Cikkek a fotókról

Mi az a gobo? Hogyan kell használni a GOBO maszkokat a fotózásban

Ha árnyékokat és fénymintákat szeretne hozzáadni a képekhez, meg kell tanulnia a gobo technikát. Ebben a cikkben Chad Verzosa profi fotós elmagyarázza, mi a gobo, és hogyan kell használni az egészet. 

Mi az a gobo és mire való?

A gobo egy sablon vagy eszköz, amely mintákat hoz létre világítás segítségével. Az emberek a színház első napjai óta használják. De a stúdiófotózás egyik kreatív eszközévé is vált. A ” gobo “kifejezés a” Goes Before Optics”rövidítése, azaz”goes before optics”. A Gobók népszerűvé váltak esküvőkön és más rendezvényeken, és most jelentős hatást gyakorolnak a fotózás világára. A tér és forma illúziójának megteremtésével a gobos gyorsan átalakul kreatív fényfotó technikává, új dimenziókat adva a képekhez.

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

A GOBO fénymaszkok fémből, fekete-fehérből vagy színes üvegből készülhetnek, méretük a fotós által használt gobo kivetítőtől függően változik. 

A fotósok gyakran igénybe veszik a gobo-t, hogy világos ablaknyílást hozzanak létre olyan helyiségekben, ahol nincsenek ablakok. Néhányan azt is használják, hogy árnyékot és mélységet adjanak az egyébként unalmas világítással rendelkező képekhez.

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

Természetesen nem szabad elfelejtenünk a GOBO használatának fogalmi aspektusát. Egyesek nagyságok hozzáadására használják a fekete-fehér fényképeket,míg mások szeretik a mintákat a különböző absztrakt ötletek megvalósításához.

Az alábbi eszköz egy Gobo a fényképek készítéséhez.

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

Középen egy lencse, egy kis kar, amely lehetővé teszi, hogy a fény szélesebb vagy keskenyebb legyen. Ezután van egy kapu, ahol el kell helyeznie a használni kívánt sablont. A készülék végén van egy lencse és egy kar, amely a gobo-ból érkező fényt fókuszálja.

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

Most nézzük meg a könnyű gobosokra jellemző mintákat. Mint látható, sokan úgy néznek ki, mint a sajátos ablakok vagy villogók. Ez annak köszönhető, hogy utánozniuk kell a nap által vetett árnyékokat. De van még néhány kreatív lehetőség is, például tűzijáték villog, sőt pontok is.

OLVASSA EL:  Melyik lencsét választani a tájfotózáshoz-széles látószögű vagy teleobjektív

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

A fenti sablonok a GOBO szabványos lehetőségei. De mindig vásárolhat egy készletet, amely még több rajzot tartalmaz. Természetesen nem kell vásárolni egy gobo-t az árnyékok projektjéhez. Az alábbiakban elmondjuk, hogyan lehet sablonokat létrehozni a saját kezével. 

Mi a legjobb fényforrás a gobo számára?

Mivel a gobo projektek minták, hasznos, hogy egy állandó fényforrás, mint például egy LED. Így láthatja, mit szeretne elfogni. A Gobos nem használható hagyományos otthoni világítással vagy szabványos világítással, mert nincs lencséjük a fény alakításához vagy a fény fókuszálásához, miután eléri a mintát.

A LED-es lámpák problémája az, hogy nincs sok teljesítményük. A GOBO világítás használatához szükség lehet a zársebesség csökkentésére vagy az ISO növelésére a megfelelő expozíció eléréséhez. Szerencsére van egy erős alternatíva-stúdió vaku.

Használjon olyan vakut, amely exponenciálisan intenzívebb, mint bármi, ami a LED-ekből származik. A monoblokknak gyakran van egy kísérleti fénye, amely lehetővé teszi az előzetes eredmény azonnali megtekintését.

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

Что такое гобо? И как использовать маски гобо в фотографии

Ha nem tudod, mi a kísérleti lámpa, akkor ez egy villanykörte, amely egy vakuhoz csatlakozik. Folyamatos fényt bocsát ki, így láthatja,hogy a jelenet melyik része világít. Ne feledje, hogy a fényforrás túlmelegedhet, ez még inkább megtörténik, ha zárt eszközt, például gobo-t csatol. Ne hagyja bekapcsolva a teljes felvétel során. Hagyja lehűlni az időt a véletlen gyújtás elkerülése érdekében.

Ha nincs mesterséges világítás, akkor mindig közvetlen napfényt használhat. Hatékony és még szabadabb!

Hogyan kell használni a gobo-t?

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb