Cikkek a fotókról

Hogyan számoljuk ki a megfelelő méretű és felbontású képet nyomtatni és megjeleníteni a képernyőn

Az egyik leginkább zavaró dolog egy kezdő fotós számára lehet megérteni a különbséget egy fájl mérete és felbontása között, amelyet nyomtatni vagy tükrözni kell a monitoron. Ebben a cikkben Helen Bradly fotós segít megérteni, és megmutatja, hogyan változtathatja meg a képek méretét, attól függően, hogy mit szeretne velük csinálni: nyomtasson vagy jelenítsen meg egy elektronikus eszköz képernyőjén. Kezdjük. 

Mi a digitális fényképezőgépek felbontása? 

A digitális fényképezőgépek esetében a felbontás a képérzékelő által előállított megapixelek számát jelenti. Ez viszont általában megfelel a kamera által rögzíthető részletek mennyiségének. Tehát, ha a fényképezőgép 20 megapixeles (gyakran 20 MP-nek nevezik), akkor kevesebb részletet rögzít, mint egy 30 megapixeles kamera, amely viszont kevesebb részletet rögzít, mint egy 40 megapixeles kamera. De mi a megapixel valójában? És ez hogyan befolyásolja a fényképek nyomtatásának és megjelenítésének képességét? 

Megapixel és képméret 

Как рассчитать правильно размер и разрешение изображения для печати и отображения на экране

Technikailag egy megapixel 1,048,576 Pixel; valójában a kameragyártók ezt a számot 1,000,000-re kerekítik, amikor azt mondják, hogy milyen méretű képet fog rögzíteni a kamera. 

Például Helen kamera rögzíti 14.6 megapixeles képeket, ami körülbelül 14,600,000 képpont / kép (14.6 x 1,000,000). Ez az információ nem mond semmit a kép tényleges méretéről pixelben, csak a képet alkotó pixelek teljes számát jelzi. 

Fényképezőgépe, mint a legtöbb DSLR, 1,5 képarányú képeket rögzít. Tehát a kép hosszú széle mentén lévő képpontok számának aránya a kép rövid széléhez 3:2. 

A fotós teljes méretű RAW képei mindegyike 4672×3104 pixel méretű. Tehát a kép szélességében lévő képpontok számát megszorozzuk a kép magasságában lévő képpontok számával ,megkapjuk a kép tényleges képpontszámát (4672×3104 = 14 501 888). Hívhatnánk 14,5 MP-nek, de a kameragyártók összegyűjtötték az értéket, és egy ilyen kamerát 14,6 MP-nek hívtak. 

A kép szélességét és magasságát a képszerkesztő szoftver segítségével ellenőrizheti. A Photoshopban megnyithatja a képet, majd válassza a fájl> Fájlinformáció> > kamera adatok lehetőséget. A fenti képen egy párbeszédpanel látható a kapott információkkal. 

Tehát maga a pixel a kép különálló eleme – céljaink szerint ez a legkisebb elem, amelybe megoszthatja a fényképet. A pixel csak egy szín lehet, A fénykép pedig több ezer Pixel rácsból áll, amelyek mindegyike különböző színű, amelyek együttesen alkotják a végső képet. A képpontokat akkor láthatja, ha megnyitja a fényképet, majd nagyítja, amíg meg nem jelenik az egyes színblokkok (az alábbiak szerint). Mindegyik blokk külön pixel. 

Как рассчитать правильно размер и разрешение изображения для печати и отображения на экране

Miért fontos a méret a nyomtatáskor 

Képek nyomtatásakor a fotósok a PPI/DPI vagy pixel / hüvelyk kifejezéssel szembesülnek. A DPI a nyomtató által papírra nyomtatott kép egy hüvelykében található pontok számát jelenti. A PPI a számítógép-monitoron megjelenített kép egy hüvelykében található képpontok számát jelenti. A legtöbb nyomtatási szolgáltatáshoz és a saját nyomtatóhoz egy bizonyos képpontsűrűségre van szükség a képen (PPI), hogy képes legyen megjeleníteni egy jól néz ki nyomtatási képet (azaz sima színátmenetekkel, hogy ne kelljen minden egyes pixelt megnéznie). 

OLVASSA EL:  Nagy fotó ötletek Karácsonyi kártyák. Hogyan készítsünk egy fényképet

A tipikus nyomtatási PPI értékek 150-300 PPI között mozognak, bár néhány kiváló minőségű magazin 1200 PPI felbontású képeket igényelhet. Így például, ha 4×6 hüvelykes képet szeretne kinyomtatni 300 pixel / hüvelyk felbontással, akkor szüksége lesz egy olyan fájlra, amelynek rövid oldalán legalább 4×300 (1200) pixel, a hosszú oldalon pedig 6×300 (1800) Pixel található. Más szóval, legalább 1200×1800 pixelnek kell lennie. 

Egy 8×10 hüvelykes, 300 PPI felbontású kép nyomtatásához használja ugyanazt a matematikát. 

Szorozzuk meg a nyomtatott kép szélességét és magasságát hüvelykben 300 képponttal. Az eredmény 2400×3000 pixel, ami a képfelbontás, amely egy 8×10-es kép nyomtatásához szükséges, 300 pixel / hüvelyk felbontással. Ezért a kép nyomtatáshoz való átméretezésekor tudnia kell, hogy milyen PPI legyen a kép. Ezt fel kell tüntetni a nyomtató felhasználói kézikönyvében vagy a nyomtatási szolgáltatásban. 

Az alábbiakban egy képernyőkép található a webhelyről MpixPro.com, amely az optimális minimális képméreteket mutatja a szabványos nyomtatási méretekhez. Nyomtatójuk 250 PPI-n nyomtat (de képes feldolgozni a képeket 100 PPI-n), bár más szolgáltatások eltérhetnek, ezért mindig ellenőrizze őket, mielőtt képeket készítene a nyomtatáshoz. 

Как рассчитать правильно размер и разрешение изображения для печати и отображения на экране

A vágás vagy átméretezés funkcióval átméretezheti a képet a kívánt szélességre és magasságra, valamint a kívánt PPI felbontásra. 

Itt egy 3000×2400 pixel méretű képet 72 PPI-ről 300 PPI-re állítunk be a 300 PPI felbontásra való felkészülés során. Újramintázásra nincs szükség, mivel a kép már megfelelő méretű, csak a felbontás szükséges. 

Как рассчитать правильно размер и разрешение изображения для печати и отображения на экране

A Photoshop a többi alkalmazáshoz hasonlóan a képet is rögzített méretre és felbontásra vágja, ha az opciók panelen adja meg a kívánt értékeket, amikor kiválasztotta a vágás eszközt (lásd alább). Ha a kép kisebb, mint a megadott méretek, akkor az alapértelmezett újramintázási módszerrel nagyítva lesz. Bár általában nem ajánlott a képek nagyítása, feltéve, hogy a kép már közel van a kívánt mérethez, egy kis növekedés általában nem okoz észrevehető minőségvesztést. 

Как рассчитать правильно размер и разрешение изображения для печати и отображения на экране

Fit a képernyőn 

Amikor képeket jelenít meg a képernyőn, sokkal kevesebb pixelre van szüksége, mint a nyomtatáshoz. Ennek oka az, hogy a képpont sűrűsége a képernyőn sokkal kisebb, mint a nyomtatáshoz szükséges. Például a normál FullHD monitor mérete 1920×1080 pixel. A monitor kitöltéséhez csak 1920 x 1080 pixel képre van szüksége. Ez körülbelül ugyanolyan méretű, mint a 4×6-os nyomtatáshoz 300 PPI felbontással, de az 1920×1080 pixel kép tökéletesen megjelenik egy 23 hüvelykes monitoron.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb