Cikkek a fotókról

A színek átvitele a fehéregyensúly korrekciójával

Egy tapasztalt fotós nemcsak azt mutatja be személyiségét, hogy mennyire képes tükrözni egy objektumot vagy képelrendezést készíteni, hanem azt is, hogy hogyan választja a színvisszaadást. Az egyik hasznos eszköz a fehéregyensúly-korrekciós funkció, amelyet általában a színárnyalatok beállítására használnak. Ez a cikk bemutatja, hogy a fehéregyensúly beállítása hogyan befolyásolhatja a kép teljes színvisszaadását.

Как передать цвета с помощью коррекции баланса белого

Mi a különbség a fehéregyensúly között (VB) és a fehéregyensúly korrekciója?

A fehéregyensúly olyan beállítás, amelyet a fényképek színegyensúlyának megváltoztatására használnak, hogy a képek melegebbek vagy hidegebbek legyenek. Ha a “felhős, Alkonyat, naplemente” módot használja, fényképei vörösesek lesznek, míg a “Tungsten Light” mód kékes lesz. Az alapvető színegyensúly-beállítások az alábbiakban láthatók.

  • Volfrám Fény-Fehér Fluoreszkáló Fény-Nappali-Felhős-Árnyék

Ez a beállítás azonban önmagában csak azt befolyásolja, hogy a fényképek kék vagy piros színűek-e.

Mi van, ha azt szeretné, hogy a Fotók zöldesebbnek tűnjenek, hogy kiemeljék a fák friss zöldjét? Vagy ha azt szeretnénk, hogy hozzon létre egy színt valahol a “napfény” és a “felhős, Alkonyat, naplemente” azáltal, hogy a szín melegebb vagy hidegebb?

Itt jön be a fehéregyensúly-korrekciós funkció, amely lehetővé teszi a színárnyalatok megváltoztatását, ezért olyan színeket jelenít meg, amelyek nincsenek jelen a valódi jelenetben.

Hogyan érhetem el a fehéregyensúly-korrekciós funkciót?

Akár DSLR-t, akár tükör nélküli kamerát használ, a fehéregyensúly-korrekciós funkció többé-kevésbé ugyanúgy állítható be. A “fehéregyensúly eltolás sorozat” opció [WB Shift / Bkt.] elérhetőnek kell lennie a kamera menüjében. Ha a [WB Shift / Bkt.], megjelenik az alább látható képernyőhöz hasonló képernyő.

Как передать цвета с помощью коррекции баланса белого

A g (zöld), a (Sárga), M (bíbor) és B (kék) tengelyek itt jelennek meg.

Как передать цвета с помощью коррекции баланса белого

B – tengely (kék)-a (sárga) vízszintes irányban a fehéregyensúly finomhangolására szolgál, hogy a színek melegebbek vagy hidegebbek legyenek.

G – tengely (Zöld) – M (bíbor) függőleges irányban használják, hogy a fényképek zöldes vagy rózsaszínes árnyalatú.

Három lépés a színek megjelenítéséhez a saját stílusában

Most, hogy megérted, mit tesz a fehéregyensúly-korrekció, íme néhány tipp a beállításokra, amelyeket valódi felvétel közben használhat. Ha követi ezeket a lépéseket, könnyen megtalálhatja saját színvisszaadási stílusát.

Vegyünk egy igazi fényképet példaként. Vegye figyelembe, hogy a példában szereplő szerkesztéseket RAW fájlban modellezték a Digital Photo Professional segítségével. A fotós kissé eltúlozta a korrigált képek fehéregyensúly-korrekcióját, hogy a különbségek nyilvánvalóbbá váljanak.

OLVASSA EL:  Kézi munka egy távoli vaku

Как передать цвета с помощью коррекции баланса белого

EOS 5D Mark II / EF24-105mm f / 4L az USM / f / 5.6 / 1/1250 s / ISO 200. Fényképezés nappali üzemmódban fehéregyensúly korrekció nélkül

1. lépés. Határozza meg az alapvető fehéregyensúly beállítást.

Tegyük fel, hogy azt szeretné, hogy a fotó élesnek, sőt kissé keménynek tűnjön, ezért változtassa meg a fehéregyensúlyt “Volfrámfényre”. A művelet eredményeként a kép hűvösebb hangok.

Ez teljesen megváltoztatta a fénykép megjelenését. Ügyeljen arra, hogy előre döntsön az alap fehéregyensúly megváltoztatásáról, mivel ez a leginkább befolyásolja a színt.

Как передать цвета с помощью коррекции баланса белого

 2. lépés: alkalmazza a fehéregyensúly korrekció a G (zöld) – M (bíbor) tengely)

Az alábbi példában több g (zöld) kerül alkalmazásra a fehéregyensúly javítására, mert kicsit nagyobb hangsúlyt szeretne kapni a zöld színre. A jelölőt körülbelül 8 bevágással tolták el a G irányba.

Как передать цвета с помощью коррекции баланса белого

Láthatjuk, hogy a virágszárak zöld színét most jelentősen hangsúlyozzák. Az ég is kissé zöldesnek tűnik, ami egyedülálló hangulatot kölcsönöz a képnek.

3. lépés: alkalmazza a fehéregyensúly korrekció a B (kék) – A (sárga) tengely.

A G – M tengely beállításakor meghatározzák a fényképek teljes színárnyalatát, használja a B – a tengelyt, ha kicsit többet szeretne beállítani a színhőmérsékletet.

Как передать цвета с помощью коррекции баланса белого

Ebben a példában némi hőt adnak a fényképképhez úgy, hogy a jelölőt körülbelül 4 osztással az a (sárga) irányba mozgatják.

Egyes monitorokon a különbség nem lehet olyan nyilvánvaló. Azonban pontosan így fog kinézni a kép, miután beállította a B – A irányt. Ennek köszönhetően megkapja a kívánt színt.

Fehéregyensúly-korrekció használatakor először a G-tengelyt (Zöld) – M (bíbor) függőleges irányban kell beállítani. Ha a jelölőt egyszerre 3-4 részre mozgatja a tengely mentén, a színváltozás nyilvánvalóvá válik. Ezt kipróbálhatja, miután megszokta a B-tengely beállítását (kék) – a (sárga), vagy teljesen kihagyhatja, ha nincs rá szüksége.

Négy tipp a fehéregyensúly kijavításához

  • Napos napokon növekszik a G érték a világosabb képek pihentető hangok.

Az alábbi szökőkút fotóján az előtérben bokeh-effektus jön létre, a G értéket pedig +2-vel növelik, hogy az egész kép semleges, pihentetőbb hangot adjon.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb