Cikkek a fotókról

Mi a teendő egy új lencse megvásárlása után

Végül, van egy új lencse a kezedben, amit már régóta álmodott. Az első dolog, amit valószínűleg csinálni, hogy állítsa be a kamera, és néhány kép. De először is jó ötlet lenne néhány olyan dolgot végrehajtani, amelyek csökkentik az új lencsével kapcsolatos frusztráció szintjét abban az esetben, ha hibás. Az alábbiakban talál egy listát Nazim Mansurov fotóstól arról, hogy mit csinál egy új lencse megvásárlása után. 

Что делать после покупки нового объектива

Vizsgálja meg a lencsét 

A legtöbb esetben a vásárolt lencsék teljesen újak lesznek. De az is előfordul, hogy lencsét vásárol egy takarékos üzletből. Mindenesetre nem fáj az ellenőrzés. 

Az első dolog az, hogy ellenőrizze a lencsetartót (a rögzítési pontot a fényképezőgép testéhez). Általában szennyeződés látható mind a hátlapon, mind a lencsetartón, vagy ha a lencsét megtisztították, karcolásoknak kell megjelenniük a fémtartón. Ha minden jól néz ki, és van némi tiszta zsír a tartón és a lencse kupakján, ellenőrizze a hátsó lencse üvegét, és ellenőrizze, hogy tiszta-e, karcolások nélkül. Ezután menjen a lencse elejére, és ellenőrizze az elülső üveg karcolásait és szennyeződését. 

Ezután használjon zseblámpát, hogy ellenőrizze a nagy pordarabokat a lencse elülső lencséje mögött. A kis porrészecskék soha nem jelentenek problémát, de ha egy darab műanyagot vagy más nagy részecskét lát, azonnal vissza kell adnia a lencsét csere céljából. 

Végül, ellenőrizze a lencse cső sérülés, karcolás. 

Tisztítsa meg a hátsó tartót és a csatlakozókat 

Minden újonnan vásárolt lencsének van egy kis zsírja (néhánynak több van, mint másoknak) a peremén, ami normális. Valójában ezt a kenőanyagot a gyártó adja hozzá a simább beszerelés/szétszerelés biztosítása érdekében, valamint annak valószínűségének csökkentése érdekében, hogy a fém alkatrészek lehúzzák, amikor érintkeznek a fém kameratartóval. 

Bizonyos esetekben azonban a túl sok zsír (különösen az objektív érintkezőin) potenciálisan befolyásolhatja a kamera és a lencse közötti kapcsolatot, amikor a zsírt porral és szennyeződéssel keverik. Néha a túlzott kenés nyomai még a lencse hátlapján is láthatóak. Ebben az esetben távolítsa el a felesleges zsírt a lencse tartójáról, érintkezőiről, valamint a hátsó burkolatról. Ezt mikroszálas ruhával és tisztító folyadékkal teheti meg. Egyszerűen vigyen fel néhány csepp folyadékot a ruhára, majd óvatosan törölje le a hátsó lencsetartót és az érintkezőket. Ne érintse meg a hátsó üveg elemet. Ezután tisztítsa meg a lencse hátlapját, majd körtével távolítsa el a mikroszálas szövet által hagyott részecskéket. Ezután tegye fel a lencse hátlapját. 

Что делать после покупки нового объектива

Az új Nikon 24mm f/1.4 G lencse hátulja

Ez teljesen normális egy új lencse esetében. Ha azonban túl sok van, vagy látható részecskék vannak a kereten, akkor jobb eltávolítani őket. 

Что делать после покупки нового объектива

Itt van egy kis zsír és apró szennyeződések, amelyeket a fotós eltávolított a hátsó tartóról és a lencsék érintkezőiről (kis kerek golyók)

Védje a lencsét egy szűrővel 

A Nasim két okból használ UV-szűrőket minden lencsén: a védelem és a tisztítás megkönnyítése érdekében. Volt néhány alkalom, amikor örült, hogy a szűrőt használja – többször megkarcolta a szűrőket, miközben sűrű bokrokon és erdőkön sétált, olyan helyeket keresett, ahol fényképeket készíthet a vállán lévő kamerával (és igen, lencse volt a lencsén). 

Что делать после покупки нового объектива

Később a fotós kicserélte a karcos szűrőt, ami sokkal olcsóbb volt, mint maga a lencse cseréje. Ami a tisztítást illeti, egyes lencsék műanyaggal rendelkeznek, amelynek” menete ” van a lekerekített elülső lencse mellett, ami rendkívül megnehezíti az elülső lencse tisztítását anélkül, hogy nyomokat hagyna a szálon. Miután a szűrőt a lencse elejére helyezte, csak egy egyenes terület lesz aggódni. 

OLVASSA EL:  Mi a teendő, ha fehér alapon fényképez

Egyes fotósok azt állítják, hogy a szűrők használata rontja a képminőséget. Természetesen ez igaz, de csak az olcsókra vonatkozik. A kiváló minőségű szűrők ritkán befolyásolják a lencsék felbontását. 

Így mindaddig, amíg minőségi szűrőket használ, nem kell aggódnia a képminőség romlása miatt. 

Ellenőrizze a lencsét 

Megvizsgáltad, megtisztítottad a lencsét, és egy szűrővel védted – most itt az ideje, hogy elmenj és lőj! Szerelje fel a lencsét a fényképezőgépre, majd vegye le ellenőrzés céljából. Menj sétálni a környéken, és készítsen sok képet. Próbáljon közeli távolságból összpontosítani az objektumokra, majd készítsen több képet a tárgyakról nagy távolságból, különböző rekeszértékekkel. Fordítson nagyon nagy figyelmet, hogy hogyan összpontosítani, és hogy több lövés ugyanarról a témáról, helyreállítása fókusz.

Amikor hazaérsz, nézd át a képeket. Határozza meg, hogy tetszik-e az eredmény. Ha kiderül, hogy a legtöbb kép nincs fókuszban, akkor nehézségekbe ütközhet a lencse fókuszálása (nos, vagy csak nem tudja, hogyan kell megfelelően összpontosítani). Míg a legtöbb gyártó elég jó a minőségbiztosítási folyamatok, bizonyos esetekben a lencse szükség lehet némi csípés, kalibrálás a jobb fókusz. Könnyű ellenőrizni a lencse hátsó vagy elülső fókuszát, de a pontos eredmény eléréséhez állványra és kalibrációs táblára van szükség. 

Ha kiderül, hogy valóban problémája van, hívja fel a lencse gyártóját, és mondja el nekik, mi folyik itt. Valószínűleg megkérik, hogy küldje el a kamerát és a lencsét a kalibráláshoz. De mielőtt ezt megtenné, futtassa a tesztet nagyon óvatosan többször – ne csak küldje el a felszerelést, kivéve, ha 100% – ban biztos benne, hogy probléma van vele. Ha tapasztalt fotós vagy, ellenőrizze a lencsét más problémák esetén is, például decentralizált lencseelemek, túlzott kromatikus aberráció, torzítás, fókusz eltolás, valamint a mező görbülete. Ezek közül sok általában normál lencsetulajdonság, ezért jó ötlet először ellenőrizni a többi fotós véleményét és jegyzeteit. 

Vigye a lencsét sétálni! 

Ön tett néhány teszt felvételek, most meg kell, hogy vigye magával, hogy egy igazi fotózásra. Ha közelgő eseménye van, nyaralás, vagy valami más fényképészeti, próbálja meg az új lencsét a lehető leggyakrabban használni. Nem csak megtanulod, hogyan kell jobban dolgozni vele, de azt is megtanulod, hogy milyen korlátai vannak, és mikor a legjobb a lencse használata. 

Что делать после покупки нового объектива

NIKON D700 + 24mm f / 1.4 @ 24mm, ISO 200, 1/250 , f / 8.0 ez a kép akkor készült, amikor a Nasim tesztelte a lencsét

Hibaelhárítás lencse problémák utófeldolgozó szoftver 

Nincsenek tökéletes lencsék. Néhány lencsének problémái vannak a vignettálással, míg másoknak problémái vannak a kromatikus aberrációval és torzítással. A jó hír az, hogy a legtöbb lencse problémák ma lehet kezelni utófeldolgozás. Az Adobe Photoshop Lightroom legújabb verziója például egy “Lencsekorrekció” nevű hűvös funkcióval rendelkezik, amely automatikusan korrigálja a torzítást, a kromatikus aberrációt, valamint az ismert lencsék vignettálási problémáit (lásd az alábbi képernyőképet). Ha a lencse nem támogatott, manuálisan javíthatja ezeket a problémákat egy képen, majd másolja be a beállításokat az összes többi, ugyanazzal a lencsével készített képbe.

Что делать после покупки нового объектива
Élvezze az új eszköz a kreativitás!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb