Cikkek a fotókról

Holland sarok a fotókban

A kompozíció szabályainak megsértése nem mindig rossz dolog! Valószínűleg megtanultad, hogy a függőleges vagy vízszintes vonalakat még a keretben is tartsd. Semmi sem zavaró, mint egy vitorlás megy fel vagy le egy dombon. Sok képen a horizontnak valóban laposnak kell lennie. De nem mindig. Akkor hogyan lehet megtörni a Szabályokat a fotózás a holland szög?

Mi a holland sarok?

A holland perspektíva meglehetősen szokatlan összetételű stílus. Ez egy olyan keretezés, amelyben a fényképezőgép szándékosan eltolódik a tengelyéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a képen látható függőleges vagy vízszintes vonalak nem párhuzamosak a keret széleivel. Úgy néz ki, mintha a néző oldalra döntené a fejét. 

Голландский угол в фотографии

Holland szög is ismert Holland tilt, döntött keret, vagy ferde szög fotózás. Néha még Batman-szögnek is nevezik, amely a szuperhősről szóló korai televíziós sorozathoz kapcsolódik.

Valójában a holland sarok nem Hollandiából származott, ahogy a neve is sugallja. Század elejétől német filmesek találták fel. Az akkor használt Deutsch tilt (ami németül “német”) kifejezés torzult, és a holland tilt – Dutch tilt lett. Kezdetben a technikát a klasszikus német moziban használták, elvben gyakran megtalálható a noir filmekben. Az igazgatók gyakran használják a holland szöget, hogy jelezzék a nézőnek, hogy valami nincs rendben a jelenetben, mert egy ilyen előadás megzavarja vagy zavarja a nézőt.

Голландский угол в фотографии

Ennek a kompozíciónak a technikája a kamera elforgatása. Arra használták, hogy jelezze a szorongás vagy dezorientáció érzéseit, gyakran kameramozgás nélkül. Ez a módszer népszerűvé vált az expresszionisták körében. A ferde fotózás továbbra is használatban van a mai napig – széles körben elterjedt a fotósok körében a világ minden tájáról.

Hogyan használják a holland szögfotózást?

Holland kamera szögek lehet használni sok esetben különböző célokra. A holland dőlés inkább technika, mint összetétel szabálya. Mindössze annyit kell tennie, hogy döntse el a kamerát a tengelyétől.

Голландский угол в фотографии

Fotó: Kevin Landwer-Johan)

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a holland szögből, győződjön meg róla, hogy a választott dőlésszög átgondoltnak és hangsúlyosnak tűnik, mert amikor a holland szög alig észrevehető, a fotós egyszerűen hibának tekinti.

A holland szög kombinációja különböző összetételű szabályokkal gyakran nagyon kreatív fényképeket ad.

A vezető vonalak, a tiszta Átlók használata, sőt a görbék is javíthatók a holland lejtő használatával. Ha tiszta vonalakkal fényképez egy jelenetet, és nem tud elég erős képet készíteni, mozgassa a kamerát a tengelyéhez képest.

Голландский угол в фотографии   Голландский угол в фотографии

A kompozíció hatásához tiszta vonalat rajzolhat a keret egyik sarkából a másikba a holland dőlés segítségével. Hozzon létre egy erős átlót függőleges vagy vízszintes vonalból. 

A holland tilt vezető vonalak használata gyakran sokkal nagyobb hatással van, mert két technikát használ. Felhívják a néző szemét a fénykép legfontosabb részére. Ne aggódj tartani a horizont lapos mindenkor. Mindaddig, amíg a kompozíció lejtése hiperbolizált, kiszámított, nem ügyetlen.

Голландский угол в фотографии

Fotó: Kevin Landwer-Johan)

Használja a holland szöget, hogy többet préseljen a keretbe

OLVASSA EL:  6 ok, hogy ne féljen a központi összetételtől

Ha olyan tárgyat fényképez, amely nem illeszkedik teljesen a keretbe,ez a kamera dönthető. Nyilvánvaló, hogy a keret átlós tengelye hosszabb, mint a leghosszabb oldal. Próbálja meg a kamerát balra vagy jobbra fordítani 45-90 fokkal. Lehet, hogy az egész tárgyat beillesztheti a kompozícióba. Még akkor is, ha lehetősége van széles látószögű lencse használatára, a döntött keret használata növeli a hatást.

Голландский угол в фотографии   Голландский угол в фотографии

Használja a képet ferde szögben alternatív perspektíva létrehozásához

Használja a holland szöget, ha valami rendes képet készít. Sok fotós számára nehéz lehet egy közönséges kép érdekessé tétele. Gyere fel egy egyedi részletgel. 

A holland tilt használata önmagában vagy más fényképezőgép-technikákkal kombinálva kreatívabb fényképekhez vezethet. Ellenállni a kísértésnek, hogy rendezze a gyors pillanatfelvétel a mindennapi tárgyak. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy több ember nézi meg. 

Az épületek és fák világos függőleges vonalai gyakran lehetővé teszik a jó tengelyen kívüli kamera dőlését. Ami az alábbi képet illeti: Kevin hagyományosan fényképezte ezt a templomot, Wat Phra Dara Pyrom, sokszor.

Голландский угол в фотографии

Fotó: Kevin Landwer-Johan)

Ebben a képen az épület tükröződését akarta bevonni a tóba. A holland sarok ebben az esetben jó megoldásnak bizonyult. A pálmafák erős sötét vonalai segítenek a hatás eltúlzásában. 

Holland sarok a fotókban

Garry Winogrand az utcai fotózás “Holland szögének” egyik mestere volt. Sok őszinte pillanat van idegenekkel a gyűjteményében, ezeknek a felvételeknek nagy részében a horizontvonal meg van döntve. Ez az idegesség érzését kelti, mivel az alany kényelmetlen képet készíteni, és néha úgy tűnik, hogy meg fogja szidni a fotósot. 

Mi a helyzet a kamera forgatásával, amikor koncerteket készít? Olyan sok dologgal a színpadon, a tökéletes egyenes vonalak megtartása meglehetősen nehéz lehet. Kezdve a színpadi vonalakkal, dobállványokkal, háttérénekesekkel, erősítőkkel stb., sok olyan elem van, amelyet a néző szeme elvárja, hogy egyenesen nézzen, sőt a legkisebb fordulat is jelentősen elronthatja az általános képet.

A holland szög adhat egy gitár solo előtt egy frenetikus érzi enyhe ferde vonalak, vagy egy szép változás perspektíva a táncosok, vagy egy gyors mozgás. De gondolkodás nélkül (vagy azzal a gondolattal, hogy csak növeli a drámát), a fénykép megdöntve van, gyakran azt az érzést kelti, hogy az emberek leesnek a színpadról, mintha egy süllyedő hajón lennének. 

Következtetés

Голландский угол в фотографии

A fényképészeti technika jó használata gyakran csak kísérletezés kérdése. A holland perspektíva megtanulása sem kivétel. Próbálja meg a forgatás egy tilt, amikor kihívást jelent.

Egyes helyzetek jobban fognak kinézni élesebb szögből. Mások érdekesebbek lesznek, ha a lejtő kecsesebb. A holland szög helyes használatának legfontosabb szempontja egy fotón nem az, hogy balesetnek tűnjön. A lényeg az, hogy a képek sorozata teljesnek tűnik, az erős dőlés pedig az egész kontextusban indokolt.

Голландский угол в фотографииГолландский угол в фотографииГолландский угол в фотографииГолландский угол в фотографииГолландский угол в фотографииГолландский угол в фотографии

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb