Minden a fotóról

Asztrofotográfia: hogyan készítsünk egy gyönyörű képet a csillagos égről?

Астрофотография: как красиво снять звездное небо?

Az asztrofotográfiát talán a fotográfiai osztály egyik technikailag legkifinomultabb és legbonyolultabb műfajának lehet nevezni. A kezdőknek nem lesz könnyű karriert kezdeni ilyen művekkel, de ennek a műfajnak az összes alapvető szabálya mindenki számára elérhető és érthető. Néha nem is szükséges hűvös professzionális tükörreflexes fényképezőgép — csak annyi, hogy a technológia képes legalább harminc másodperc hosszú zársebességet beállítani. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogyan lehet elindítani egy fotót az égi tárgyakról. 

 

Астрофотография: как красиво снять звездное небо?

Mi válhat egy űrobjektummá, amely rögzíthető a keretben? Szerencsére nem csak egy nagy Hold: végtelen számú csillag, a Tejút, a bolygók, az aszteroidák, a gázfelhők, az üstökösök stb. Mint már említettük, a kamera szinte bármilyen lehet, sőt egy okostelefon is nagyszerű eszköz lesz az éjszakai fényképek készítéséhez, és mit mondhatunk a professzionális Asztrofotósok által használt teleszkópokról.

Az asztrofotográfia létrehozásának technikai árnyalatai

Amit nem lehet fényképezni, az biztosan lehetetlen kamera nélkül. Mint korábban említettük, elfogadott, hogy az asztrográfia legjobb eszköze egy több pixeles professzionális kamera lesz, de nem minden asztrofotográfus készen áll arra, hogy egyszerűen egyetértsen ezzel a kijelentéssel. Ha az első fontos kritérium hosszú expozíciós idő, akkor a második (de nem kevésbé fontos) biztonságosan tekinthető a zaj hiányának az égbolt kész képeiben. Itt a képpontok-egy egyszerű szabályt magyaráznak: a kis képpontok gyorsabban felmelegednek az expozíció során, ami termikus zaj kialakulásához vezet. Ez azt jelenti, hogy a kamera kiválasztásakor ne csak a nagy mátrixú, hanem kis számú megapixeles képeket is nézze meg — ez egy ilyen paradoxon. Érdemes megjegyezni, hogy kézi üzemmód nélkül nem lehet jó eredményt elérni: önállóan kell felépítenie az egyes paramétereket, beleértve az érzékenységet, az expozíciót, a rekesznyílást és a tömörítési minőséget. 

Minden olyan égi tárgy, amelyet el akarunk készíteni (kivéve talán olyan nagyokat, mint a Hold), nagyon homályos, és nem lesz látható egy normál fotón. Az astros-Ban Ki kell nyitnia a redőnyt a maximálisra, ameddig csak lehetséges-ebben az időben a fény “felhalmozódik” a fényképezőgépben. Ez a szükségesség egy másik egyszerű, de fontos szabályhoz vezet: állítson be nagy zársebességet, de ne tégy túlzásba, különben a zaj elrontja a fényképeit. A nyílást éppen ellenkezőleg, a maximálisra kell rögzíteni-ez lesz a fény fotonjainak maximális száma.

OLVASSA EL:  Ракурс в фотографии: разновидности, роль

Ami a fényképezőgép beállításait illeti, figyeljen a felvételi formátumra: ideális esetben, ha RAW-ban készíthet fényképeket, mert minél alacsonyabb a kép tömörítése, annál több eredeti információ lesz benne. A további információk további részleteket jelentenek a keretben, speciális programok segítségével “húzhatja” őket. Az érzékenységről vagy az ISO — ról szólva érdemes megemlíteni a magas (de nem a legnagyobb) érték fontosságát-nem lehet túl sok zaj. 

Астрофотография: как красиво снять звездное небо?

Hogyan készítsünk egy gyönyörű fotót a csillagos égről?

Nem számít, hogy kutatási vagy művészeti célokra készítesz-csak két lehetőséged van egy világos, gyönyörű és részletes asztrofotográfia létrehozására: rögzített kamerával és annak útmutatásával. Nézzük meg mindegyiket részletesebben.  

Asztrográfia rögzített kamerával feltételezi, hogy a lencsét az égre irányítja, maga a berendezés pedig szilárdan rögzítve lesz a felületen — jobb, ha megbízható állvány, de még egy sima vízszintes felület is alkalmas, amelyen könnyen rögzíthető. Az Ön feladata, hogy a fókuszt végtelenre állítsa, nyissa ki a redőnyt, majd várja meg, amíg a kép kiderül. Ez inkább tájképi változat: minden égi tárgy, különösen a csillagok, színes íveket képeznek a képen, ami a Föld forgásának köszönhető. Az égbolt ilyen felvételei gyönyörűen és előnyösen kombinálódnak az ismerős földi tárgyakkal: a természettel vagy a városi tájjal.

Asztrográfia kamerával összetettebbnek tekinthető, és ritka, hogy ebben a műfajban a kezdők azonnal elkezdik vele, mert további felszerelést igényel — egy csillagászati Egyenlítői tartót, amelyet még mindig képesnek kell lennie kezelni. By the way, ez nem kerül annyira, így ha komolyan veszi az égi tárgyak fényképezését, akkor azt tanácsolom, hogy dolgozzon ilyen berendezésekkel. A készülék állványra hasonlít: egy fényképezőgép is hozzá van erősítve, de csak vele lehet “irányítani” a helyes irányba (esetünkben abban az irányban, amelyben az égbolt égitestei mozognak). A kamera tartása lehetővé teszi, hogy lőjön úgy, hogy az objektumok fénye a mátrix ugyanazon részére esik, ami azt jelenti, hogy a fénykép a korábban beszélt többszínű csíkok nélkül fog megjelenni-ezeket csillag “íveknek”is nevezik. 

Optika az asztrofotográfiához

A tükörreflexes fényképezőgép a mi esetünkben valószínűleg a legideálisabb megoldás, különösen azért, mert különböző típusú lencsékkel illeszthető, amelyek segítenek a munka professzionálisabbá és érdekesebbé tételében. Egy kis fókusztávolság alkalmas olyan csillagászati tárgyak felvételére, mint a Tejút, a ködök, a galaxisok, valamint a csillagok fényes klaszterei. Azokban az esetekben, amikor a fényképet a lehető legrészletesebben kell elkészíteni, a fókusztávolságnak nagynak kell lennie: néha a fotósok lencse helyett távcsövet is használnak, kombinálva egy Egyenlítői tartóval. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb