Cikkek a fotókról

Szenzoreltolódás technológia nagy felbontású fotókhoz

Az elmúlt években sok gyártó kiadott olyan kamerákat, amelyek nagy felbontású képeket hozhatnak létre Szenzoreltolódás technológiával. Ez a technológia az IBIS képstabilizáló mechanizmus (a test képstabilizációja) megjelenésével vált lehetővé. A technológiának több neve van – nagy felbontású mód (nagy felbontású mód), Pixeleltávolító felbontású rendszer (Pixel Shifting Resolution System), tört mód pixel shift (Pixel Shift Multi Shooting Mode) segítségével. Ennek lényege, hogy több azonos típusú kép egymásra van helyezve, összekeverve, hogy egyetlen képet hozzon létre nagy felbontással.

Технология сдвига датчика для фотографий с высоким разрешением

A fotózás különböző megközelítései az érzékelő eltolódásával

Az érzékelő-shift képrögzítő mechanizmust a drága speciális kamerákról a megfizethetőbb új, nagy felbontású kamerákra helyezték át. Ma, amellett, hogy a H6D-400C Hasselblad (képek felbontása 400 megapixel), vannak ajánlatok Olympus, Pentax, Sony, Panasonic. Az ilyen technológiát használó kamerák példái az Olympus OM-D E-M1 Mark II (Micro Four third), a Pentax K-1 Mark II DSLR, a Sony A7R III, valamint a Panasonic Lumix DC-G9 (Micro Four Third).

Технология сдвига датчика для фотографий с высоким разрешением

Hogyan működik az érzékelő shift technológia?

A digitális fényképezőgépek fényérzékeny fotodiódákat használnak az érzékelő fényeseményének rögzítéséhez. A piros, zöld és kék (RGB) színszűrők az érzékelőn általában egy adott mintában vannak elrendezve, amelyet Bayer mátrixnak (Bayer filter) neveznek. A Bayer szűrőben kétszer annyi zöld színű elem van, mint vörös vagy kék, mert az emberi látás leginkább a zöld részletek megoldásához igazodik. Egy képen egy színes képpont jön létre ezeknek a színes elemeknek a keverésével.

Az érzékelő nem tudja, mennyi piros van a zöld vagy kék érzékelő helyén, ezért interpolációra van szükség, amely bizonyos tárgyakat hozhat létre a képeken.

OLVASSA EL:  Техника ICM. Как управлять выдержкой с пользой для творчества

Технология сдвига датчика для фотографий с высоким разрешением

Statikus érzékelők

Az IBIS nélküli hagyományos fényképezőgépben minden színelem csak egy szín fényét rögzíti egy helyen, így az általa rögzített adatok technikailag hiányosak. A Bayer mátrix fényszegmensek halmazát használja, hogy egyetlen képpontot hozzon létre egy digitális képben, de ezen a képponton belül két zöld szegmens van, egy kék és egy piros.

Az összegyűjtött adatok egy interpolációs folyamaton mennek keresztül, ahol a szomszédos színelemek által rögzített összes érték alapján mindhárom színhez értékeket rendelnek. Ezután a kapott színek pixelrácsként jelennek meg, majd digitális fénykép jön létre. Ez részben az oka annak, hogy a nyers képek kissé lágyabbak, ezért az utófeldolgozás során élesíteni kell őket.

Mozgásérzékelők

Ez azt jelenti, hogy az érzékelők kissé mozognak, hogy alkalmazkodjanak a kamera finom mozgásához. Ez azért szükséges, hogy a kép stabil maradjon. A stabilizációt az érzékelő helyzetének mikro-beállításával érik el. Az érzékelő eltolódással rendelkező képek esetében ugyanazokat a mikro-korrekciókat használják. Valójában az érzékelő nem a külső zavarokhoz való alkalmazkodásra mozog, hanem annak biztosítására, hogy a kép minden része színes információkat tartalmazzon.

Технология сдвига датчика для фотографий с высоким разрешением

Színes elemek, nem pixelek

A kamerákat a megapixelek száma gyakran a felbontásuk mértékeként értékeli, de ez zavaró, mivel a kameráknak valójában nincs Pixel, csak színes elemek.

Az érzékelőből származó adatok feldolgozásakor kapott képen pixelek jelennek meg. A” pixel-shift ” kifejezés félrevezető. A képpontok nem mozognak, de a színes elemekkel rendelkező érzékelők mozognak. Kép rögzítésekor minden elem rögzíti az adatokat piros, zöld vagy kék fényre. Ezeket az adatokat a számítógép interpolálja, így a kapott digitális fénykép minden egyes képpontjának mindhárom szín értéke van.

Érzékelő eltolás

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb