Minden a fotóról

Contrazhur vagy kontúr fény a fotózásban: mi ez?

Контражур или контровой свет в фотосъемке: что это такое?

Jól ismert, hogy fényképezéskor különböző típusú fényeket is igénybe vehet, sőt meg is kell igénybe vennie. A természetes fény, ha megfelelően használják, mindig a kezedbe kerül, de mind a közvetlen, mind az oldalsó világítás, mind a kontúrfény jól szolgálhat a munkájában. A mai cikkünkben minden részletet elmondunk az ilyen típusú világításról.

Kontúr fény: mi ez?

Контражур или контровой свет в фотосъемке: что это такое?

Minden profi fotós tudja, hogy ha a nap közvetlenül a szemébe süt-ez nem jelenti azt, hogy elfelejtheti a felvételt. Végül is ez a helyzet kedvező irányba fordulhat. Minden tapasztalt fotós tisztában van ezzel.

Szóval, mi a kontúr fény? Ez egy olyan típusú fény, amelyben a fő fényforrás a tárgy mögött található. Ugyanakkor szigorúan a központban való elhelyezkedése semmiképpen sem előfeltétele. felülről, oldalról, akár alulról is leeshet, mindaddig, amíg a modell mögött helyezkedik el, és a kamera lencséje felé irányul. Ez egy teljesen logikus feltétel, mivel az ilyen világítás kockázatos, ha helytelenül használják, teljesen tönkreteheti a felvételt. Ezért jobb, ha elkezdi használni ezt a fényt, ha már van tapasztalata a fotózásban. Anélkül, hogy tudnánk a kontúr fényének minden árnyalatait, könnyen kaphatunk nem egy fényűző, érdekes képet, hanem egy közönséges sötét foltot.

De ne féljen ilyen fényt használni, mert minden először történik. Hibák nélkül a kreatív folyamat egyszerűen nem él. Ha helyesen használja a kontúr fényt, akkor a fotók valóban varázslatosak lehetnek, életre kelthetik őket.  

A kontúr fény nemcsak természetes forrásként szolgálhat, hanem mesterséges is. Abban az esetben, ha négy fényforrást használ felvétel közben, akkor a kontúrfényt közvetlenül a modell mögé kell helyezni. Mindenesetre ne keverje össze a háttérvilágítást a háttérvilágítással – ezek teljesen más dolgok. A háttérvilágításra csak a háttér kiemeléséhez van szükség, a háttérvilágításra pedig a fénykép élénkebbé és színesebbé tételéhez van szükség, ez a kép teljes értékű művészi eszköze.

A fotózásban és a filmek készítésekor a kontúrfény a kép érzékenységének közvetítésére szolgál. Ez érthető, mert még akkor is, ha kissé kiemeled a lány haját hátulról egy kontúr fény segítségével, ragyognak, csodálatosabbnak tűnnek. Egyébként ne feledje, hogy kontúr fény használatakor meg kell győződnie arról, hogy a fő fényforrás nincs a keretben. Ha ez megtörténik, akkor a kép csúnya kiemeli. Hacsak nem kívánja használni őket, mint valamilyen kreatív eszköz, különben nem lesz teljesen felesleges, vonzó a keretben.

A kontúrfény használata a fotózásban is hasznos abban az esetben, ha valamilyen tárgyat ki kell emelnie a háttérben. Például a színházi színpad közvetlen fénye azt a benyomást kelti, hogy a színészek és a díszletek laposak. A ZS hátsó megvilágítása teljesen más hatást eredményez.

Miután megtanulta, hogyan kell helyesen használni a kontúrfényt fényképezés közben, képes lesz arra, hogy mélységet adjon a fényképeinek, hogy azok terjedelmesebbek legyenek, valóban beszéljenek. Ha elolvassa ezt a cikket, akkor valószínűleg már tudja, hogy a Fotók hangerejét árnyékok biztosítják. Ha a világítás közvetlen típusú, akkor a képen szinte semmilyen árnyék nem lesz, oldalról történő megvilágítás esetén a fotókon lévő árnyékokat nagyon nehéz ellenőrizni.

De abban az esetben, ha a fő fényforrás az objektum mögött található, könnyedén vezérelheti a kép árnyékait. Az árnyékok meghosszabbításához vagy rövidebbé tételéhez csak kissé megváltoztathatja helyzetét a témához képest: üljön le, mozduljon el, döntse meg a kamerát.

Ön képes lesz arra, hogy igazán tisztességes képeket a használata a kontúr fény, ha érti az összes trükköt annak használatát. A legegyszerűbb lehetőség a vaku használata. Ebben az esetben a modell arca olyan fényes lesz, mint a háttér. A hátsó világítás minden előnyét használhatja. De ami a legfontosabb, biztosítani kell, hogy a portré ne legyen túlvilágítva. Ennek elkerülése érdekében egyszerűen állítson be egy kevésbé erőteljes impulzust.

OLVASSA EL:  Asztrofotográfia: hogyan készítsünk egy gyönyörű képet a csillagos égről?

Ezenkívül kissé lefedheti a vakut egy fehér papírlappal – ideális esetben diffúzorként működik. Ha mindent megtesz, amit fent írt, akkor képes lesz arra, hogy elkerülje a káprázás megjelenését a modell arcán, a legjobb módon átalakítsa a fénykép fényét, lágyabbá és simábbá tegye.

De emlékezned kell arra, hogy a vaku nem mindig kéznél van, néha egyáltalán nem lesz hasznos. Ahhoz, hogy kiváló minőségű fényképeket készítsen vaku használata nélkül, ennek megfelelően be kell állítania a kamerát:

Első, be kell állítania az exposamer pontmódját.  Ebben az esetben a fényerősséget a fókuszban lévő objektum alapján mérjük, amely egybeesik a mérési ponttal.

Másodszor, meg kell választani egy pozitív típusú expozíció korrekció. Ha ezt megteszi, akkor világos részleteket kaphat az árnyékban lévő képen. Pontosabb értéket kell kiválasztani a helyszínen, tesztfotókat készíteni különböző beállítási beállításokkal, egyszerűen kiválasztani a legsikeresebbeket.

Természetesen, ha háttérvilágítással lő, ne gondoljon fényes háttérre. Hibák lesznek a fotón, túl kiemelt, elmosódott hátteret kap, néha a részletek nem láthatók. De bizonyos esetekben ez a jelenség az abszolút norma. Ez a kontúrfény használatával rendelkező képek sajátossága.

Egy másik eset, amikor hasznos lesz a kontúr fény használata – ha egyértelműen, esztétikailag megjelölt sziluetteket kell elérnie a képen. Ha ezt a hatást szeretné, akkor a lehető legnagyobb mértékben sötétíteni kell a fényképezett tárgyat. A kis részletek ebben az esetben nem játszanak fontos szerepet. Ez az oka annak, hogy a sziluett létrehozásakor nem gondolhat az expozíció korrekciójára és a mérési beállításokra, amelyeket már említettünk egy kicsit fent.

Amikor sziluetteket készítesz, teljes mértékben ellenőrizned kell kifejezőképességüket. Ha egy képet készít egy személyről,akkor jobb, ha profilban áll. Ha két vagy több embert kell lőni, akkor figyelemmel kell kísérnie a sziluettek közötti távolságot: elegendő szabad hely legyen közöttük, hogy ne fedjék egymást, keresztezzék egymást, összeolvadjanak egymással.

Háttérvilágítás tájkép készítésekor

Контражур или контровой свет в фотосъемке: что это такое?

A kontúr típusú fény nem csak portrék készítésekor, hanem tájképek fényképezésekor is használható. Egyetértek azzal, hogy amikor a napfény közvetlenül a lencsébe ragyog, az egész környező tér bájosnak tűnik. Különösen fényűző képeket lehet beszerezni, ha napfény jelenik meg a felhőkből. Ez a gyönyörű égbolt a fotó teljes értékű karakterévé tehető.

A kontúrfény segítségével fényképezheti mind a modell sziluettjét, mind a természet bármely tárgyát. Ugyanakkor ez a tárgy a lehető legnagyobb mértékben elsötétül, egy izzó halo veszi körül. Ez a technika a természet tárgyainak felvételekor mágikus hatást fejt ki. By the way, a forgatás során győződjön meg róla, hogy a nap nem közvetlenül a keretben van. Sokkal jobb, ha az objektum mögött helyezkedik el, és gyönyörű fényhólyagba borítja.

A lefedettség szögét szűkítheti úgy is, hogy a napfényt kiveszi a képből. Ily módon gyönyörű képeket készíthet az internetről, mert hátulról történő világítás nélkül teljesen láthatatlan lehet. Egy másik érdekes ötlet a ködben a napfény ellen lőni. Ezzel a lövéssel úgy tűnik, hogy a köd belülről világít. Ez hihetetlenül szép hatás.

By the way, minél közelebb van a nap a horizonthoz (este vagy hajnalban), annál finomabb és gazdagabb lesz a természetes fény. Tudod, hogy amikor a napfény oldalról világít egy tárgyra, izzó vázlatot hoz létre körülötte, ami nagyon hatékonyan ellentétben áll az objektummal, ha a háttér elnémul. Használhatja ezt a természeti funkciót, naplementekor vagy kora reggel fényképezhet.

Érdemes képeket készíteni a tározó partján is, ha van ilyen lehetősége. A nap nagyon érdekes, élénk színek a víz különböző színekben, és úgy fog kinézni, nagyon szép a képen.

Kontúr fény: a fényképezés fő nehézségei

Контражур или контровой свет в фотосъемке: что это такое?

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb