Cikkek a fotókról

4 módszer a növények professzionális fényképezésére

Nem könnyű tisztességes képet készíteni a virágok vagy növények szépségéről. Nem számít, milyen szép maga a tárgy, a fényképezés még mindig figyelmet igényel a kompozícióra és a megfelelő felszerelésre. A beltéri világítás zavaró, de a valóságban a természetes fény túl fényes lehet. A szél is probléma: eddig a tudósok nem kaptak információt arról, hogy vannak olyan virágok, amelyek még mindig állnak, amikor a szél fúj. 

Semleges keretek sorozata 

4 способа профессионально сфотографировать растения

A növények elszáradhatnak vagy elszáradhatnak. Amikor ez megtörténik, az elhalványult részek barnavá válnak, lehetővé téve, hogy semleges palettán fényképezzen egy sorozat felvétel készítéséhez. 

Amikor megpróbálja végrehajtani ezt a koncepciót, próbálja meg menteni vagy megtalálni a lehető legtöbb elemet. Ezután kísérletezzen az objektum különböző szögekből történő fényképezésének alternatív módjaival. Ha ez egy virág, próbálja meg eltávolítani a szirmokat, hogy megnézze, mi rejtőzik benne. 

4 способа профессионально сфотографировать растения

Ha tetszik a téma megjelenése, változtassa meg a fehéregyensúlyt, hogy kiegészítse a fényképet meleg szűrővel. Kipróbálhatja felhős, árnyékban, vagy testreszabhatja, hogy saját fehéregyensúly-szűrőt hozzon létre. Egy kis mélységélességet is használtunk, hogy a téma bizonyos területeire összpontosítsunk, hogy szelíd megjelenést biztosítsunk. A használt háttér színes papír. Ne maszkolja el a részleteket olyan színes papír használatával, amely túl közel van az objektum palettájához. Ehelyett hozzon létre kontrasztot világosabb vagy sötétebb háttérrel. 

4 способа профессионально сфотографировать растения

Áttetsző szirmok 

4 способа профессионально сфотографировать растения

A virágszirmok gyakran kissé áttetszőek, a megfelelő kontúrvilágítással az erek mintája (venáció) gyönyörű részletekkel hangsúlyozható. Ehhez a felvételhez több hibiszkusz virágot választottak ki,az ég felé lőttek. A háttérvilágítású hatás lenyűgöző kiegészítés a gyönyörű bokeh által létrehozott RF 35mm f / 1.8 makró STM objektív. 

4 способа профессионально сфотографировать растения

A virágszirmok szerves szerkezetének köszönhetően a Veining is gyengédséget adott. Ha azt tervezi, hogy megpróbálja ezt a koncepciót, kísérletezzen bokeh-val és monocolorral. 

4 способа профессионально сфотографировать растения

Vízcseppek és villogások 

4 способа профессионально сфотографировать растения

Fotó: @Abdulgapurdayak Canon EOS 7D, EF 100mm F 2.8 L USM, F 5.6, ISO 200, 1/80 s, 100mm

A vízcseppek és a fény villogása immateriális hatást kölcsönöz a növényekről készült fotóknak. Olyan növényeket kell választania, amelyek jól tartják a cseppeket, lehetőleg olyan virágokkal, amelyek kiemelkednek a háttérben. Ha a környezet túl rendetlen vagy zsúfolt, akkor választhat egy szélesebb rekesz, hogy hozzon létre egy háttér bokeh. 

Használjon fecskendőt, hogy vízcseppeket alkalmazzon az objektumra. A világítás beállításához elegendő egy egyszerű, a vízcseppekre billentett izzó, amely valami csillogó hatását hozza létre, és megvilágítja a makró jelenetet, amint azt fentebb jeleztük. 

Próbáljon meg makró lencséket használni – ezek növelik a helyet a kamera érzékelő és a lencse rekesz között. Ez azt jelenti, hogy a makró lencsével történő felvételhez a lehető legközelebb kell elhelyezni a tárgyhoz. Ez trükkös lehet rovarokkal vagy más tárgyakkal, amelyek hajlamosak mozogni, de a növények általában elég jól tartják a helyüket. 

A makró lencsék olyan nagyítást biztosítanak, amely nem érhető el teleobjektívekhez vagy széles látószögű lencsékhez. Technikailag a valódi makró lencsék képesek egy objektum reprodukálására 1:1 vagy annál jobb arányban a kamera képérzékelőjén. A lencséket általában néha hátborzongató, néha lenyűgöző rovarok előállítására használják. Használatával a makró objektív a virág fényképezés lehetővé teszi a fotóst, hogy töltse ki az egész keretet el részleteket, hogy egy ember sosem veszi észre szabad szemmel. 

OLVASSA EL:  Светите «как в кино»! Новинка на рынке

Alacsony látószögű perspektíva 

4 способа профессионально сфотографировать растения

A fiatalabb fák számára a perspektívával való játék a nagy magasság illúzióját adja a tárgynak. Ez is ad egy tisztább megjelenés az égen, mint egy fehér háttér mutatja ki az egyedülálló alsó a levelek. Ehhez a felvételhez a Canon EOS 850D-t használták, amelynek LCD kijelzője állítható dőlésszöggel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy rugalmasan összeállítson egy kompozíciót alacsony szögben, anélkül, hogy le kellene feküdnie a földre. 

Először helyezze a kamerát a képernyővel a földre, a lencsét pedig közelebb az objektum egyik fő hordójához. Ezután próbáljon meg egy sekély mélységélességet használni (a csomagtartóra összpontosítva), hogy megteremtse a távolság illúzióját a csomagtartótól a levelekig. Amikor növényeket próbálunk fényképezni, javasoljuk, hogy olyan kamerával dolgozzunk, amely makrófotózási képességgel rendelkezik a kis beltéri növények és azok részleteinek rögzítésére. Kísérletezzen a legközelebbi fókuszálási távolsággal, amelyet lencséivel érhet el, hogy levágott témát rögzítsen utófeldolgozás nélkül. 

További információk 

  • Fókusz felvételek mélységélességgel 

Képzeld el: egy gyönyörű vörös rózsa, feltűnően fényes, tökéletesen réteges, minden részlet a középpontban. Most képzeljünk el egy zavaró rendetlenség fű, gyomok, és más virágok mögött a rózsa. A szem a háttér miatt nem tud megfelelően összpontosítani a rózsára. Ez egy probléma. Megoldás: vágja le a témát a mélységélességgel. Kis markolattal történő felvételkor a téma fókuszban lesz, a háttér elmosódik. 

Ne feledje, hogy nagy nyílással történő felvételkor kis mélységélesség jön létre, elkülönítve a témát. A nyílás minősége szintén befolyásolhatja a képet. Az elmosódás esztétikai minőségét, más néven bokeh, befolyásolja a lencse rekeszében lévő lebenyek száma. Egy szép elmosódás megakadályozza, hogy a háttér zavarja a kívánt objektumot. 

Nem lehet minden képet egyetlen objektumra összpontosítani, sekély mélységélességgel. A megfelelő szögben történő felvétel minimalizálhatja a zavaró hátteret, néha egy fénykép érdekesebb, ha több növényt mutat. Ezekhez a felvételekhez használjon átlagos mélységélességet úgy, hogy a keret nagy része fókuszban maradjon. 

  • Használja a szélvédőt és a távirányítót szeles napokon

Szeles időben lőjön hosszú zársebességgel. A fényképezőgép redőny nagyon rövid ideig nyitva lesz, ami minimálisra csökkenti annak esélyét, hogy a mozgás tönkreteszi a fényképet. De minél szelesebb, annál kevésbé valószínű, hogy ez a módszer működni fog. 

Itt van a legjobb megoldás: harcolj a szél ellen! Vagy pontosabban készítse el a blokkolás módját. Számos lehetőség van a szélvédelemre virágok vagy más növények felvételekor. Először: gondoljon arra, hogy megnyugtassa a levegő mozgását a téma körül. Például egy virág és a szél között elhelyezett állvány egy darab kartonpapírt vagy egy fényvisszaverőt támaszthat fel a légáramlás blokkolására. Ha a szél könnyű, még egy stratégiailag elhelyezett hátizsák is elegendő lehet ahhoz, hogy jó képet készítsen. 

A távoli zárkioldó, amelyet állvánnyal együtt használnak, kiválóan alkalmas növények fényképezésére, különösen szél esetén. A kamera megérintése mindig egy kis borzongást okoz; mivel a természetfotókat gyakran meglehetősen alacsony zársebességgel készítik, a lehető legnagyobb mértékben minimalizálva a remegést, jó dolog. És amikor a szél fúj, soha nem tudhatod, mennyi ideig kell várnod a tökéletes pillanatot, hogy lefényképezz. A távirányítóval nem kell lebegnie a kamera felett – csak állítsa be a kényelmes helyzetet, tartsa a kezében az exponáló gombot.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb