Cikkek a fotókról

Helene Levit-korának leghíresebb, de ismeretlen fotós

Helen Levitt az amerikai Brooklynban született egy orosz-zsidó családban. A lány szülei nem voltak gazdagok,ezért el kellett hagynia az iskolát, hogy segítsen a családnak pénzzel. Levit fotós asszisztensként talált munkát egy bronxi kereskedelmi fotóstúdióban, de egyáltalán nem érdekelte a kereskedelmi fotózás. A lány néhány művészeti osztályt kombinált a munkájával, maga pedig fényképezést tanult. Nem kapott felsőoktatást, mindenki segítsége nélkül mindent elért.

Элен Левит – самый прославленный, но неизвестный фотограф своего времени

Helen szívében különleges helyet foglal el a hétköznapi polgárok mindennapi életének lövöldözése. Nyilatkozata szerint Henri Cartier-Bresson francia fotós, a fotóriporter” apja”, aki az 1930-as években érkezett az Egyesült Államokba, hatalmas szerepet játszott a személyiség kialakulásában. Képeivel a lány találkozott Julien Levy Múzeumában-az avantgárd stílusú fotózás mestere.

A nagy kreatív utazás kezdete

Elaine Levitt, Cartier-Bresson munkái ihlette, New York utcáin fényképezőgéppel a kezében. Megtakarított egy kis pénzt, és a megtakarításaiból vett egy kis Leica kamerát. Az utcai fotózás Helen életének részévé vált. Nagyon hamar munkáját észrevették a fotósok közösségében.

Levit különös figyelmet fordított a gyermekekre és kreativitásukra. Sok fényképet készített azokról a srácokról, akik krétával rajzokat készítettek az aszfalton. Ellen kiadott egy fotó könyvet “az utcán: kréta rajzok és üzenetek”, amely elismerten az egyik leginkább méltó a világon a fotózás. A mű első kiadása most a gyűjtők büszkesége.

1938-1939-ben Helen Levit Walker Evans-szel, egy amerikai fotóssal dolgozott, a dokumentumfotózás egyik képviselőjével. 1939 nyarán a Modern Művészeti Múzeum Ellen munkáját tartalmazza az egyik gyűjteményében. 1943-ban, az első önálló kiállítás Levit került sor ott irányítása alatt a kritikus Nancy Newgall. Úgy hívták ” Helen Levitt. Fotók a gyerekekről”. Egy másik nagy kiállítás került sor az 1960-as években. sokan feltételezték, hogy Helen munkájának növekedése olyan tendenciához kapcsolódik, mint a feminizmus, valamint a nők Művészeti eredményeinek hulláma. De tudatlanság lenne megtagadni a tehetséget.

Ellen Levitt egész életében folytatta a filmet. Az 50-es évek végén új szintre emelte a színes fényképezést, ami akkoriban ritka volt; az 1970-es években ő volt az egyik első ember, aki megismerte a diák létezését, és megtanulta, hogyan kell velük dolgozni.

OLVASSA EL:  Светите «как в кино»! Новинка на рынке

Egyedi stílusú fotók Helen Levit

Brooklynban nőtt fel, Ellen egész gyermekkorát New York utcáin töltötte. Olyan hétköznapi emberek környezetében élt, tanult és dolgozott, akik ismerték az élet minden nehézségét. Ez határozottan befolyásolta a Levit további munkáját. A fotós képeket készített a mindennapi életről New York utcáin. Általában az ilyen dolgok repülnek velünk. Műveinek hősei egyszerű fiúk és lányok voltak, akik krétával játszottak és rajzoltak az aszfalton; a városi lakosok, akik kíváncsian néztek ki lakásaik ablakaiból; egyszerű kemény munkások, akik siettek dolgozni.

Helen Levit egyedi stílusa merész felvételek, pontosan észrevett részletek és létfontosságú fotók. Helen fényképeit nézve szeretném tudni az emberek történetét, megérteni, kik ők, mit élnek, mit álmodnak. Kamerája az 1930-as évektől az 1980-as évekig rögzítette New York City teljes utcai életét.

Ellen Levitt hozzájárulása a mozihoz 

A fényképezés mellett Levit moziban is részt vett: valódi eseményeken alapuló filmeket készített, forgatókönyveket írt a TV-sorozatokhoz. Az 1940-es évek végén két festmény létrehozásában vett részt:” az utcán “és”csendes”. A második filmért Ellen Oscar-jelölést kapott a”legjobb forgatókönyvért”. Összességében Levit életének egy kicsit több mint egynegyedét a filmművészetnek szentelte. A végső munka John Cohen “egy régi dal vége”című filmje volt.

1976-ban Helen Levitt csatlakozott a Nemzeti Művészeti Alapítványhoz. 2003 – ban kiadta a “most és most” című könyvet, 2005-ben pedig a “diavetítés: Helen Levit színes képei”című könyvet.

Элен Левит – самый прославленный, но неизвестный фотограф своего времени

A fotós 95 éves korában, 2009.március 29-én halt meg. Ellen számos művét egy New York-i múzeumban őrzik. Sajnos az örökség egy része 1970-ben elveszett, amikor a rablók betörtek a Levit házba.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb