Cikkek a fotókról

A fényképek színkorrekciója a Lightroomban

A Lightroomban testreszabható összes csúszkával, paraméterrel és numerikus értékkel végtelen szerkesztési lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Három alapvető paraméter csodákra képes a képekkel: a színárnyalat szűrő beállítása, valamint a telítettség és a rezgés csúszkák.

Цветокоррекция фотографии в Lightroom

Színárnyalat testreszabása szűrőkkel és kefékkel

A fehéregyensúly mellett a színárnyalat az egyik legalapvetőbb színbeállítás. Szigorúan véve, a színárnyalat a kép vagy annak egy része tényleges színére utal. Ez a fényképezés egyik építőköve, amely a telítettség és a fényerő mellett alapvető mértékben befolyásolja a fényképeket. 

A Fejlesztőmodul HSL panelje lehetővé teszi a színárnyalat különböző színekben történő konfigurálását. Alapvetően megváltoztathatja a vörös árnyalatot a liláról a narancsra. Vagy zöld vagy sárga vagy türkiz színű. A színárnyalat lehetővé teszi a kép általános megjelenésének pontos ellenőrzését, de a HSL panel minden vagy semmi alapon működik. A csúszkák mozgatása befolyásolja az egyes piros, narancssárga, sárga stb. a teljes képen.

Цветокоррекция фотографии в Lightroom

A fenti képen a Hue jól működik, mivel a színek egyértelműen megkülönböztethetők és elválaszthatók. A vörös színárnyalat csúszka beállítása befolyásolja a madarat, de semmi mást, mert a képen nincs más piros szín.

A Lightroom lehetővé teszi a szűrő beállításainak használatát is. A színárnyalatot finomhangolhatja a radiális és fokozatos szűrőkkel, valamint a beállító kefével. 

Цветокоррекция фотографии в Lightroom

A színárnyalat szerkeszthető a beállító kefével, a radiális szűrővel, valamint a fokozatos szűrővel.

Egyszerűen hozzon létre egy új szűrőt vagy beállító kefét, majd húzza a színárnyalat csúszkát a szűrő vagy az ecset által érintett kép színének megváltoztatásához.

A színes szivárvány felső része a helyén marad, az alsó rész pedig a színváltozás mértékét mutatja. A pontos vezérléshez jelölje be a finomhangolás használata jelölőnégyzetet, vagy tartsa lenyomva az Alt billentyűt (vagy a Mac Opciógombját), hogy csökkentse a húzási hatást balról jobbra, és pontos beállításokat kapjon. 

OLVASSA EL:  Margaret Bourke-White-a huszadik század első vonalbeli fotóriporteri legendája

Annak illusztrálására, hogy ez hogyan működik, nézzük meg két sárga virág képét. A színárnyalat beállítása a HSL panel segítségével megváltoztatja mindkét virág sárga színét. Ugyanazzal a kefével az árnyék beállításához lehetővé teszi egyetlen virág színének megváltoztatását. Ez egy olyan manőver, amely megköveteli a Photoshopra való áttérést, valamint több réteg és eszköz használatát. Most már másodpercek alatt elvégezhető a Lightroomban. 

Цветокоррекция фотографии в Lightroom

Az előtérben lévő virág színének sárgáról pirosra történő megváltoztatásához mindössze annyit kell tennie, hogy használja a beállító kefét, majd rajzoljon egy új korrekciót a sárga virág tetejére. Ezután kattintson, majd húzza a Hue csúszkát balra, majd kap egy piros virág.

Az automatikus maszk opció biztosítja, hogy a módosítások a sárga virágon belül maradjanak. Az Alt billentyűt is lenyomva tarthatja a Beállítás felesleges részeinek törléséhez. 

Цветокоррекция фотографии в Lightroom

Kevesebb, mint 15 másodpercig tartott a virág sárgáról pirosra konvertálása a Lightroomban

A színárnyalat beállítása radiális vagy fokozatos szűrővel nagyjából ugyanazt a folyamatot követi, mint a beállító kefe. Vigyen fel egy szűrőt, majd állítsa be a színárnyalatot a kép egy adott részének színének megváltoztatásához.

Telítettség és rezgés 

Mindkét eszköz ugyanazt az alapvető funkciót hajtja végre: élénkebbé vagy hiperbolizálhatóvá teszi a fénykép színeit. Különböznek egymástól a színek beállításának módjában. 

A telítettség egyfajta tompa eszköz, majdnem olyan, mint egy kép szerkesztése kalapáccsal. Ez lehetővé teszi, hogy a fénykép összes színének intenzitását egyenlően állítsa be (ami nem feltétlenül rossz dolog). A telítettség azonban könnyen túlzás. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb