Cikkek a fotókról

Mi a “Vissza gomb fókusz”?

A fókusz a hátsó AF-ON gombbal (a “Vissza gomb” nevet is megtalálhatja) egy kameramechanizmus, amely a fókuszt és az exponálást két külön gombra osztja. Hasznos módja annak, hogy megakadályozzuk a kamera autofókusz rendszerének folyamatos bekapcsolását a redőny felszabadításakor.

Что такое «фокус на задней кнопке»?

A kritikus fókusz a kiváló minőségű képek egyik legfontosabb eleme. A fókusz pontossága általában létrehoz, vagy fordítva, megzavarja az egyébként jó fényképeket.

Mi a Vissza gomb fókusz?

A Back-gomb fókusz olyan technika,amely az autofókusz funkciót az exponáló gombról egy másik, a kamera hátulján lévő gombra osztja. Elvileg bármilyen fizikai gomb lehet, feltéve, hogy konfigurálható az autofókusz engedélyezéséhez. A legtöbb modern kamerának van egy dedikált AF-ON gombja, amelyet kifejezetten a fókusz Vissza gombjára történő váltására terveztek.

Az alapértelmezett kamerabeállításokban, amikor félig megnyomja az exponáló gombot, a fókusz rendszer aktiválódik. Ha egy kicsit erősebben nyomja meg az exponáló gombot, az exponáló aktiválódik, majd a kép rögzítésre kerül. Ez a folyamat a fényképezőgépen beállított autofókusz módtól függetlenül történik.

Ezen kívül, ha a téma mozdulatlan, a távolság a fényképezőgépet, hogy a tárgy nem változik, akkor vagy kikapcsolja a autofókusz, vagy tartsuk az autofókusz rögzítés gomb (ha van), hogy megelőzze a kamera bekapcsolása újra. Néhány kamera lehetővé teszi, hogy az exponáló gombot félig tartsa a fókusz rögzítéséhez, de ha véletlenül elengedi az exponáló gombot, akkor újra vissza kell állítania a fókuszt.

Ha a fókusz funkciót a fényképezőgép dedikált gombjára mozgatja, az exponáló gomb csak a felvételhez használható, nagyban leegyszerűsítheti az egész folyamatot.

A hátsó fókusz gomb előnyei

  • Lődd le AF-C módban az AF-S előnyeivel

A hátsó gombbal történő fókuszálás legnagyobb előnye az AI-Servo / Continuous Servo (AF-C) módban történő felvétel képessége az egy lövés / egyetlen szervo (AF-S) minden előnyével. Mivel a speciális fókusz gomb csak akkor aktiválódik, amikor fókuszálnia kell, eltávolíthatja az ujját, amikor le kell zárnia a fókuszt, csak tovább kell fényképeznie.

Что такое «фокус на задней кнопке»?

A fenti képen lehetetlen volt a modell arcára összpontosítani, mivel a fókuszpontok csak a keret közepén helyezkednek el. Ez azt jelentette, hogy ahhoz, hogy ez a kompozíció működjön, a fókuszálás és az újrakomponálás technikáját kellett használni. Itt az AF-C mód és a fókusz kombinációja a hátsó gombbal ugyanolyan előnyökkel járt, mint amikor a fókusz és az újrakompozíciós technikát AF-S módban használják.

OLVASSA EL:  Mi a HEIF formátum, és mire van szüksége egy fotósnak?

A hátsó gomb fókuszálási technikája hasznos lehet olyan helyzetekben is, amikor gyorsan át kell váltania egy álló tárgy felvételéről egy mozgóra.

Что такое «фокус на задней кнопке»?

Az első képen egy mocsárban álló Gólya látható. A fotós a madár központi fókuszpontjára mutatott, majd az AF-ON gombbal összpontosított, majd újrakomponálta. Közvetlenül a kép elkészítése után a madár úgy döntött, hogy elrepül. A fotós egyszerűen lenyomta az AF-ON gombot, hogy nyomon kövesse a fókuszt, és egyidejűleg megnyomta az exponáló gombot, hogy folyamatos felvételeket készítsen a gólyáról repülés közben. Az egész folyamat csak egy autofókusz módban zajlik (AF-C).

Что такое «фокус на задней кнопке»?

  • Azonnali kézi fókusz

Tehát teljes mértékben vezérelheti a kézi fókuszt, míg a kamera nem törli a fókuszt, amikor a redőny felszabadul. Ez nagyon hasznos olyan helyzetekben, amikor a modellt más objektumok erősen eltakarják, amelyek megakadályozzák a fókusz rendszer fókuszálását.

Ez a medve fotó olyan helyzetet mutat be, amikor a fókusz rendszer küzdött a megfelelő fókusz elérése érdekében a téma előtt elhelyezett magas fű miatt. A fotós a kamera hátulján lévő fókusz gombot használta, és abban a pillanatban, amikor abbahagyta az AF-ON gomb megnyomását, teljes mértékben átvette a kézi fókuszt.

Что такое «фокус на задней кнопке»?

A hátsó gombbal történő fókuszálás nagyon hasznos lehet az éjszakai fotózáshoz is. Ahelyett, hogy folyamatosan váltana az autofókusz és a kézi fókusz között, egyszerűen használhatja a fókusztechnikát egyetlen gombbal.

Что такое «фокус на задней кнопке»?

  • Az akadályok figyelmen kívül hagyása

A mozgó tárgyak gyakran összekeverik a kamera autofókuszát. Mivel az AF-C-t a mozgás nyomon követésére használják, ha valami zavarja a témát, a fókusz rendszer megpróbálhatja rögzíteni az akadályt. A hátsó fókusz gombbal egy pillanatra eltávolíthatja a hüvelykujját az AF-ON gombról, miközben folytatja a tárgy fényképezését az exponáló gombbal.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb