Minden a fotóról

Hogyan válasszuk ki a legjobb kompakt fényképezőgépet?

Как выбрать лучший компактный фотоаппарат?

A mai digitális információs korban kevés ember csinál anélkül, hogy megosztaná az adatokat az interneten, a fényképek pedig különösen igényesek itt. Csak az Instagram-ban naponta több mint száz millió fotó és videó jelenik meg! Az ilyen trendekkel kapcsolatban érdemes megtanulni, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan létrehozni a népszerű tartalmat, itt pedig a mobil fényképezés mellett érdemes megemlíteni az új népszerűséget növelő kompakt kamerákat. Ebben a cikkben megismerheti a legjobb kompakt fényképezőgépeket, valamint kiválasztásuk titkait. 

 

Как выбрать лучший компактный фотоаппарат?

Még akkor is, ha jó fényképezőgéppel rendelkező okostelefon tulajdonosa, a kompakt fényképezőgép hasznos kiegészítő lesz a mobil fényképezéshez. Különösen hasznos olyan helyzetekben, amikor sokat kell lőni, és a minőségnek kifogástalannak kell lennie: a kompakt mátrix nagyobb, mint a mobil — ezért minden nagyobb gyártó nem hagyja abba az új érdekes modellek gyártását. Nem lesz könnyű kiválasztani a fényképezőgépet, ha még nem készült fel erre a folyamatra előre, mert sok árnyalat van, beleértve a technikai eszközöket is, amelyekre fontos figyelni. Ezért ebben a cikkben megvizsgáljuk a kompakt eszközök számos műszaki jellemzőjét — ez a felülvizsgálat segít a választásban, a legjobbban. 

A jó kompakt fényképezőgép műszaki jellemzői

Ha pontosan eldöntötte, hogy mit szeretne egy kompakt fényképezőgép, akkor az első dolog, amit meg kell emlékezni, a berendezés” kitöltésének ” fontossága. A megjelenést a háttérbe kell helyezni, mert ha nem a legjobb optikát választja, akkor folyamatosan homályos képekkel kell foglalkoznia, ami azt jelenti, hogy minimális élvezetet kap a felvételből. Vannak alapvető funkciók — részletesen megvitatjuk őket a szövegben, vannak további funkciók is, amelyeket szerzői chipekként a vállalatok adnak termékeiknek. Figyelembe kell vennie az összes mutatót, csak azért, hogy hiába ne pazarolja a pénzét. 

 Mátrix: mérete és típusa, megapixel

Az első és legfontosabb dolog, ami meghatározza a kép minőségét, a mátrix és annak különböző jellemzői. Szinte senki sem figyel erre az elemre, mert első pillantásra úgy tűnik, hogy lehetetlen megérteni a műszaki paramétereket, ha kezdő vagy. Valójában a gyakorlat azt mutatja, hogy csak elég megérteni, hogy egy nagy mátrix mindig a legjobb kicsi, ennek a paraméternek az értékét hüvelykben számítják ki. 

A mátrix olyan, mint a film a régi kamerákban, csak most vált digitálissá, a kép tárolása helyett egyszerűen elektromos jeleket továbbít a fényképezőgép processzorához, ott pedig a képet feldolgozzák és tárolják. Győződjön meg róla, hogy érdekli, hogy milyen méretű egy adott mátrix-így meg fogja érteni, milyen jó a képfelbontás, a szín, valamint az, hogy a keretben zaj várható-e. Miért nevezik a kompakt fényképezőgépeket népszerűen szappanos dobozoknak? Ez annak köszönhető, hogy sok esetben a mátrix olyan kicsi (1/2, 3 hüvelyk), hogy a képet a monitor részletes nézetének reménye nélkül szappanozza. Tudva, hogy milyen paramétereket kell betartania, és mit kell elkerülni, nem engedheti meg a fényképek minőségének elvesztését. 

A legjobb Kompakt fényképezőgépek teljes képkocka mátrixgal rendelkeznek, az érzékelő mérete megegyezik a 35 mm-es film méretével. Az ilyen mátrix nagyon nagy méretű, ezért a vele felszerelt kamerák sokkal nagyobbak és nehezebbek lesznek. Az optika törvényei azt diktálják, hogy az ilyen kamerák minimális optikai zoommal rendelkeznek, ugyanakkor magas árcédulával, mintha egy DSLR-ről vagy egy új okostelefonról beszélünk. De mi az ár, ilyen a minőség: a kamera nagyszerűen lő. 

OLVASSA EL:  Виды фотоаппаратов для любителей

A kompakt fényképezőgép érzékelőjéről is beszélnünk kell: a rossz képminőségű régebbi modellek elavult CCD technológiával rendelkeznek. Ez a fajta érzékelő nem ad lehetőséget arra, hogy kiváló minőségű videókat készítsen, és elkerülje a kép zaját-egy ilyen jellegű kamera megvásárlása csak akkor lehetséges, ha az alapok nem teszik lehetővé, hogy valami hűvösebbet vegyen. A továbbfejlesztett képpel rendelkező modern kamerák CMOS érzékelő technológiával rendelkeznek: ilyen mátrixmal, különösen akkor, ha mérete nagyobb, mint 1/2. 3 hüvelyk, lenyűgöző képeket hozhat létre, amelyek jól láthatóak lesznek még nagyításkor is. Tekintsük a mátrix fő típusait a modern kompakt fényképezőgépekben:

  • 1/3 hüvelyk– gazdaságos osztály: ez a mátrix a legtöbb kamerával van felszerelve, így nem lesznek feltűnően különböznek az átlagos okostelefon kamerájától;

    1/1. 7 hüvelyk– közepes minőségű mátrix, amely olyan rajongóknak szól, akik nem igényelnek különleges műszaki jellemzőket. A mátrix még mindig kompakt méretű, de ugyanakkor a képek minősége sokkal jobb, mint az előző verzióban;

    1 hüvelyk vagy annál nagyobb egy nagy mátrix, amelynek esetében a kamerák szinte soha nem lesznek kompakt méretűek. Ezek a kamerák úgy néznek ki, mint a DSLR-k, bár sokkal könnyebbek, de az ár pontosan ugyanaz a szint. Kellemes meglepetés lesz a kép részletessége és színvisszaadása. Egyes modellek lehetővé teszik a képterület mélységélességének beállítását a háttér elmosódásával.

 

Как выбрать лучший компактный фотоаппарат?

Optika

A paraméter, amelyre szintén nagy figyelmet kell fordítani, az optikai egység, valamint a lencse típusa. A legjobb megoldás kiválasztásához gondosan meg kell értenie a kamerák optikáját: a berendezést nem értik, ami azt jelenti, hogy nem tud megváltoztatni valamit. Javasoljuk, hogy összpontosítson egy egyszerű szabályra: jobb, ha egy univerzális lencsével rendelkező kamerát készít, amely különböző körülmények között történő felvételre alkalmas, és nem korlátozza túl sokat, mintha csak egy portré kamerát vett volna. 

Az optika kiválasztásának három fő paraméter elemzésén kell alapulnia: fókusztávolság, rekesznyílás és nagyítási képesség.

  1. A fókusztávolság. A kompakt fényképezőgép előnye a sokoldalúság, ezért nagyon sok lehetőség van a fókusztávolságra: mind tájképeket, mind portréfelvételeket készíthet. A fókusztávolság elsősorban a látószöget érinti, ezért egy nagy embercsoportot fényképezni, 18 mm fókusztávolságot használunk, és nagy portrékhoz 50 mm — t veszünk. megjegyezzük, hogy egy kis fókusztávolság gyakran torzítja a fényképet-a vonalak geometriai torzítását, de ezt az utófeldolgozás során teljesen meg lehet javítani. 
  2. A nyílás. A lencsén áthaladó fény mennyiségét a segítségével szabályozzák. A fényérzékenységet az f/ betű és a digitális érték jelzi, például 3,5-5,6. Ami a kompakt fényképezőgépeket illeti, ez az érték 2,8-7,0 között mozog, de néha magasabb értékeket is találhat, például az f/1,4-et. Hogyan lehet megérteni, hogy mire van szüksége? Minél alacsonyabb az első jelző, annál nagyobb a lencse fényérzékenysége: a fókusz könnyebb, még akkor is, ha az ISO alacsony, este vagy éjszaka lehet lőni. 
  3. Nagyítás. A zoom funkció talán szinte minden digitális fényképezőgépet fel van szerelve, de emlékeznie kell arra, hogy ennek a funkciónak a jelenléte nem tagadja azt a tényt, hogy a felvétel során mozogni kell, nem pedig állni, csak a kívánt tárgyakat hozva. A Zoom lehet optikai vagy digitális. Az első talán tökéletesebb: a közelítés az optika maximális fókusztávolságának köszönhető, a kamera pedig három-öt alkalommal” nagyítja ” a távolságot, miközben megőrzi a kiváló minőségű képet. A második típus megközelíti a processzorba épített technológiákat — vagyis egyszerűen fogalmazva, a kép egyszerűen megnyúlik, ami nagyban befolyásolja annak minőségét (nem csak elmosódás, hanem zaj is). 

Как выбрать лучший компактный фотоаппарат?

Kijelző és kereső

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb