Cikkek a fotókról

Portré egy magas kulcs mintás árnyékok. Munka természetes fény

A fény olvasásának képessége fontos készség a fotózásban! Derítsük ki, hogy a professzionális fotósok hogyan kezelik feladataikat. Például Yuya Sugimoto lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan kell dolgozni egy portréval egy nagy kulcsban a természetes fényben, gyönyörű mintákat adva árnyékok formájában.

Портрет в высоком ключе с узорными тенями. Работа с естественным светом

EOS 5D Mark IV/EF135mm f/2L USM/FL: 135mm / kézi expozíció (f / 2, 1/500 sec) / ISO 100 / WB: 3900K

Pillanatkép Története

“Egyik este a kamerámmal sétáltam, és találtam egy helyet, ahol a nap ragyogott az oldalán lévő kerítésen. A fény nem volt túl éles-gyönyörűen szórt, úgy döntöttem, hogy a portrét egy helyen készítem a feleségemmel, mint modell.”

Koncepció: “érdekes árnyékok»

Ahhoz, hogy megfeleljen ennek a témának, a fotós szándékosan elrejtette a modell arckifejezéseit, hogy a kép elvontabb legyen.

Lencse működése: bokeh a kép egyszerűsítéséhez

A közepes méretű teleobjektív maximális nyitott rekeszének használatakor a fény és az árnyék kivételével minden elem nincs fókuszban, ami kiemeli a fő témát. 

Összetétel: az árnyékok dinamikusabbá tétele

Mivel nem volt sok szín a jelenetben, a fotós úgy döntött, hogy a kerítés árnyéka által létrehozott mintákat használja. Yuya dolgozott a modell, hogy megtalálja egy álló helyzetben, ahol az árnyékok nagy lenne szabad a fején, de ugyanakkor egyre sűrűbb az alábbiakban. Ez segített dinamikát hozzáadni az árnyékmintákhoz, amelyeknek egyébként normális ritmusa lenne. De unalmasnak tűnhet. Még a legkisebb mozgás is megváltoztathatja az árnyékokat. A felvételi helyzet kiválasztásakor gondosan figyelje meg az árnyékokat.

Fény-és expozícióelemzés

Портрет в высоком ключе с узорными тенями. Работа с естественным светом

  • Fény iránya: az esti oldalsó világítás átlós szögben esik a modell fejétől.
  • A) fehér ing. Kiemelt területek, amelyeket a fotós elfogadhatónak talált.
  • B) a modell haja. Győződjön meg róla, hogy nem túl sötét.
  • C) a modell bőre. A textúrát simává kell tennie, így a fotós úgy döntött, hogy a nyers fájl szerkesztésével módosítja az expozíciót.
OLVASSA EL:  Mi a radiális egyensúly a fotózásban? Hogyan kell használni

A hisztogram olvasása: növelni kell az expozíciót, elkerülve a kép zajának megjelenését

Портрет в высоком ключе с узорными тенями. Работа с естественным светом

Ha a fotós kitette a képet, hogy csökkentse a tükröződést a modell vállán és mellkasán (A), az egész kép túl sötét lesz. Úgy döntött, hogy az expozíció viszonylag fényes, így a fény területek (A), ahogy vannak, miközben ügyelve arra, hogy a sötét részek a haj, arc, a modell, jelölt (B), nem látható képzaj.

Mi történt az A), B) és C) ponttal) 

  • A): miért voltak elfogadhatóak a fényes kiemelések

1. lépés. A pillanatkép értékelése

A feladat egyértelmű megértésével történő felvétel segít hatékonyabban dolgozni: tudja, mit kell tennie a felvétel során, és gondoljon arra, hogyan fogja később feldolgozni a fényképet a felvétel után.

Ha a jelenet olyan hatalmas kontrasztokat tartalmaz, amelyek sem a kiemelések, sem az árnyékok nem illeszkednek a kamera dinamikus tartományába, akkor a kivágott árnyékok és a kiemelt fényterületek közül kell választania. Ennek a döntésnek a fotós által elképzelt végső képen kell alapulnia.

Az alábbi kép F/2-ben készült, automatikus expozíciós módban, rekeszprioritással, megközelítőleg a jelenet tényleges fényerejének felel meg. A magas kulcsú kép eléréséhez manuálisan kell módosítania az expozíciós beállításokat (lásd a 2.lépést), valamint annak meghatározásához, hogy mely beállításokat kell használni, a fotós figyelmet fordított a következő három kulcsfontosságú területre.

Портрет в высоком ключе с узорными тенями. Работа с естественным светом

  • Haj: nem kellett volna elfojtani az árnyékokat. A részletek elvesztése itt a textúra elvesztését jelenti.
  • Fehér blúz: a könnyű kiemelések elfogadhatók.
  • Bőrszín: a kiemelések nem engedélyezettek. 

Miért? 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb