Cikkek a fotókról

Hogyan működik a fázis autofókusz

Ami a DSLR technológiát illeti, úgy tűnik, hogy némi zavar van abban, hogy pontosan hogyan működik a fázisérzékelő autofókusz. Nazim Mansurov (Nosim Mansurov) fotós ebben a cikkben elmagyarázza, hogyan és miért lehet a fényképezőgépnek problémája az autofókusszal, és mi történik benne az autofókusz szempontjából, amikor egy képet készítenek.

A legtöbb fotós nem veszi észre, hogy a fő probléma nem feltétlenül kapcsolódik egy adott modellhez vagy típusú fényképezőgéphez, hanem inkább a kamerák fókuszálásának sajátos módjához. A modern kamerákban az első és a hátsó fókusz problémái nem újdonságok-az első fázisérzékelő érzékelővel rendelkező DSLR létrehozása óta léteznek. 

Hogyan tükörreflexes fényképezőgépek munka

Ahhoz, hogy részletesebben megértsük ezt a kérdést, fontos, hogy először megtanuljuk, hogyan működik egy tükörreflexes fényképezőgép. Általában az illusztrációk csak egy tükröt mutatnak, 45 fokos szögben. Van azonban mögötte egy másodlagos tükör is, amely a fény egy részét tükrözi a fázisérzékelőre.

Vessen egy pillantást az alábbi egyszerűsített illusztrációra, amelyet Nazim példaként a Nikon D800 segítségével készített.

Как работает фазовый автофокус

 1. Egy fénysugár.
 2. A legfontosabb dolog / fényvisszaverő tükör.
 3. Másodlagos tükör, más néven “kiegészítő”tükör.
 4. Kamera redőny és képérzékelő.
 5. Excentrikus tű (1,5 mm-es hatszög) a fő tükör beállításához.
 6. Excentrikus tű (1,5 mm-es hatszög) a másodlagos tükör beállításához.
 7. Fázisérzékelő érzékelő (Af érzékelő).
 8. Pentaprizmus.
 9. Kereső.

Lássuk, mi történik a kamera belsejében, amikor egy képet készítenek. 

A fénysugarak belépnek a lencsébe (1) és a kamerába. A részben átlátszó fő tükör (2) 45 fokos szögben helyezkedik el, így a fény nagy részét függőlegesen tükrözi a pentaprizmusba (8). A pentaprizmus “varázslatosan” visszaváltja a függőleges fényt vízszintesre, és megfordítja úgy, hogy pontosan lássa, mit kap, amikor a keresőn keresztül néz (9). A fény egy kis része áthalad a fő tükörön, amelyet a másodlagos tükör (3) tükröz, amely szintén szögben van döntve (54 fok sok modern Nikon kamerán, amint fent látható). A fény ezután eléri a fázisérzékelő / autofókusz érzékelőt (7), amely átirányítja azt egy érzékelőcsoportra (két érzékelő autofókusz pontonként). 

A kamera ezután elemzi és összehasonlítja a szenzorok képeit (hasonlóan ahhoz, ahogyan a fókuszálást egy távolságmérőre értékelik), és ha nem azonosak, utasítja a lencsét, hogy végezze el a helyes beállítást. 

Bár a fent leírt folyamat többé-kevésbé egyszerűnek tűnik, ennek a megközelítésnek egy fő problémája van. A fázisérzékelő érzékelő parancsot ad a lencsének a helyes beállításra, míg a képet egy teljesen más eszköz – a kamera hátulján lévő érzékelő-rögzíti. Akkor mi a probléma? 

Ne feledje, hogy amikor képet készít, mindkét visszapillantó tükör felemelkedik, a redőny kinyílik, a lencse fénye pedig közvetlenül a kamera érzékelőjét érinti (4). Ahhoz, hogy a fázis-autofókusz megfelelően működjön, a lencsetartó és a kameraérzékelő közötti távolságnak, valamint a lencsetartó és a fázisérzékelő közötti távolságnak azonosnak kell lennie. Ha még enyhe eltérés is van, az autofókusz helytelen lesz. Ráadásul, ha a másodlagos tükör szöge nem pontosan az, aminek lennie kell, akkor az autofókusz problémákat is okoz. 

Hogyan működik a fázisérzékelő érzékelő? 

Mint már említettük, a fázisérzékelő rendszer ugyanúgy működik, mint a távolságmérő kamerák. A másodlagos tükörből visszavert fényt két vagy több kis képérzékelő fogadja (attól függően, hogy hány fókuszpont van az autofókusz rendszerben), ezek fölött mikrolencsék vannak. Minden fókuszpont látja a keresőben, két apró fázis különbség-érzékelők – egy mindkét oldalán, a lencse, ahogy az Ábra mutatja (7) (bár az illusztráció túlságosan eltúlozza ezt a viselkedést mutatja, két külön fénysugarak elérik két különálló érzékelő).

OLVASSA EL:  Hogyan készítsünk egy képet a szemedről

Valójában egy modern fázisérzékelő eszközön több mint két érzékelő található, amelyek nagyon közel vannak egymáshoz. Amikor a fény eléri őket, ha a tárgy fókuszban van, a lencse szélső oldalain lévő fénysugarak közvetlenül az egyes érzékelők közepén konvergálnak (mint egy képérzékelőnél). Mindkét érzékelő ugyanazokat a képeket jeleníti meg, jelezve, hogy a téma valóban tökéletes fókuszban van. 

Ha az objektum nincs fókuszban, a fény már nem konvergál, és az érzékelő különböző oldalait érinti, az alábbiak szerint.

 Как работает фазовый автофокус

Az 1-4. ábra azokat a körülményeket mutatja, amelyek mellett a lencse fókuszál (1) túl közel, (2) helyesen, (3) Túl messze, (4) rendkívül messze. A grafikonok azt mutatják, hogy a két profil közötti fáziskülönbség nemcsak arra használható, hogy meghatározza, melyik irányba, hanem arra is, hogy mennyit kell megváltoztatni a fókuszt az optimális fókusz elérése érdekében. Vegye figyelembe, hogy a lencse valójában az érzékelő helyett mozog. 

Mivel a fázisérzékelő rendszer tudja, hogy egy objektum elölről vagy hátulról fókuszban van-e, pontos utasításokat küldhet a kamera lencséjének arról, hogy melyik irányba fordítja a fókuszt, és mennyit. Ez történik, amikor a kamera egy objektumra összpontosít (zárt hurkú autofókusz művelet): 

 1. a lencse szélső oldalán áthaladó fényt két képérzékelő értékeli;
 2. attól függően, hogy a fény hogyan jut el a képérzékelőkhöz, az autofókusz rendszer meghatározhatja, hogy az alany elölről vagy hátulról fókuszban van-e, és milyen messze van;
 3. az autofókusz rendszer ezután utasítja a lencsét a fókusz beállítására;
 4. a fentieket addig ismételjük, amíg tökéletes fókuszt nem érünk el. Ha a fókusz nem érhető el, a lencse visszaáll, és kezd visszanyerni a fókuszt, ami” vadászatot ” eredményez a fókusz számára;
 5. a tökéletes fókusz elérése után az autofókusz rendszer megerősítést küld arról, hogy a téma fókuszban van (zöld pont a keresőben, hangjelzés stb.).

A fázisérzékelő rendszer sokkal gyorsabb, mint a kontrasztérzékelő rendszer (amely a fókusz oda-vissza megváltoztatására támaszkodik a fókusz eléréséig, sok képadat-elemzéssel a képérzékelő szintjén). 

A fázisérzékelő / autofókusz rendszer nagyon összetett, és szinte minden alkalommal javul, amikor a felső kategóriás kamerák vonalát frissítik. Az évek során az AF pontok száma nőtt, csakúgy, mint a megbízhatóbb kereszt típusú AF pontok száma. Vessen egy pillantást erre a komplex autofókusz érzékelőkre a fényképezőgépen.

Как работает фазовый автофокус

Nem csak az AF pontok száma nőtt, hanem megbízhatóságuk is. A legtöbb modern professzionális kamera ma rendkívül gyors és könnyen konfigurálható autofókusz rendszerekkel van felszerelve, amelyek folyamatosan nyomon tudják követni a tárgyakat és a fókuszt. 

Problémák a DSLR autofókusszal 

A fázisérzékelő autofókusz rendszer nagyon összetett, nagy pontosságot igényel az eredmények eléréséhez. A legfontosabb dolog az, hogy a gyártási folyamat során megfelelően kell felszerelni. Ha még egy kis eltérés is van, ami gyakran előfordul a gyártás során, az autofókusz kikapcsol. Ez a fő oka annak, hogy a fázisérzékelés az első ilyen DSLR megjelenése óta problémák forrása. A lehetséges eltérések ismeretében a digitális tükörreflexes fényképezőgépek gyártói kifejlesztettek egy nagy pontosságú kalibrációs rendszert, amely ezt figyelembe veszi, és lehetővé teszi a kamera egyedi kalibrálását. 

Ha probléma merül fel az érzékelő fázisérzékeléssel való összehangolásával, a rendszer automatikus számítógépes vizsgálatot végez, amely minden fókuszponton átmegy, majd manuálisan beállítja a fényképezőgépben. Az elutasított pontokat újrakalibrálják és beállítják, majd a kompenzációs értékeket rögzítik a kamera firmware-jében.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb