Cikkek a fotókról

Mi a HEIF formátum, és mire van szüksége egy fotósnak?

Что такое формат HEIF и для чего он нужен фотографу

Kép eredetileg rögzített HEIF formátumban, szerkesztett Lightroom exportált jpeg iPhone 11 Pro Max @ 1.54 mm, ISO 200, 1/120, f/2.4

Az internetes digitális tartalom növekedésével egyre fontosabbá válik a képek hatékony formátumú mentésének kérdése. A fotós által igényelt egyik formátum az HEIF,amely minimális méretben kiváló minőségű képeket ment.
Együtt fotós Nazim Mansurov, vessünk egy részletes pillantást a HEIF formátumban, beleértve a változatok (HEIC), és nézd meg, hogyan különbözik más képformátumok, mint például a JPEG, GIF, PNG. 

Mi a HEIF formátum? 

A HEIF a nagy hatékonyságú képfájlt, azaz egy nagy hatékonyságú képfájl-Formátumot jelenti, amely lényegében egy konténer, amely képes képet vagy képsorozatot egyetlen fájlban tárolni. Úgy tervezték, mint rendkívül könnyű, hatékony, képes tárolni a képeket egy nagyon magas tömörítési arány, ami sokkal hatékonyabb, mint egy JPEG kép azonos minőségű. 

Az HEIF a nagy teljesítményű videó kódolási (HEVC) szabványon alapul. Lényegében konténerként képsorozatok, például GIF-animáció vagy HDR-sorozat tárolására használható. A HEIF formátumot számos gyártó, köztük az Apple, a Microsoft és a Canon is elfogadta. Az Apple bevezette a HEIF-et alapértelmezett kép – és videoformátumként az iOS 11-ben, a HEIC egy változatának felhasználásával, amely arra késztette a vállalatokat, hogy támogassák azt szoftverükben, beleértve az Adobe-t is. 

A HEIF formátumban tárolt állóképek fájlkiterjesztéssel rendelkeznek .a heif és a képsorok egy kiterjesztés .üszők. A használt változattól és kodektől függően a Kiterjesztések változhatnak. A leggyakoribb változat ma a HEIC, amely a HEVC/H. 265 videó formátumot használja a tartalom tömörítéséhez. 

HEIF Adattárolás 

Az olyan egyszerű képformátumokhoz képest, mint a JPEG, az HEIF formátum sokféle képet és adatot képes tárolni, többek között: 

Egyedi képek és miniatűrök

  • Képsorozatok (animáció, HDR és panorámaképek, sorozatfelvétel stb.))
  • Utófeldolgozási utasítások
  • Kép metaadatok, például EXIF-adatok

Ebben az értelemben nagyon sokoldalú, mivel egyetlen fájlban kombinálhatja több képformátum, például JPEG, PNG és GIF képességeit, miközben megőrzi a magas képminőséget. 

Nagy teljesítményű videó kódolás (HEVC) 

Nagy hatékonyságú videó kódolás (HEVC), más néven H. 265, egy videó tömörítési szabvány, amely akár 50% – kal jobb adattömörítési szintet kínál elődjéhez képest. A HEVC számos szoftver-és hardvervállalatban elterjedt. Manapság a legtöbb modern CPU és GPU képes hardveresen kódolni / dekódolni a HEVC tartalmat. 

A HEVC-t alapértelmezett kodekként használják az HEIF-ben, így a kapott fájlok sokkal kisebbek, mint más formátumok. Az Apple kizárólag HEIF-tartalmához használja a HEVC-t. 

Nagy teljesítményű Képkódolás (HEIC) 

Mint korábban említettük, számos HEIF-opció használható képek, képsorozatok vagy videók tárolására különböző kodekekekkel. Az Apple által az iOS és macOS operációs rendszereihez használt opció a nagy teljesítményű képkódolás (HEIC) (HEVC/H. 265 használatával tömöríti a tartalmat).

Ahhoz, hogy megkülönböztessük a képeket és a képsorfájlokat az eszközökön lévő videotartalomtól, az Apple előírja a fájlkiterjesztést .heic. Mert HEVC videó tartalom, az Apple továbbra is használja a .mov fájl kiterjesztés.

HEIC vs JPEG 

Fontos megjegyezni, hogy a HEIC-nek számos előnye van a JPEG-vel szemben. Míg a JPEG mindig 8 bites veszteséges képeket készít (még a legmagasabb minőségi beállításoknál is), a HEIC akár 16 bites veszteséges vagy veszteségmentes képeket is menthet. Ez a HEIC-t a RAW source fájlhoz hasonlítja, amivel a JPEG távolról sem tud versenyezni. A legfontosabb, hogy ezeket az adatokat nagyon hatékonyan tudja tárolni, ami viszonylag kis fájlméreteket eredményez. 

OLVASSA EL:  Hogyan kell fényképezni a nők, lányok, lányok

Ahhoz, hogy összehasonlítsa a HEIC-t a JPEG formátummal, Naseem öt nagyon részletes képet készített, amelyeket az iPhone 11 Pro Max-en készített. Mivel az Apple nagyon jó minőségű beállítás segítségével konvertálja a képeket HEIC-re, a fotós az összes képet ugyanazzal a JPEG minőségi beállítással konvertálta. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem volt veszteség, mindkét fájlt feltöltötte a Photoshopba, amikor 100% – os nagyítással nézte őket-ugyanúgy néztek ki, további képekkel egyik képen sem. 

Vessen egy pillantást a következőkre: előtte-utána

Что такое формат HEIF и для чего он нужен фотографу   Что такое формат HEIF и для чего он нужен фотографу

Mint látható, nincs vizuális különbség közöttük. 

A HEIC fájlok helymegtakarítása meglehetősen jelentős. Az összehasonlításhoz kapott JPEG fájlok 60% – kal nagyobbak voltak-ez elég sok elvesztegetett tárhely! 

Ha van egy csomó JPEG kép, amelyet zsugorítani szeretne, akkor jobb lehet A JPEGmini használata, ahelyett, hogy aggódna a JPEG fájlok HEIC-re történő konvertálása miatt. De ha a forrásfájlok már HEIC formátumban vannak, akkor valószínűleg a legjobb, ha úgy hagyja őket, ahogy vannak. 

HEIF Kompatibilitás 

A jó hír az, hogy mind az Apple, mind a Microsoft HEIF támogatást nyújt az operációs rendszerükön, így a fájlok megnyitása és megtekintése nem jelent problémát. Az iOS 11-ről és később letöltött összes iOS-eszköz programozottan dekódolhatja a HEIF-tartalmat és a HEIC-képeket. 

Ha PC-t használ, akkor a Windows 10-et kell használnia, és frissítenie kell a 2018. áprilisi frissítésre vagy annál magasabbra, hogy programozottan dekódolja az HEIF-tartalmat. A rossz hír az, hogy az internetes böngészők és a harmadik féltől származó utófeldolgozó eszközök támogatása meglehetősen lassú. 

Böngésző Támogatás 

Sajnos ma egyetlen böngésző verzió sem támogatja a HEIC formátumot. A HEIC-képek megtekintésének egyetlen módja a harmadik féltől származó kiterjesztések telepítése olyan böngészőkbe, mint a Firefox vagy a Chrome. 

Utófeldolgozási alkalmazások támogatása 

A következő utófeldolgozó szoftver beépített támogatást nyújt a HEIC képek olvasásához és szerkesztéséhez:

  • Adobe Lightroom CC 1.5 vagy újabb verzió
  • Adobe Lightroom Classic CC 7.5 vagy újabb verzió
  • Adobe Photoshop 21.2.1 vagy újabb verzió
  • Adobe Photoshop Elements 2020 vagy újabb
  • Affinity fotó GIMP 2.10.2 majd később
  • Pixelmator 3.7 vagy újabb
  • Zoner Photo Studio X, majd később

Hogyan lehet átalakítani HEIC JPEG képek

Ha van olyan HEIC képe, amelyet JPEG-képré szeretne konvertálni, akkor a fenti utófeldolgozó eszközök bármelyikével megnyithatja az eredeti HEIF-képet, majd egyszerűen exportálhatja JPEG fájlként. 

Ha Mac-et használ, csak válassza ki a konvertálni kívánt képek csoportját, nyissa meg őket az előnézetben, majd válassza ki az összes képet a CMD + a megnyomásával… kattintson a Beállítások gombra, válassza a JPEG lehetőséget. A Formátum legördülő listában válassza ki a minőségi szintet, majd kattintson a gombra Válasszon exportálni egy adott mappába.

Что такое формат HEIF и для чего он нужен фотографу

Ha számítógépet használ, számos ingyenes szoftvereszköz létezik, például az iMazing HEIC converter, amelyet letölthet a HEIC képek konvertálásához. Ezenkívül online konvertereket is használhat. De légy óvatos-sokan eltávolítják az eredeti EXIF adatokat az eredeti HEIC képekről. 

Következtetés 

Kétségtelen, hogy a HEIF egy univerzális formátum, amely lehetővé teszi mindenféle multimédia tárolását-az egyes képektől, sorozatoktól a videókig. A kiváló tömörítési szinteknek köszönhetően lényegesen kisebbek lesznek, mint más képformátumok, például JPEG vagy korábbi videoformátumok, miközben ugyanolyan vagy jobb képminőséget tartanak fenn. Az Apple, a Canon, a Fuji és más gyártók az HEIF formátumra váltanak. Próbáld ki Te is!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb