mm-es lencsének a táskájában kell lennie

  •  Jól működik gyenge fényben – széles F1 rekesznyílással. 8, különösen, ha egy tipikus készlet lencsét használ, amely általában f5-tel rendelkezik. 6, Ez a lencse ad 3 lépésben vagy 8-szor (2x2x2) több fény áthalad a lencse lyuk. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb zársebességet használjon, elkerülje a fényképezőgép rázkódását, vagy alacsonyabb ISO értéket, és elkerülje a magasabb ISO-értékeknél keletkező zajt, vagy mindkettő kombinációját.
  • Bokeh lencsék állandó fókusztávolságú általában több szép bokeh (ahogy a lencse miatt életlen), mint a legtöbb zoomol, illetve egy f8 rekesz lehet, hogy egy nagyon szép bokeh.
  • Az élesség-rögzített fókusztávolságú vagy rögzített fókusztávolságú lencsék általában természetüknél fogva élesebbek, mint a változó fókusztávolságú lencsék, részben azért, mert kevesebb mozgó alkatrész és kevesebb elem van a lencsén belül. A szélesebb nyílásnak köszönhetően fokozott élességet is lát, amely lehetővé teszi, hogy rövidebb zársebességgel, alacsonyabb ISO-val fényképezzen. Az a képesség, hogy elég rövid zársebességet kapjon a fényképezőgép rázkódásának vagy befagyasztásának kiküszöbölésére, sokat tesz az élesebb képek előállításához, csakúgy, mint a zaj minimalizálása.
  • Sokoldalúság. Az 50 mm-es lencse nagyszerű objektív az utcai fotózáshoz, nem túl széles, nem túl hosszú. A crop érzékelő vagy APS-C érzékelő (bármilyen nem teljes képkocka kamera) ez is egy nagy portré lencse, elég hosszú ahhoz, hogy a torzítás ki az alany arcát, és kisimítja egy kicsit.
  • Nagy utazás, köszönhetően a könnyű súly és a fény intenzitása (nagy rekesz F1. 8), az 50 mm-es lencse nagyszerű kiegészítője lesz az utazótáskának.
OLVASSA EL:  A színek átvitele a fehéregyensúly korrekciójával

Gondolj a háttér színére

Egy másik dolog, amelyet a háttér tartalma mellett figyelembe kell venni, a színezés. A fenti képen egy mély, fából készült háttér sötét minőséget ad a képnek, amely alkalmas lehet a zenészek ábrázolására. Érdekes azonban, hogy a kép általános érzése kissé megváltozik, amikor 24 mm-es szögből nézzük. 

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

A kép egy Canon 60D kamerával és egy 24 mm-es lencsével készült

A második, ugyanazon a helyen készült kép kevésbé hangulatosnak és drámainak tűnik, mint az első. Az ajtó körüli könnyebb kőfaragás egyensúlyérzetet kölcsönöz a képnek, amely ezen a helyen 50 mm-es lencsével nem lenne lehetséges. Ez az egyensúly különösen fontos a képek fekete-fehérre történő konvertálásakor.

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

Mint a bal oldali képen látható, a sötétebb ajtó körüli világosabb kőfaragás keretként szolgál az objektum számára, és természetesen felhívja a tekintetét. Emellett a megnövekedett kontraszt és textúra biztosítja a fekete-fehér képek néhány kulcsfontosságú összetevőjét, így a bal oldali kép esztétikusabb, mint a jobb oldali kép. 

24mm vs 50mm: próbálja meg mindkettőt használni! 

Általában, bár lehetnek olyan esetek, amikor a tartalom vagy a háttérszín az egyik lencsét éri el, nem pedig a másik, próbálja meg mindkét lencsét használni, ha lehetséges. Itt van egy kis példa a fotós saját életéből, hogy elmagyarázza, miért jó mindkét lencse a maga módján. 

Nemrégiben a fotós készített egy képet lányairól Halloween jelmezekben. Meredith az 50 mm-es lencsével kezdte, mert ez a kedvence.

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

A kép Canon 60D kamerával és 50mm objektívvel készült

A fotós szereti a lányok képét – az 50 mm-es lencse valóban lehetővé teszi az arcuk és a kifejezéseik megtekintését, az 50 mm-es f/1.8 bokeh pedig segített enyhíteni az építkezést a háttérben, amely kilátásba került. A fotós egy 24 milliméteres lencsére váltott, hogy teljes hosszúságú képet készítsen a kis “állatokról”. Most már tényleg láthatja őket tetőtől talpig. Láthatja a két lány közötti magasságkülönbséget. Fekete balett lakások láthatók, amelyeket a legidősebb lány nagyon büszke minden olyan eseményre, amelyet “divatosnak”tart.

Какой выбрать объектив для фотографирования людей. 24 мм & 50 мм

A kép egy Canon 60D kamerával és egy 24 mm-es lencsével készült

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb