Cikkek a fotókról

Melyik lencsét választani a tájfotózáshoz-széles látószögű vagy teleobjektív

Úgy tűnik, hogy a tájképek készítéséhez mindig jobb, ha széles látószögű lencsét használ. Végül is a legtöbb tájfotós okkal kedveli őket: természetesen a legszélesebb nézetet adják, lehetővé téve, hogy teljes képet kapjon a természetről a keretben, az előtérből a horizontba.

Какой выбрать объектив для пейзажной фотографии – широкоугольный или телеобъектив

A széles látószögű lencsék a legnagyobb mélységélességgel is rendelkeznek, így az egész táj fókuszban van. Torzításuk növeli az előtérben lévő objektumokat, lehetővé téve a részletek közeli megjelenítését. Ugyanez a torzítás kiemeli a vezető vonalakat is, javítja a kompozíciót, dinamikus megjelenést kölcsönöz. De ha alapértelmezés szerint széles látószöget használ, akkor kihagyja a teleobjektívek által kínált számos rejtett lehetőséget. 

Ebben a cikkben a professzionális fotós Crites-Krumm, aki tájfotózásra specializálódott, összehasonlítja a széles látószögű teleobjektívet a tájfotózás összefüggésében. 

Látómező: az egész és részei 

Tudja, mi a fő különbség a kétféle lencse között? A széles látószögű lencsék széles kilátást nyújtanak; a teleobjektívek keskeny kilátást nyújtanak. 

Bár maga a táj jól néz ki, jó szokás, hogy még mindig kiemelünk egy bizonyos pillanatot, és megnézzük a részleteket. Ezek a részletek gyönyörű tájelemek, amelyeket széles látószögű képen le lehet méretezni vagy figyelmen kívül hagyni. És itt jön be a teleobjektív. Keskeny látómezője ideális a kis, gyönyörű jelenetekre, például egy hegy görbéjére, egy távoli tó tükröződésére vagy egy fa sziluettjére. 

Какой выбрать объектив для пейзажной фотографии – широкоугольный или телеобъектив

A fenti két képen ezt működés közben láthatja. Mindkettőt a Yosemite Nemzeti Parkban található Olmsted-fokról vették, az egyik széles látószögű lencsével, a másik pedig teleobjektívvel. 

Az első képen a széles látószögű lencse mutatja az Általános tájat. Ez magában foglalja a völgy mindkét oldalát, a szikla textúráját, valamint a fél kupola távoli csúcsát. A második képen a teleobjektív közvetlenül a hegyekre irányítja a kilátást, bemutatva a geológia alakjait és részleteit. 

OLVASSA EL:  Mi a teendő, ha fehér alapon fényképez

Egy másik képpárban (lent) ez a hatás még hangsúlyosabb. Az első kép nem csak egy széles látószögű lövés. Ez egy légi felvétel egy kis repülőgépről az Okavango Delta felett Botswanában. Ebből a szempontból a táj minden egyes eleme hihetetlenül kicsi, a szemed pedig nagyobb figyelmet fordít a helyükre, mint az egyedi formákra. A második kép, szintén az Okavango régióból, de ezúttal a földön, teleobjektívvel hívja fel a figyelmet egy Akácfa gyönyörű görbéire. 

Какой выбрать объектив для пейзажной фотографии – широкоугольный или телеобъектив   Какой выбрать объектив для пейзажной фотографии – широкоугольный или телеобъектив

Mélységélesség: fókuszálja a nézetet 

A második fontos különbség a széles látószögű és a teleobjektívek között a természetes mélységélesség. Röviden, minél hosszabb a fókusztávolság, annál keskenyebb a fókuszterület. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy széles látószögű felvételnél sokkal könnyebb mindent összpontosítani a lábadtól a horizonton lévő gerincig. Ez különösen akkor igaz, ha a lencse legélesebb nyílását (az úgynevezett legjobb észlelési zónát) próbálja használni. 

Какой выбрать объектив для пейзажной фотографии – широкоугольный или телеобъектив

A szűkebb mélységélesség azonban sokkal jobban elkülöníti a témát a háttérből,itt hasznos a teleobjektív. Próbálja meg a közeli részleteket széles rekesznyílással fényképezni, gyönyörű bokeh háttérként használva a tájat. 

Какой выбрать объектив для пейзажной фотографии – широкоугольный или телеобъектив

A fenti két kép tökéletes példa erre a hatásra. Az első képen egy széles látószögű lencse fókuszálja az egész tájat, a közeli napraforgóktól a távoli hegyekig. 

A második képen a teleobjektív fényképezés elhomályosítja a háttérben lévő virágokat és hegyeket, gyönyörű puha háttérré változtatva őket a fő tárgyhoz-egy napraforgóhoz. 

Mélység tömörítés: játék mérete 

Nem titok, hogy a széles látószögű lencsék kibővítik a kép mélységének érzetét, növelve az előtérben lévő elemeket, csökkentve a háttérben. Ez nagyszerű olyan képek készítéséhez, amelyek úgy érzik, hogy közvetlenül a keretbe léphet. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb