Minden a fotóról

Fókusztávolság: mi ez?

Фокусное расстояние: что это такое?

A lencse fókusztávolsága nagyon fontos szempont a fotózásban. Felelős olyan tényezőkért, mint a tervek, általános és nagy, perspektíva, mélységélesség. Még egy ilyen művészi technika hatékonyságát is biztosítja, mint az érzelmi állapot bemutatása, amelyben a kép hőse található. A mai cikkünkben a fókusztávolság minden részletét a lehető legrészletesebben vizsgáljuk meg.

Fókusztávolság és funkciói

Фокусное расстояние: что это такое?

Szóval, mi a fókusztávolság? Valójában ez minden kamera optikai tulajdonsága. Ez befolyásolja például a filmezett tárgy távolságának csökkentését vagy növekedését, valamint a látószöget. A lencse optikai központtal rendelkezik, amely az a pont, amelyen az összes rá eső fénysugár csatlakozik. A film síkja és a kamera optikai középpontja között van egy távolság, amelyet milliméterben mérnek.    

By the way, a fókusztávolság nem függ a kamera típusától. Hacsak nem beszélünk például olyan kamerákról, amelyek terménytényezővel rendelkeznek,ami jelzi a 35 mm-es keret átlója és a kisebb digitális fényképezőgép mátrixa közötti aránykülönbséget. 

Számos olyan paraméter van, amelyet a fókusztávolság befolyásol. Figyelembe véve őket, az objektumot eltávolíthatja, vagy fordítva közelebb hozhatja a perspektíva torzítása nélkül, vagy a képen lévő vonalak magasabb meghatározását, valamint a keretben lévő tárgyak természetesebb arányait érheti el.

Tehát itt van, amit a fókusztávolság befolyásol:

Meghatározza a látószöget, vagyis a képen megjelenő helyet. A látószög közvetlenül függ a fókusztávolság hosszától. Minél hosszabb a fókusztávolság, annál keskenyebb a látószög, és fordítva. 

Meghatározza az objektumok arányait a pillanatképben. Ha olyan lencsét használ, amely hosszabb fókusztávolsággal rendelkezik fényképezés közben, az arányok nagyobbak lesznek. Ha kisebb fókusztávolsággal készít fényképeket, a keretben lévő objektumok csökkennek. Bár valójában a valóságban különböző felvételi körülmények között ezek a tárgyak egyenlő távolságra lesznek a lencsétől.

A rekesznyílással együtt a fényérzékeny anyag mérete, valamint a fényképezett tárgy távolsága, a fókusztávolság befolyásolja az élesen imaged tér mélységét (más néven markolat). A markolat az a távolság, amelyen a fényképezett tárgyak fókuszba kerülnek.

A minimális tapadás eléréséhez hosszú fókuszú lencsét kell használnia, emellett ki kell nyitnia a rekesznyílást, és csökkentenie kell a lövés tárgyát. Ha szüksége van a maximális fogásra,akkor széles látószögű lencséket kell használnia, emellett zárja le a nyílást, majd hosszabb távolságból lő.

OLVASSA EL:  Ракурс в фотографии: разновидности, роль

By the way, különböző fókusztávolságú lencsék használatával különböző perspektívákat érhet el. A perspektíva megerősítéséhez rövid fókuszt kell használnia, gyengébbé tétele érdekében hosszúnak kell lennie.

Az optimális fókusztávolság kiválasztásához számos tényezőt kell figyelembe vennie, például a fénykép műfajának sajátosságait, az Ön számára kitűzött kreatív célokat. Például, ha egy közeli portré fénykép klasszikus változatát kell készítenie, akkor előnyben kell részesítenie a 80 mm-es fókusztávolságú lencsét. Ugyanebben az esetben, ha portrét kell készítenie a derékig, használhat egy 50 mm-es lencsét. A teljes hosszúságú portréfotó készítéséhez jobb, ha 30 milliméter fókusztávolságot választunk. Egyébként a széles látószögű lencsék hasznos módon is használhatók. Például segíthetnek egy érdekes belső portré létrehozásában, mivel lehetővé teszik, hogy széles teret fedezzen be a keretben, sikeresen közvetítse a modell bármely jellemzőjét a fotón keresztül, ügyesen használva a belső teret, amely erre a célra körülveszi.

Egyébként a filmgyártásban a fókusztávolság is nagyon fontos szerepet játszik. Rendszerint a helyes kiválasztással helyesen megoldhat néhány drámai problémát. Például egy karakter érzelmeinek közvetítése, a néző jelenlétének érzékelése, a cselekmény bármely témájának a lehető legeredményesebb feltárása. Ami azt illeti, hogy melyik fókusztávolság helyes lesz, erre nincs válasz. A jó és rossz fogalmainak itt nincs helye. De kiválaszthatja a legsikeresebbet, amely a legeredményesebben megoldja egy bizonyos kreatív feladatot.

A fókusztávolság fajtái

Фокусное расстояние: что это такое?

Összességében a lencséknek két fő típusa van: azok, amelyek rögzített fókusztávolsággal rendelkeznek, valamint azok, amelyek változó fókusztávolsággal rendelkeznek. A rögzített fókusztávolságú lencsék szélesebb rekesznyílással rendelkeznek, ez minden fényszinten nagyszerű lesz a fényképezés során. A különböző fókusztávolságú lencsék rekesznyílása változó. 

Sok professzionális zoom objektív rögzített rekeszértékkel rendelkezik. Például a 24-70 milliméteres lencsék a fókusztávolságtól függetlenül 2,8 nyitott nyílást tartanak. Ezenkívül egy rögzített fókusztávolság esetén a fotósnak folyamatosan meg kell változtatnia a tárgyhoz viszonyított pozíciót, míg a zoom objektív a pozíció megváltoztatása nélkül lehetővé teszi a keret különböző tartományának rögzítését, mind a közeli, mind a közepes, mind a hosszú távú terveket.

A gyújtótávolság különböző típusokra oszlik. Ez a látószögtől függ.

Széles látószögű lencsék (110-35 mm). Átlagos látószögük körülbelül hatvan fok.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb