Cikkek a fotókról

A viszonosság törvénye. Kézi üzemmód. Használati útmutató

A fényképezés automatikus üzemmódról kézi üzemmódra váltása nyugtalanító lehet, különösen akkor, ha a felhasználó nem ismeri teljes mértékben az egyes expozíciós beállításokkal kapcsolatos funkciókat. Mivel ez a cikk elmagyarázza a koncepció a törvény a viszonosság kézi üzemmódban, reméljük, hogy ez segít megbirkózni a megértés a függőség stop kompenzáció között ISO, zársebesség, rekesz, és zökkenőmentesen alkalmazza az összes készség, hogy a napi fotózás. 

A kölcsönösség ebben az összefüggésben a zársebesség és a rekesz közötti kapcsolat törvénye. Ez biztosítja, hogy a rekesz egy ütközővel történő növelése egyenértékű a zársebesség megduplázásával. Mindkettő egy lépéssel növeli a fényt.

Ha megvan a megfelelő fényszint a tökéletes expozícióhoz, növelheti a rekesznyílást egy állással, majd kereskedhet azzal, hogy megduplázza a zársebességet (felére csökkentve a zársebességet). Kétszer annyi fény jön az idő felében egyenlő az azonos mennyiségű fény. Ez lehetővé teszi a fotós számára, hogy ugyanazt az expozíciót tartsa, de művészi vagy gyakorlati okokból változtassa meg a rekesznyílást vagy a zársebességet. 

Az expozíciós háromszög memóriájának frissítéséhez először nézzük meg a rendelkezésre álló három fő lehetőséget. 

  • Apertúra

Закон взаимности. Мануальный режим. Инструкция

A rekesznyílást a lencse nyílása határozza meg, amelyen keresztül a fény áthalad. A Nagyobb nyílás alacsonyabb mélységű képeket, gradiens elmosódást ad, és több fényt enged behatolni (a bal oldalon látható példa). A kisebb rekesz lehetővé teszi, hogy kevesebb fényt, kevesebb gradiens elmosódást és nagyobb mélységélességet rögzítsen. 

A rekeszértéket f-stopokban határozzuk meg (például f / 4 vagy f/2.8 a lencse fókusztávolságának hossza az átmérővel osztva), de mint minden fényképes, a fény megállására utal. Minél kisebb az f szám, annál nagyobb a nyílás.

A nyílások egy egyszerű koncepcióval memorizálhatók – az 1 és 1,4 számok felváltva megduplázódnak. , 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, mindegyik 1 megállás növekedése. Ezért az f / 1.4 Egy megálló magasabb, mint az f/1, az f/8 három megálló magasabb, mint az f/2.8. 

  • Zársebesség

Закон взаимности. Мануальный режим. Инструкция

A zársebesség megmutatja, hogy a fényképezőgép redőny milyen gyorsan záródik le fényképezés közben. A lassú zársebesség lehetővé teszi, hogy több fényt rögzítsen, ami világosabbá teszi a képet, de elmossa a téma mozgását (feltéve, hogy mozog). A rövid zársebesség lehetővé teszi egy mozgó tárgy rögzítését, csökkenti a fényképezőgép rázkódását, de lehetővé teszi, hogy kevesebb fényt kapjon. 

OLVASSA EL:  Hogyan kell fényképezni a nők, lányok, lányok

A másodperc 1/100-as zársebességénél kétszer olyan hosszú, mint a másodperc 1/200-a, ezért kétszer olyan hosszú fényt enged. A redőny sebességét másodpercben és másodperc törtrészekben mérik, és a fény megállásainál is összehasonlíthatók az időtartam megkétszerezésével, ami 1 megállás növekedését jelenti. 

  • ISO

 Закон взаимности. Мануальный режим. Инструкция

Az ISO a fényképezőgép szürkeségére és fényérzékenységére utal. Az alacsony ISO-érték kevesebb zajt hoz létre a képen, és csökkenti a fényérzékenységet. A magasabb ISO-érték több látható zajt hoz létre, és növeli a fényérzékenységet. 

Így az ISO felhasználható a zársebesség és a rekesznyílás kombinációinak befolyásolására. 

Закон взаимности. Мануальный режим. Инструкция

A viszonosság törvénye

A kép fényerejét a fényérzékeny érzékelőre eső fénymennyiség, valamint az érzékelő érzékenysége határozza meg. Ezt az expozíció időtartama (zársebesség), a fényintenzitás (rekesznyílás), valamint az érzékelő vagy a film érzékenysége (ISO) szabályozza.

Egyszerűen fogalmazva, a viszonosság törvénye lényegében az a cselekedet, amely kompenzálja a mások által egy expozíciós beállítás azonos vagy közel azonos számú leállítását. Segít fotósként elérni ugyanazt vagy majdnem ugyanazt az expozíciót egy fotón, de különböző hatásokkal, a kompenzált expozíció beállításától függően.

Ezeknek az elemeknek a beállításakor figyelembe veszi ezt a törvényt, amely inverz kapcsolatot állapít meg a kamera által kitett fény intenzitása és időtartama között annak érdekében, hogy a megfelelő expozícióval fényképezzen. Az ISO egyszerűen kiegészítő ellenőrzési módszerként működik. 

Expozíció = intenzitás * az idő 

Egyenértékű kitettségek érhetők el az egyik lehetőség csökkentésével, a másik arányosan növelésével. Ezért, ha az időtartam felére csökken, az intenzitást meg kell duplázni. 

Az érték ISO-val történő kiegyensúlyozásakor a kép növeli vagy csökkenti a zajt. Ez vonatkozik más expozíciós beállításokra is, ahol a zársebességgel többé-kevésbé elmosódhat a mozgás, a rekesznyílással pedig többé-kevésbé mélységélesség érhető el. 

Ha van egy kamera a közelben, fogd meg és gyakorold az alábbi szituációs példákkal! 

A kölcsönösség törvénye a használati helyzetekben

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb