Cikkek a fotókról

GIMP vs Photoshop: mit kell használni 2021-ben?

GIMP против Photoshop: что использовать в 2021 году?

Melyik utófeldolgozó program jobb: GIMP vagy Photoshop? Ana Mireles fotós az egyes programok előnyeiről és hátrányairól beszél. 

GIMP vs Photoshop: áttekintés 

A Photoshop egy fizetett előfizetéssel elérhető, saját fejlesztésű szoftver, míg a GIMP egy ingyenes és nyílt forráskódú program.

Főbb különbségek a két program között

 • GIMP profik
  • Hordozható.
  • Könnyű Betöltés.
  • Gyorsabb feldolgozás.
  • Testreszabhatóság.
  • Ingyenes.
 • A Photoshop előnyei
  • A mobil verzió elérhetősége.
  • Több műszer.
  • Több színes profilt kezel.
  • Támogatja a RAW és egyéb fájlformátumokat.
  • Roncsolásmentes szerkesztés.
  • Jó ár-érték arány.

Mobilitás és hordozhatóság 

GIMP GIMP GIMP GIMP az egyik legfontosabb különbség a GIMP és a Photoshop között: a GIMP hordozhatóbb, míg a Photoshop mobilabb.

GIMP против Photoshop: что использовать в 2021 году?

A GIMP-nek nincs mobil verziója, ami hátrányba hozza a mai világban, ahol minden okostelefonnak van kamerája. 

Természetesen továbbra is ingyenesen szerkesztheti fényképeit a telefonján. Sok lehetőség van (beleértve a Photoshopot is). A GIMP használatával azonban nem szerkeszthető mobileszközökön. 

A GIMP hordozható. Ha több számítógépen kell dolgoznia, akkor a GIMP-t annyiszor letöltheti, amennyit csak akar. A GIMP-t USB-meghajtóra is telepítheti, hogy bármilyen számítógépen letölthesse anélkül, hogy letöltené. Ez egy nagyszerű választás, ha fényképeket kell szerkesztenie, például az egyetemi könyvtárban vagy egy szálloda vagy repülőtér üzleti csarnokában. 

A Photoshop verzió viszont csak két számítógépre telepíthető. Ezenkívül a programot teljesen telepíteni kell, hogy ne lehessen külső merevlemezekre helyezni. Ugyanakkor a Photoshopnak van egy mobil verziója: minden fizetett Photoshop előfizetés a Photoshop for iPad készülékhez tartozik. 

Ezenkívül az okostelefonokhoz készült Photoshop három ingyenes verzióval rendelkezik (bár használatához ingyenes Adobe-Fiókra lesz szüksége). 

Ennek eredményeként 

A Photoshop nyer, ha útközben szerkeszteni kell. A GIMP nyer, ha sok számítógépen, köztük nyilvános számítógépeken kell használni. 

Méret és sebesség 

GIMP против Photoshop: что использовать в 2021 году?

GIMP GIMP GIMP egy nagyon könnyű program (elvégre lehet telepíteni, majd használni GIMP egy hordozható USB flash meghajtó!). A Photoshop viszont elég sok merevlemez-helyet foglal el. Ez is használ egy csomó RAM. Ezért, ha a számítógép korlátozott képességekkel rendelkezik, a Photoshop nem fog működni az Ön számára. 

A számítógép optimalizálásának számos módja van a Photoshop számára, de általában mindig erőforrás-intenzívebb lesz, mint a GIMP. A Photoshophoz 4 GB szabad merevlemez-helyre lesz szüksége (a telepítéshez további hely szükséges). A GIMP 200 MB-ot igényel a hivatalos telepítéshez. A kötet növekedhet attól függően, hogy hogyan javítja a GIMP-t az idő múlásával. 

Ami a memóriát illeti, az Adobe legalább 8 GB-ot, lehetőleg 16 GB RAM-ot javasol. 

Ne feledje, hogy mind a GIMP, mind a Photoshop számára szükséges memória mennyisége jelentősen megnőhet a használt képektől függően, ezért ezt mindig szem előtt kell tartania. Végül a méret és a feldolgozási követelmények miatt a GIMP nyer. 

Rendszer és eszközök 

A GIMP nyílt forráskódú, a Photoshop pedig szabadalmaztatott szoftver. Ez azt jelenti, hogy a GIMP-t annyira módosíthatja, amennyit csak akar, az eszközök hozzáadásától a forráskód közvetlen módosításáig. A program módosítása nagyszerű, de ha nem ismeri a GIMP mögötti technológiákat, akkor valószínűleg nem fogja tudni kihasználni a nyílt forráskódú tervezést. 

Még a GIMP plug-inek telepítése is nehéz lehet, ezen fejlesztések nélkül egy túl egyszerű program marad. Másrészt, ha megtanulod, ez a rugalmasság nagyon hasznos lehet. Ezen kívül van egy nagy közösség a GIMP mögött, sok tag folyamatosan érdekes szoftver-kiegészítőket készít. 

OLVASSA EL:  Gyors útmutató a Photoshop beállítási rétegeihez

A Photoshop késztermékként érkezik. Nem lehet, hogy sok változás, de nem kell, hogy jelentős javulást sem. Saját munkaterületet hozhat létre, bővítményeket adhat hozzá, de ennyi. Másrészt állandó frissítéseket kap az Adobe-előfizetésben. 

Photoshop is ad az eszközöket, hogy hozzon létre a grafika, 3D-s design, ami egy nagyon nagy plusz, ha szükség van rá. Ellenkező esetben ezek a funkciók sok helyet foglalnak el a rendszeren, de nem fogja tudni eltávolítani őket, csak azt hagyja el, ami szükséges a munkához. A Photoshop egy megbízhatóbb program, míg a GIMP rugalmasabb. 

Fájlformátumok és színprofilok 

GIMP против Photoshop: что использовать в 2021 году?

Mint tudják, a digitális képek információkkal rendelkező fájlok. A fájlformátum az információ kódolásának és tárolásának módja. 

A Photoshopnak saját formátuma van: PSD vagy Photoshop dokumentum. A GIMP saját XCF fájlokkal rendelkezik. Bár a PSD natív Photoshop, ez jól kompatibilis; meg lehet nyitni az Adobe, CorelDRAW, sőt GIMP alkalmazások. 

Másrészt az XCF fájlformátumot más képszerkesztő programok nem támogatják. Ez megnehezíti az XCF forrásfájlok megosztását. Megkerülésként exportálhatja a fájlt az egyik közös fájlformátum, például a JPEG vagy a TIFF segítségével, de az XCF támogatás hiánya problémákat okoz. 

A GIMP alapértelmezés szerint nem nyitja meg a RAW fájlokat. Ha a GIMP-ben RAW fájlokkal szeretne dolgozni, akkor le kell töltenie és telepítenie kell egy UFRaw nevű bővítményt, míg a Photoshop beépített társprogrammal, az Adobe Camera RAW-val rendelkezik, amely könnyen kezeli a RAW fájlokat. 

Amikor a fájlkezelésről van szó, figyelembe kell vennie a színprofil beállításait is. A GIMP csak az sRGB színprofilt tudja kezelni, míg a Photoshopnak sokkal több lehetősége van. Ez akkor fontos, ha azt szeretné, hogy a képek a legjobb online megjelenésűek legyenek. 

Folytatás

A fájlformátumok és a színes profilok tekintetében a Photoshop több funkciót kínál, és kompatibilis más programokkal-így a győzelem a Photoshophoz kerül. 

Szerkesztés és rétegek 

GIMP против Photoshop: что использовать в 2021 году?

A fejlett szerkesztéshez a Photoshop előnye van a GIMP-vel szemben. Mindkét program támogatja a bővítményeket, a műveleteket és a készleteket. Az egyetlen különbség az, hogy a Photoshop több változatosságot kínál, mert általában népszerűbb. 

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a tankönyvekre 

Az Adobe termékeken sokkal több képzési anyagot talál, mint a GIMP. Végül, van egy dolog, ami súlyosan hiányzik a GIMP-nek: roncsolásmentes szerkesztés. A Photoshop mind a beállítási rétegeket, mind az intelligens objektumokat kínálja, amelyek rendkívül fontosak a komoly szerkesztéshez, és bizonyos előnyt biztosítanak a Photoshopnak. 

Költség 

A GIMP letöltésekor a folyamat nem igényel semmilyen költséget vagy előfizetést. Kapsz egy ingyenes képszerkesztő programot. A GIMP kiterjesztéseket azonban külön kell letöltenie. A Photoshop előfizetés tartalmaz egy szerkesztési programot, valamint felhőalapú tárhelyet, egy ingyenes testreszabható webhelyet az Adobe portfólióban, valamint hozzáférést az Adobe Fresco-hoz, az Adobe Fonts-hoz és az Adobe Spark-hoz. Az Adobe Lightroom-ot is megkaphatja, ha a “fényképezés” árazási tervet választja. Hozzáférhet az Adobe által nyújtott összes előnyhöz, például több ezer kiváló minőségű kreatív keféhez, valamint a leginnovatívabb eszközökhöz, amelyeket egy nagy szakértői csapat fejleszthet. 

Ha költségekről van szó, a GIMP a szó minden értelmében ingyenes, és nagyszerű szoftvert kap. Fizetni kell a Photoshopért, de a magas minőség és a kiegészítő szolgáltatások száma miatt a program kiváló ár-érték arányt kínál. 

Minden azon múlik, hogy mire van szükséged, és mit engedhetsz meg magadnak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb