Cikkek a fotókról

Mi a radiális egyensúly a fotózásban? Hogyan kell használni

Érdekes képek készítéséhez kompozíciós technikákat használunk jeleneteinkben. Az egyik nem triviális szabály a radiális egyensúly. Ennek a módszernek a célja a kép kiegyensúlyozása a radiális szimmetria miatt. Lássuk, hogyan hozhat egy kis tökéletességet a képeihez: Tamara Kedves fotós segít nekünk ebben.

Что такое радиальный баланс в фотографии? И как его использовать

Mi a radiális egyensúly? 

A fotózás kompozíciós egyensúlyának összefüggésében formális és informális technikákról beszélünk. E megközelítés szerint a szimmetrikus egyensúly formális, az aszimmetrikus egyensúly informális. 

A geometriában a sugár kifejezés a kör középpontja és külső széle közötti távolságra utal.

Что такое радиальный баланс в фотографии? И как его использовать

A radiális egyensúly a szimmetrikus egyensúly egyik formája, amelyben a képelemek “eltérnek” kifelé egy központi ponttól. Ily módon sima mintát hoznak létre, mélységet és vizuális mozgást adva a képhez. Vagyis a radiális egyensúly az egyensúly megteremtésének ötletéből származik, sugárirányban orientált vonalak vagy formák használatával, amelyek a szemet a kép középpontjába vonják. 

Ez segíthet felhívni a néző figyelmét a központban található objektumra. Tipikus példák a virágok kifelé terjedő szirmokkal vagy a gyík hullámos farkával. 

Что такое радиальный баланс в фотографии? И как его использовать

Radiális összetétel a művészetben 

A radiális kompozíciót gyakran használják különböző művészeti formákban a harmónia érzésének megteremtésére. Ennek a technikának a hatalma abban rejlik, hogy a tárgyak körkörös elrendezése tökéletesen kiegyensúlyozottnak tűnik. A kör a tökéletesség és a ciklikusság szimbóluma,a nézőben a teljesség érzetét kelti. 

A radiális kompozíciót vonzó természete miatt évszázadok óta használják a művészek. A mandalákat a tökéletes egyensúly szimbólumaként hozták létre a IV. A görög mitológiában Helios Napistenét gyakran eltérő vonalak koronájával ábrázolták. Úgy gondolták, hogy ezek a vonalak képviselik a ragyogó fényt, amely a nap sugarait jelöli. 

A reneszánszban radiális kompozícióval kiemelték a jelenet fontos alakjait. Tiziano “Szűz Mária Mennybemenetele” című művében a fő alaktól (Mária) távolodó tárgyak láthatók, testének felső részét pedig ragyogó fény kör keretezi. A híres filozófusok Athéni Raphael iskolája hangsúlyozza a környező építészet radiális tulajdonságait. 

Azóta a radiális egyensúly különböző korszakokban jelent meg. A geometria fontosabbá vált az avantgárd kezdetével a huszadik század elején. 

OLVASSA EL:  Hogyan készítsünk egy képet a szemedről

Az absztrakt expresszionizmus radiális egyensúlyt használt az érzékek hangsúlyozására formák használatával. A Bauhaus művészeti mozgalom jól játszott a geometriai formák és minták használatában is. 

Hogyan hozzunk létre egy radiális egyensúlyt egy fotón 

A radiális egyensúly létrehozásakor két fontos dologra kell figyelni: az objektum összetételére és kiválasztására. A képet úgy kell összeállítania, hogy a középső pont, ahonnan a radiális vonalak származnak, a fénykép közepén legyen. 

Что такое радиальный баланс в фотографии? И как его использовать

A sima radiális elemek harmonikus áramlást hoznak létre az egész képen, míg az éles, kiszámíthatatlan vonalak energikus mozgás jeleneteit alkotják. 

Megtalálhatja a radiális egyensúly megteremtésének módjait a mindennapi életben. Mivel az egyensúly tökéletességet teremt az emberekben, hajlamosak vagyunk ezt a technikát alkalmazni az építészetben. A legnépszerűbb, egyszerű elemeket lehet használni a szemüveg, létrák.

Что такое радиальный баланс в фотографии? И как его использовать

A kerek formák szintén gyakoriak a természetben. A csigahéjak, virágok, sőt az emberi tanulók csodálatos modellekké alakíthatók, ha radiális kompozícióval kísérleteznek. 

A radiális egyensúly hangsúlyozása a fénykép összetételében hasznos a széles látószögű lencsék használata. Természetesen torzítják a nézetet, és arra kényszerítik, hogy a fénykép közepére összpontosítson. Ez a hely a közepén legyen a tárgy középpontja. 

A fotós egyik kedvenc példája a radiális összetételnek a csillagok hosszú expozíciós éjszakai felvételei. Ezek a képek az úgynevezett csillagsávokat mutatják – a csillagok pályáit, ahogy a Föld forog. Ezek a képek nagyon hosszú zársebességgel készülnek. Általában ez a felvétel több mint egy órát vesz igénybe! De az eredmények lenyűgözőek, tökéletes radiális egyensúlyt mutatnak. 

Что такое радиальный баланс в фотографии? И как его использовать

Megpróbálhat kísérletezni különböző kameraszögekkel is, például a levegőből vagy alulról történő felvételről. Az emberi szem számára szokatlan perspektívát használva ezek a technikák erőt adnak a képek összetételének radiális egyensúlyához. 

Ívek, lépcsők, gondolatok, növények … radiális elemek megtalálhatók a fotózás minden műfajában. Hozzon létre radiális képeket kameramozgással vagy absztrakcióval.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb