A fotó

Mi a terápiás fotózás, és hogyan segíthet

Néha a fotózás túlmutat csak egy hobbi vagy egy művészeti forma. Terápiás hatása lehet. A 70-es évek közepén, amikor a kis amatőr kamerák tömegtermelése lendületet kapott, Judy Weiser pszichológus megalkotta a kifejezést fototerápia a fényképezés emberekre gyakorolt hatásának leírása. A fotózás hatékonynak bizonyult a depresszió, a stressz, a fóbiák, a szorongás és az alacsony önbecsülés elleni küzdelemben.

Judy Weiser online platformja értékes forrássá vált, amely bizonyítja a fényképezés gyógyító erejét. Egy másik érdekes forrás az egyetlen projekt. Ez egy weboldal és alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy kifejezze traumatikus élmények révén terápiás fotózás és történetmesélés.

Ezt a témát a lezárás során vizsgáltuk meg, majd elindítottuk a #LockdownArt projektet, meghívva a fotósokat, hogy osszák meg az elszigetelési időszak alatt készített képeiket. A kampány célja az volt, hogy megmutassa, hogy a lezárás nem lehet akadálya a kreativitásnak. Számos szerző számára lehetőséget teremtett arra is, hogy megbirkózzanak tapasztalataikkal, és a művészi kifejezésre összpontosítsanak.

Ebben a cikkben fogunk beszélni terápiás fotózás, fototerápia, amely javíthatja az életminőséget. Olyan technikákat is megosztunk, amelyek lehetővé teszik, hogy megismerje magát, sőt a fotózás segítségével pszichológiai problémákkal is megbirkózzon.

Mi a különbség a terápiás fotózás és a fototerápia között

Kezdjük azzal, ami terápiás fotózás. Ez egyfajta öngyógyítás, amelynek lényege, hogy képeket készítsen, közzétegye és megvitassa másokkal, valamint tükrözze más emberek archív fényképeit és fényképeit.

A terápiás fotózás néhány (de nem minden) technikáját Művészeti terápiának lehet nevezni. Ez magában foglalja a képek kollázsainak létrehozását, valamint a belső világ tükrözését egy fényképen keresztül. Ugyanakkor egy személy cselekedeteit nem szabad pszichoterapeuta irányítani, mivel inkább az önkifejezésről szól, mint a terápiáról.

OLVASSA EL:  Идеи для семейных фотосессий во время зимних праздников

Egy Lancaster Egyetem tanulmánya szerint, amikor az emberek fényképeket készítenek és megosztják őket az interneten, ez javítja életminőségüket a szocializáció, az önsegély és az emlékezés szempontjából. Egy másik tanulmány bizonyítja, hogy az emberek, akik gyakran szelfiket vesznek, boldogabbnak érzik magukat.

Fototerápia olyan típusú kezelés, amelyet a betegek csak pszichológus, pszichoterapeuta vagy pszichiáter irányítása és felügyelete alatt végezhetnek. Ezt a megközelítést széles körben használják a pszichológiai rehabilitációban és a támogató csoportokban. A fototerápia egyik példája egy olyan gyakorlat, amelyben a betegek olyan képeket készítenek, amelyeket nem tudnak szavakkal leírni, vagy valami olyasmit, amiről fáj, hogy beszélnek.

Hogyan javíthatja a terápiás fotózás a mentális egészséget

A terápiás fotózás előnye más művészeti terápiás megközelítésekkel szemben az, hogy könnyebben hozzáférhető a súlyos mentális betegségben szenvedők számára. Például a depresszióban vagy szorongásos zavarban szenvedő embereknek néha nehéz rávenni magukat, hogy felvegyék a festékeket és a keféket. A fényképezés kevesebb erőfeszítést és speciális készségeket igényel.

A fotó segíthet Önnek vagy barátainak abban az esetben, ha:

– depresszió és szorongás;

– traumatikus élmények;

– alacsony önbecsülés;

– szociális fóbia;

– félelmek;

– stressz és koncentrációs problémák;

– alacsony motiváció.

Hogyan lehet egy személy megbirkózni ezekkel és más mentális problémákkal, ha fényképeket készít, megosztja őket, és megvitatja őket másokkal?

Először is, a forgatás folyamata meditatív és nyugtató hatást fejt ki, a fényképek Instagram-on történő közzététele pedig biztonságos távolságban ellenőrzött kommunikáció. Másodszor, valami új létrehozása a semmiből örömet okoz (a dopamin neurotranszmitter keletkezik), és új kapcsolatok létrehozásával segíti az agyunkat. Harmadszor, a Fotók lehetővé teszik számunkra, hogy tükrözzük azokat a témákat, amelyekről nehéz beszélni (például traumás tapasztalatok).

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb