Cikkek a fotókról

Az északi fények felvétele: kezdő útmutató

Télen sok ember megy az Északi-sarkvidék északi részébe, hogy megnézze az északi fényeket. Dave Morrow profi fotós (Dave Morrow) egy ilyen gyönyörű jelenség tervezéséről, feltárásáról, forgatásáról fog beszélni.

Съемка северного сияния: руководство для начинающих

Északi fény fotózás tervezése

 • 1. lépés: Keresse meg a sötét égboltot

Sötét égbolt nélkül szinte lehetetlen jó képeket készíteni az északi fényekről. Ehhez egy jó segítő lesz a kék márvány Fényszennyezési térkép, amely sötét helyeket keres a világ minden tájáról. A Tejút felvételével ellentétben az északi fényeket a Hold fényével fényképezheti.

 • 2. lépés: Keressen egy tiszta égboltot

Tiszta égbolt nélkül nagyon nehéz kiváló minőségű képeket kapni az északi fényekről. Legalább 20-30% felhőtakaróra van szükség, de 0-10% előnyösebb. Használjon további eszközöket a helyi megbízható időjárási erőforrással együtt.

Az északi félteke MeteoStar időjárási műholdképei nagyszerű munkát végeznek a nagyméretű felhőállapotok megjelenítésében. Az IR (infravörös, infravörös) beállítással a webhelyükön éjszaka láthatja a felhőtakarót. Ellentétben a vizuális (VIS) műholdas képek, amelyek” látni “felhőtakaró a nap folyamán, egy IR műhold használja a hőmérséklet a felhők” látni ” felhőtakaró éjjel.

 • 3. lépés: Ellenőrizze az északi fények tevékenységét

A felvétel napján ellenőrizze az északi fények tevékenységét a megfelelő erőforrások egyikével. Ellenőrzéskor meg kell nézni a KP indexet, amely 0-tól 9-ig változik, ahol 0 az aurorák legalacsonyabb aktivitása,9 pedig a legmagasabb.

Tér Időjárás Élő ováció Auroral előrejelzés ad egy nagy kilátás nyílik a jelenlegi előrejelzés; ők is egy több napos előrejelzés. A KP indexről további információt a Space Weather weboldalán található két linken talál.

Съемка северного сияния: руководство для начинающих

Milyen felszerelésre van szüksége az északi fények fényképezéséhez?

Nem kell sok felszerelés. Ugyanakkor, mint minden éjszakai felvételnél, a teljes képkocka (35 mm vagy annál nagyobb) kamera és a széles látószögű objektív mindig javítja a képminőséget.

Minimális követelmények

 • Egy állvány.
 • Kamera kézi üzemmódban.

Ajánlott berendezések

Ez a lista nem kötelező, de ez nagyban javítja a képeket, valamint az általános benyomás az esemény.

 1. Teljes képkocka (35 mm vagy annál nagyobb) tükörreflexes fényképezőgép-a nagy ISO érzékenységű teljes képkocka-kamera lehetővé teszi az északi fények könnyű rögzítését anélkül, hogy a képeken jelentős zaj lenne.
 2. Széles látószögű lencse (tartomány 14-24 mm). Dave javasolja f / 2.8-f / 4 rekesz beállításait. Általában f/2.8-ból lő.
 3. 5-7 teljesen feltöltött elem-ha nagyon hideg van, az elemek rendkívül gyorsan lemerülnek. A fotós 7 akkumulátort tart a zsebében -10 Celsius fok alatti hőmérsékleten. A testhője sokkal hosszabb ideig tartja az elemeket “életben”. Cserélje ki őket szükség szerint.

Fókuszálás éjszaka

Съемка северного сияния: руководство для начинающих

Mivel az északi fények és a csillagok messze vannak tőlünk, megfelelően kell összpontosítania. Csak azért, mert a lencsét a ∞ szimbólumra állítja, nem jelenti azt, hogy tökéletesen tiszta képet készít. Sok lencsének szüksége van egy kis “csípésre”, hogy megtalálja a fókuszpontot. Ugyanakkor a ∞ szimbólum remek hely a kezdéshez, a következő technikával együtt.

 • 1. módszer: előre állítsa be a fókuszt a napra.

Sokkal könnyebb összpontosítani a nap folyamán, majd később éjszaka állítsa a lencsét a fókuszpontra.

 1. Állítsa be a fényképezőgépet a nap folyamán egy lencsével, amelyet éjszaka vagy gyenge fényviszonyok között készít. Ezt megteheti otthon vagy bárhol máshol. Nem szükséges, hogy azon a helyen legyen, ahol éjszakai fényképeket tervez.
 2. Állítsa be a lencsét, hogy a végtelenre vagy a távoli horizontra összpontosítson. Dave osztja, hogy mindig szereti a kamera Élő nézet módját használni, nagyítani, és a kompozíció legtávolabbi horizontjára összpontosítani. Ez garantálja a fókuszt a végtelenben.
 3. Manuálisan végezze el a végső beállításokat, ha szükséges, a fókusz gyűrű segítségével. Az autofókusz általában önmagában nagyon jól működik, de néha kézi beállításra van szükség a végső fókusz gyenge fényviszonyok közötti rögzítéséhez.
 4. Készítsen még néhány gyakorlati felvételt az f/8-f / 11 rekesznyílással, majd ellenőrizze, hogy az egész fénykép fókuszban van-e. Ellenkező esetben ismételje meg a 2. lépést és a 3. lépést.
 5. Most a lencse a végtelenre összpontosít.
 6. Használjon állandó jelölőt vagy szalagot mind a fókuszgyűrű, mind a lencsetest (a lencse nem forgó része) jelöléséhez.
OLVASSA EL:  Hogyan kell fényképezni a húst. 10 tipp

Съемка северного сияния: руководство для начинающих

Kamera beállításai az északi fények felvételéhez

 • A kép formátuma nyers.
 • Mérési mód. Dave használ mátrix mérés az ő Nikon D800 éjszakai fotózás. Ez az összes mérési mód tesztelése után működik a legjobban. A mátrixmérést a Canon kamerák értékelési mérésének nevezik. Nézze meg a módok, hogy mi illik hozzád a legjobban.
 • Fehéregyensúly. RAW formátumban történő fényképezés esetén az utófeldolgozás során mindig megváltoztathatja a fehéregyensúlyát. A hőmérséklet-tartomány kelvins (K) értékeken 2800-4000 jól működik éjszakai/északi fények fotók.
 • A nyílás. Az éjszakai fényképezés rekeszének kiválasztása nagyon egyszerű. Nyissa fel f/2.8-ig vagy a lehető legszélesebb körben. Nehéz az f/2.8-nál szélesebb nyílásra összpontosítani, a fotós pedig nem javasolja ezt éjszakai tájképek készítéséhez. A legfontosabb az, hogy a legtöbb fény a legkevesebb idő alatt elérje a kamera érzékelőjét, lehetővé téve az alacsonyabb ISO érték fenntartását, így kevesebb zajt okoz.

ISO és expozíciós beállítások. Ez a két beállítás össze van csoportosítva, mivel közvetlenül tükröződnek egymásra. A kívánt eredmények eléréséhez szükség szerint mindkettőt be kell állítania.

Съемка северного сияния: руководство для начинающих

Tegyen fel magának két kérdést, mielőtt beállítaná az ISO és az expozíciós beállításokat az északi fények fényképezésekor.

1. kérdés:”Milyen gyorsan mozog az északi fény az égen”?

Az expozíciós idő 5-25 másodpercen belül tartása jól működik. Ha az aurora gyorsan mozog az égen, célozzon 5-7 másodpercig. Ha lassabban mozog, próbáljon ki egy 10-25 másodperces zársebességet.

Gondolj rá így: ha az aurora gyorsan mozog az égen, akkor egy harminc másodperces expozíció megmutatja az átlagos értéket, amelyet minden pixel harminc másodperc alatt vesz igénybe, ahelyett, hogy pillanatnyi képet mutatna arról, amit a szemed lát. Minél rövidebb az expozíciós idő, annál közelebb kerülnek a fényképek, mint amit a szemed valójában látott.

2. kérdés:”milyen fényes az északi fény az égen”?

Az összes többi kamerabeállítást kiválasztották, itt az ideje beállítani az ISO-t. A képeket a kép legfényesebb részeire szeretné kitenni. A fénykép többi része sötétnek tűnik, és ez rendben van. Ezeket a sötét területeket az utófeldolgozás során visszaállíthatja. Mindig tartsa szemmel a hisztogram bal oldalát, hogy ne veszítse el a sötét részleteket, a hisztogram jobb oldalán pedig ne veszítse el a szín-vagy fényerőcsatornákat. Ne feledje, hogy az éjszakai felvétel miatt a képek sötétek lesznek. Kiállítás a fények mellett.

 1. Indítsa el a felvételt az ISO 400-800 szabvány szerint, és készítsen egy tesztlövést.
 2. Ha a képzési kép nem tűnik elég fényesnek, növelje az ISO-t körülbelül 1200-ra, majd vegyen egy másikat.
 3. Ha a fénykép még mindig nem elég fényes,akkor nagyítsa be. Dave Morrow általában az ISO 800-4000 tartományban lő, a helyzettől függően. Ezen a ponton nagyon hasznos egy teljes képkocka-kamera, amely jól kezeli a magas ISO-t.

Съемка северного сияния: руководство для начинающих

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb