Minden a fotóról

Hogyan lehet elmosódni a háttérben egy fényképen?

Как сделать фон на фотографии размытым?

Olyan közös vélemény van, hogy a kiváló minőségű fényképnek feltétlenül Gyönyörű homályos háttere van-bokeh. Ha korábban ilyen részlet csak a professzionális tükörreflexes fényképezőgépek számára volt elérhető, ma még a legújabb okostelefon-modellek is rendelkeznek ezzel a képességgel. A fénykép homályos háttere professzionálisabbá teszi, további művészi értéket ad-nyilvánvaló, hogy érdemes részletesebben elemezni a hatás elérésének módjait.

 

Как сделать фон на фотографии размытым?

A téma kiemeléséhez a háttér elmosódásával nem használhatja annyira a kamerát, mint a megfelelően kiválasztott optika segítségével. Nem kell professzionális teljes képkocka tükörreflexes fényképezőgépet használnia-egy bálna kamera vagy akár egy fejlett szappantartó is megteszi. A cikk megvitatja a gyönyörű bokeh elérésének módjait lencsék segítségével. 

A fénykép hátterének elmosódása közvetlenül a fényképezés során

A fényképezés során, amint azt korábban már említettük, a vezető szerepet nem maga a kamera játssza, hanem a készletben használt optika. Az elmosódás még egy szappanos edényen is jó lehet: a legfontosabb az, hogy tudjuk, milyen elvek segítenek ennek elérésében. Elemezzük a gyönyörű bokeh létrehozásának három legfontosabb szabályát-elég ahhoz, hogy professzionális képet kapjunk. 

Markolat és rekeszizom

Az élesen ábrázolt tér mélysége talán még a fotózás kezdőknek is ismerős kifejezés: ennek az alapnak a megértése nélkül a helyes kézi felvétel szinte lehetetlen. Mélységélesség utal, hogy mindent a keretben, hogy éles lesz, mielőtt és miután a tárgy, amire összpontosított. Ez az élesség simán csökken a fókuszponttól — ezért homályos a háttér. Következtetés: a markolat elsősorban a fénykép elmosódásának mértékét befolyásolja. Minél kisebb a markolat, annál jobb az elmosódás. 

A mélységélesség viszont más paraméterektől függ, amelyek között a rekeszérték fontos helyet foglal el. Ne feledje a lencsék képeit: egyfajta “szirmok”, amelyek mind nyitva, mind zárva lehetnek — ez a nyílás. A nyílás szabályozza az optikába belépő fény mennyiségét. Valószínűleg látta az f paramétert, amely a rekesz értéke. A kisebb szám több közzétételt jelent, a nagyobb szám kevesebb közzétételt jelent. Ha a lyuk kissé nyitott, a nyílás értéke magas, a mélységélesség nagy lesz. Nyitott nyílással a markolat sokkal kisebb lesz. 

Vegyünk egy egyszerű példát: a fókuszpont 6,1 méter távolságra van. Minél alacsonyabb az f, annál kevesebb tárgy esik az élességi zónába. Ha f / 1.8, akkor csak az, ami fél méterre van a tárgytól, egy méter mögött pedig az élességi zónába esik, minden más elmosódik. Az f/16-nál a fókuszponton túl 6 méteres távolságban lévő tárgyak élesek lesznek.

Összefoglalva a háttér elmosódásának első szabályát: egy kis f érték és egy nagyon nyitott rekesz lehetővé teszi, hogy jó bokeh-t kapjon.

 

Как сделать фон на фотографии размытым?

Fókusztávolság

A fókusztávolság azt is befolyásolja, hogy a háttér homályos lesz, valamint a markolat. Egyszerűen fogalmazva: így és mennyire hozza közelebb a kamera optikája a témát. Ha bálna lencsékről beszélünk, fókusztávolságuk 18-55 mm: ez azt jelenti, hogy 18 mm-nél a lencsénk nagy helyet foglal el, 55 mm-nél pedig közelebb hozzuk az objektumot.

Mi köze van az élesen ábrázolt tér mélységéhez? A fókusztávolságtól függ. Ugyanazzal az f értékkel, nagy fókusztávolsággal, a mélységélesség kisebb lesz. Egyszerűen fogalmazva: minél nagyobb a lencse, annál kevesebb fogásra van szükség. 

OLVASSA EL:  Ракурс в фотографии: разновидности, роль

A második szabály azt mondja: annak érdekében, hogy a háttér jól elmosódjon, hosszú fókuszú lencséket kell használnia, vagy a lencse nagyítását a maximális közelítésre kell tolni.

 

Как сделать фон на фотографии размытым?

Valós távolság

Többek között, ami fontos, a távolság a téma, valamint a háttérben. Minél közelebb van az objektum a lencséhez-annál kisebb az élesen ábrázolt tér mélysége. A háttér elhomályosításához a kamerától a tárgyig terjedő távolságnak sokszor kisebbnek kell lennie, mint a háttér távolsága. Például portré készítésekor jó elmosódás érhető el a következő paraméterekkel:tőled a modellig körülbelül 2-3 méter, a mögötte lévő háttérig pedig 10-15. 

Annak érdekében, hogy nagy fókusztávolságot érjen el a maximálisan meghosszabbított lencsével, vissza kell lépnie, ezáltal kompenzálja az objektum megközelítését a nagyítással. Ellenkező esetben az objektum nem esik teljesen a keretbe. 

A harmadik szabály a következőképpen fogalmazható meg: minél közelebb van a téma a kamera lencséjéhez,annál távolabb van a háttér, annál erősebb a bokeh.

 

Как сделать фон на фотографии размытым?

Tehát annak érdekében, hogy kiváló minőségű bokeh-t készítsen, mint a professzionális fotósok esetében, a mélységélességgel kell dolgoznia, nevezetesen annak érdekében, hogy kicsi legyen a témához képest. Ehhez kövesse három egyszerű lépést:

  1. Nyissa ki a membránt szélesebb körben.
  2. Nyomja a nagyítást erős zoomra, vagy használjon hosszú fókuszú optikát.
  3. Lődd le egy tárgyat a lehető legközelebb, de a háttérben, amennyire csak lehetséges, az objektumtól. 

Hogyan készítsünk homályos hátteret a Photoshopban?

A fényképezőgép beállításaival nem mindig lehet gyönyörű háttér-elmosódást készíteni: egyes technikák egyszerűen nem nyújtanak ilyen lehetőségeket, néha javítani szeretné a fényképet. Valakinek csak professzionális megjelenést kell adnia a képnek, valakinek pedig el kell rejtenie a keret extra részleteit, amelyek ellen az objektum található. Nézzük meg a Photoshop hátterének elmosódásának három módját.

Archív Ecset

Archive Brush a legkönnyebben használható eszköz elmossa a háttérben egy fotó. A gyakorlatban nyisson meg egy egyszerű képet egyetlen objektummal, például egy portréval:

  • nyissa meg a” szűrők “elemet a felső menüben, majd a” Blur ” — “Gaussian Blur” lehetőséget. Ezzel a szűrővel teljesen elmoshatja a képet;
  • megjelenik a tulajdonságaival megnyíló szűrőablak: például az elmosódás módjának beállítása. Válasszon ki egy 6 pixeles elmosódást, kattintson az OK gombra, majd értékelje az eredményt;
  • most az” archív ecset ” használatos. Kattintson a jobb egérgombbal, válassza ki az ecset keménységét (50% elegendő), valamint a méretet (a kitöltendő terület térfogatától függően). Kezdje el festeni a személy portréját, elkerülve a hátteret – így visszaadjuk a személy képének eredeti megjelenését.

Javasoljuk, hogy ne festse a portrét egy mozdulattal, hanem rendszeresen tépje le az ecsetet, hogy szükség esetén törölje az eredményt. 

Radír

A radírral való munkavégzés elve hasonló az előzőhöz, de néhány árnyalattal: 

  • nyissa meg a képet, majd hozzon létre egy duplikált réteget. Ehhez egyszerűen kattintson a jobb gombbal a rétegre, majd válassza ki a kívánt gombot. Más módszert is használhat, ha lenyomva tartja a fénykép bal egérgombját, majd áthelyezi a panelen található “Új réteg létrehozása”ikonra. Ennek eredményeként két azonos rétegnek kell megjelennie;
  • a felső rétegben ki kell választania a “Gaussian blur” lehetőséget, csakúgy, mint az első módszerben;
  • most elkezdünk dolgozni a “radírral”. Törölje egy személy portréját az első rétegből, mintha kicserélné azt a képre, amely a másodikban marad-vagyis nem homályos. Kész!

Ne felejtse el óvatosnak lenni, ha törött vonalakkal törli a törléseket: így könnyebb lesz törölni a rossz mozgásokat. 

Réteg Maszk

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb