Cikkek a fotókról

“A fotóriporter nemzetközi mestere” Vladimir Vyatkin

Megtiszteltetés volt elmondani arról a személyről, aki több mint 200 díjat kapott a fotózás területén, beleértve például az Aranyszem díjat-Vladimir Vyatkin.

«Международный Мастер Фотожурналистики» Владимир Вяткин

A fotózás zseni 1951.január 20-án született Moszkvában. Kora gyermekkora óta a fiú szerette a fotózást és a festést. 1968-ban végzett a 15.bentlakásos iskolában, be akart lépni az MGIMO-ba, de nem adta át a versenyt. A srácnak sikerült beiratkoznia a Moszkvai Állami Egyetem esti osztályára, az újságírás Karára. 

A diploma megszerzése után Vladimir fotólabor-asszisztensként dolgozott a “Novosti”Sajtóügynökségben. Az APN-ben távoli rokonok rendezték. A fizetés kicsi volt, de sikerült pénzt megtakarítania az első Contax kamerájához. Tehát Vyatkin elkezdett fényképezni. Egyedül tanult művészetet: ebédidőben kiment a város főterére, és képeket készített az emberekről és az utcákról. 3 hónapig tanulmányoztam az egész technikai részt, elkezdtem több képet készíteni rokonokról, barátokról, ismerősökről.

Nem sokkal azelőtt, hogy a potenciált felismerték a fickóban, Jurij Komarovsky művésznek diákként adták át. Egy idő után Vladimir fényképeit a híres szovjet fotós, Vaszilij Malyshev észrevette, és munkát ajánlottunk neki.

A fegyveres erők szolgálati ideje 1971-1973-ra esett. Ez idő alatt a fotózás iránti szenvedély nem telt el. A szolgáltatás befejezése után Vladimir folytatta azt, amit szeretett.

A híres fotós személyes élete nem működött. Több házasság sikertelenül zárult le: a feleségek nem akarták elviselni Vyatkin örök foglalkoztatását, ultimátumot adtak: család vagy karrier.

A Nagy Szovjet fotós eredményei

1979-ben Vyatkin csatlakozott az újságírók Uniójához, 2004 – ben egy másik fényes esemény jellemezte-most Vladimir szerepel a Médiafotósok nemzetközi Céhének akadémikusainak listáján. Többször részt vett a National Geographic számára készített projektekben, veszélyes helyeken dolgozott Nicaraguában, Csecsenföldön és Afganisztánban.

OLVASSA EL:  Gyors útmutató a Photoshop beállítási rétegeihez

«Международный Мастер Фотожурналистики» Владимир Вяткин

Vyatkin hatszor lett a World Press Photo verseny győztese, háromszor választották meg a verseny zsűrijének. A fotós következő munkáit választották ki a versenyen:” The Great Wall ” (Kína), Mother Jones (USA).

Vladimir Jurjevics életében különleges szerepet játszik a tanítás, amelyet elválaszthatatlanul összeköt a személyi edzéssel: “a fotózás csodálatos és kimeríthetetlen a lehetőségeiben. Minél többet lő, annál inkább rájössz, hogy nincs elég ismerete…»

«Международный Мастер Фотожурналистики» Владимир Вяткин

 1983 óta a Moszkvai Állami Egyetemen tanít fotóriportert. A több mint 30 éves tanítás során Vyatkin több ezer fiatal fotósot képzett. Osztályai között szerepel Dmitrij Astakhov, Alekszej Koshelev, Alexander Stepanenko, Dmitrij Linnikov és a művészeti világ más híres alakjai.

Egyedi stílus

Munkájában Vyatkin az akut témákat, a társadalmat, a sportot, a művészetet, a háborút részesíti előnyben. Kifejlesztette a neo-képi fotózás stílusát. Vyatkin tekinthető egy igazán kreatív fotós, köszönhetően a különleges látás, egyedi stílusban.

Rendszeresen részt vesz kiállításokon, mind hazai, mind nemzetközi. Munkáit Bulgáriában, Szíriában, Mongóliában, Kenyában és más országokban mutatták be.

«Международный Мастер Фотожурналистики» Владимир Вяткин

Vyatkin egyik leghíresebb projektje a “fotózás mint életmód”kiállítás. A kiállításon 82 fekete-fehér és színes fénykép látható, melyek 9 sorozatból állnak. A kiállítás négy évtizedet ölel fel, híres és hétköznapi emberek történeteit meséli el. Az egyik sorozat egy gyermek traumatológusnak szól, a másik – a szinkronizált úszás sportolóinak, a harmadik-egy bajnok úszónak.

«Международный Мастер Фотожурналистики» Владимир Вяткин

Most Vyatkin Moszkvában él, és továbbra is a “Novosti” Sajtóügynökségben dolgozik, mint különleges fotóriporter. Szívesen ad interjúkat, kommunikál a sajtóval, és arra ösztönzi a fiatal férfiakat és nőket, hogy elsősorban a művészektől tanuljanak, nem pedig a fotósoktól.

«Международный Мастер Фотожурналистики» Владимир Вяткин

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb