Cikkek a fotókról

A téli fotózás teljes útmutatója

A téli fotózás számos problémával teli. A felvételi feltételek kemények lehetnek, de a felvételeknek ezt tükrözniük kell. Kitűnnek, és különleges érzelmeket közvetítenek. Itt található Spencer Cox professzionális fotós útmutatója, amely mindent lefed, amit tudnia kell, hogy télen nagyszerű képeket kapjon.

Полное руководство по зимней фотографии

Hardver problémák 

A fényképezőgép használata hidegben nem könnyű,minél nagyobb a hőmérséklet, annál nehezebb lesz. A működés szempontjából a legnagyobb probléma a kamerával kesztyűben való munka. A fényképezőgéptől függően könnyebb vagy nehezebb lehet beállítani a helyes beállításokat, ha az ujjai “fürge”, mint a potholderek. 

Egyes fotósok ujjatlan (vagy átalakítható) kesztyűt használnak a probléma megoldásához, de ez csak mérsékelten hideg körülmények között működik. Ha olyan hideg és szeles, hogy a könnyek megfagynak a szemedben, az ujjatlan kesztyű túl nagy a fagyás kockázatának. Nincs jobb módja ennek a problémának, mint a gyakorlás, ha lehetséges, állvány használata. 

Полное руководство по зимней фотографии

De az Ön által választott kesztyűnek és fényképezőgépnek van némi hatása a végeredményre, tehát ha sok téli fotózást kell tennie, akkor ezzel kell döntéseket hoznia. Vegyen magával néhány zsebmelegítőt, hogy melegen tartsa a kezét. 

A könnyű használat mellett a legtöbb kamerát eredetileg nem úgy tervezték, hogy különösen hideg körülmények között fényképezzen. A tipikus hőmérsékleti tartomány 0-40 ° C egy fejlett DSLR vagy tükör nélküli kamera esetében. 

Полное руководство по зимней фотографии

A legtöbb esetben a kamerákat ennél sokkal hidegebb körülmények között is használhatja, mielőtt azok meghibásodnának. Nem minden funkció fog működni, valamint a szokásos, de ez várható. Az akkumulátor nem tart olyan sokáig, és jó esély van arra, hogy a maximális képsebesség csökken. De sokkal szörnyűbb alacsony hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy károsítsa a legtöbb kamerát a piacon. 

Azonban egy dolog, amit feltétlenül óvatosnak kell lennie, a páratartalom. Ha hideg kamerát hoz egy meleg szobába, vagy akár egy sátorba vagy autóba is hozza, akkor gyorsan ködös lesz. Ez zavarja a képek készítését, különösen akkor, ha az izzadás újra lefagy, amikor a kamerát kívülről veszi. A legjobb, ha a fényképezőgépet a táskájában hagyja, amikor belép a házba, hogy lassan felmelegedjen. Nagyon hideg körülmények között a kamerát zárt műanyag zacskóba helyezheti, mielőtt behelyezné. 

Полное руководство по зимней фотографии

A fenti képen, amelyet éjszaka készítettek, furcsa visszaverődések láthatók a Hold körül, mert a fotós fagyott lélegzete felszívta a lencsét. 

Hómérés és expozíció 

Úgy tűnik, hogy a megfelelő expozíció havas körülmények között súlyos fejfájást okoz. Természetesen, amikor a hó fényes, egy kicsit több erőfeszítést igényel, hogy ne könnyítse meg az objektumot, mint amennyire kellene. A hóval töltött jelenet valójában becsaphatja az expozíciómérőt, hogy folyamatosan alulexponálja (bár a modern kamerák javulnak ezen). De végül az optimális expozíció havas körülmények között pontosan ugyanaz, mint a szokásos. A cél az, hogy a lehető legtöbb fényt rögzítse anélkül, hogy megvilágítaná a fontos kiemeléseket. Csak tartsd szemmel a hisztogramot, és talán nézd meg a képeket egy kicsit gyakrabban, mint máskor. 

Asztrofotográfia télen 

Az asztrofotográfia az egyik olyan műfaj, amely télen csodálatos lehet. Míg a Tejút magja általában nyáron jobban látható, más égi tárgyak sokkal jobban néznek ki télen. 

OLVASSA EL:  Hogyan számoljuk ki a megfelelő méretű és felbontású képet nyomtatni és megjeleníteni a képernyőn

Nyilvánvaló példa erre az Aurora borealis (északi és Déli fények). Nyilvánvaló okokból sok fotós kívánságlistáján szerepelnek, a tél általában a legjobb alkalom, hogy megnézze őket. Ennek oka az, hogy sötét égre van szükség a fények megtekintéséhez, és a pólusok közelében lévő helyek (ahol az aurora a legintenzívebb) nem látnak sok sötétséget ősz közepéig vagy később. 

Ezzel együtt még a szokásos csillagászat is részesülhet a levegő alacsonyabb páratartalmából, amikor hideg lesz. Az asztrofotográfiával kapcsolatos egyik legkellemetlenebb dolog egy vékony köd vagy köd, elrontják a fényképeit. 

Полное руководство по зимней фотографии

A homályos horizont miatt itt nehéz volt sok csillagot rögzíteni, annak ellenére, hogy a kép éjfélkor készült. A hideg levegő egyszerűen nem képes annyi nedvességet tartani, mint a meleg levegő. Mivel télen korábban sötétedik, ez azt jelenti, hogy nem kell nagyon későn lefeküdnie, hogy megnézze a csillagokat. 

Hosszú időközbeni felvételeket készíthet, télen pedig csillagzuhanyokat is készíthet. A sötét idő hosszú szakaszai a nap folyamán nagyobb rugalmasságot biztosítanak. 

Полное руководство по зимней фотографии

Meteor a Medve-tó felett a Rocky Mountain Nemzeti Parkban, tél 2018

Képek az állatokról és a vadvilágról 

Sok állat túléli a téli hónapokat a föld alatt, és nem olyan aktív, mint az év többi része. Néhányan azonban inkább a havat részesítik előnyben, téli tevékenységük nagyon érdekes lehet dokumentálni. 

Полное руководство по зимней фотографии

NIKON D7000 + 105mm f / 2.8 @ 105mm, ISO 800, 1/500, f/2.8. Január wildlife in Everglades Nemzeti Park, Florida

A régió specifikus migrációi természetesen különböznek egymástól. De még a leghidegebb helyeken is vannak olyan vadon élő állatok, amelyeket filmezni lehet. Ha lehetséges, hozzáadhat egy másik dimenziót a vadon élő állatok képeihez, amelyeket nem mindenki látott korábban. Ha a vadon élő állatokat havas körülmények között fényképezi, ez természeténél fogva élénkvé és lenyűgözővé teszi a témát (különösen súlyos időben). 

Полное руководство по зимней фотографии

Homokdaru migráció, március elején, San Luis Valley, Colorado

Téli Absztrakciók 

A jégbuborékok gyönyörű tárgyakat hoznak létre, a közeli képeket rögzítő textúrák gyakran nagyon jók. Még makró fényképeket is készíthet jégcsapokról vagy szuper makró fotókról a hópelyhekről. Télen sok lehetőség van az absztrakt munkára. 

Полное руководство по зимней фотографии

Nikon F100, Kodak Tri-X 400

A téli érzelmek 

Először is, sok esetben a hó jellegtelen. A hegyi táj nyáron lehet sziklák, fű, tavak, amelyek vonzzák a figyelmet. Télen ezek a tárgyak elrejthetők a hótakaró alatt. Ez lehetővé teszi, hogy olyan negatív térrel Készítsen fényképeket, amelyek ürességet, elszigeteltséget, magányt stb. 

Полное руководство по зимней фотографии

Mivel a hó fényvisszaverő, hajlamos utánozni a fény és az árnyék színeit. Napnyugtakor és napkeltekor ez gyakran a kék és az arany légköri kontrasztját eredményezi, ami vonzza a figyelmet.

A béke és a nyugalom télen is közvetíthető, köszönhetően annak, hogy a hó olyan jól tükrözi a naplemente/Napkelte fényét. Ezek feszült, gyakran kaotikus jelenetek, érzelmeik jól illeszkednek a körülöttük lévő kemény körülményekhez.

Полное руководство по зимней фотографииПолное руководство по зимней фотографииПолное руководство по зимней фотографииПолное руководство по зимней фотографииПолное руководство по зимней фотографииПолное руководство по зимней фотографии

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb