Minden a fotóról

A makrófotózás jellemzői

Особенности макросъемки

Makro fotózás egyfajta fotózás, amely túlzás nélkül nevezhető az egyik leglátványosabb, lenyűgöző. A makrófotózás gazdagságát és szépségét nagyrészt a csúcstechnológiájú berendezések adják, azonban a fotós készsége is nagy jelentőséggel bír. Mi a különlegessége az ilyen típusú fényképezés, hogyan lehet létrehozni a tökéletes képet, azt fogja mondani, ebben a cikkben!

Még 20-30 évvel ezelőtt a fotósok megkíséreltek makró képeket létrehozni, azonban a fényképező berendezés nem tudta életre kelteni az ötletet, így ez a fényképészeti műfaj csak a közelmúltban (5-10 évvel ezelőtt) tudta megvalósítani. 

A makrófotózás jellemzői

A fényképezés egyik fontos tényezője a tárgy kiválasztása, valamint az objektív lencsék fókuszálásához szükséges távolság meghatározása. Egy közönséges lencse legalább 50 cm távolságban beállíthatja a fókuszt, míg a makró lencse már 10-20 cm-es tiszta képet hozhat létre. Ugyanakkor a fénykép nem torzítja az objektum skáláját, fenntartva az 1:1 arányokat. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy kis elem fényképezésére lesz képes, hanem méretének növelésére is, a tényleges arányokhoz képest láthatóbbá teszi. 

A makró lencséknek gyakran van egy bizonyos fókusztávolsága (például 50 vagy 100). Az ilyen aggregátumok megkülönböztető jellemzője, hogy a fotózás tárgya ugyanolyan méretű lesz mind a képen, mind a való életben. Természetesen a fényképek nyomtatásakor beállíthatja a fénykép bármely méretét: a képet névjegykártyára is elhelyezheti, még egy hatalmas szalaghirdetésen is (kiváló minőségű), de egy szabványos fotóméret állapotában mentheti az objektum természetes paramétereit. Érdemes megfontolni azt is, hogy a modern berendezéseknek számos automatikus funkciója van, amelyek lehetővé teszik az aberrációk elkerülését. 

Особенности макросъемки

A makrófotózás megszerezte népszerűségét. Lehetővé teszi számunkra, hogy olyan apró részleteket és elemeket rögzítsünk, amelyekre néha nem figyelünk, vagy egyáltalán nem veszünk észre. Ezek lehetnek virágok, rovarok, díszítő elemek vagy ékszerek, különböző textúrák stb. Egy kis elem közeli felvétele nemcsak lehetőséget ad a nézőnek a részletek megtekintésére, hanem gyakran megváltoztatja az objektum ötletét, új érdekes szögből mutatja be. A tökéletes makró kép első pillantásra megragadja a néző figyelmét, intrikál, arra ösztönzi az embert, hogy nézze meg a képet, fokozatosan új részleteket találjon benne. Azonban nem minden fotós képes elérni ezt az eredményt. Skill jön az idő!

Egy szép bónusz makró lencsék, hogy lehet lőni szinte semmit vele. Van egy hely a legszokatlanabb, merész ötleteket, mert a cél a forgatás lehet nem csak egy eleme a vadon élő állatok, hanem minden olyan termék, termék, stb. A professzionális fotósok néhány hasznos tippje segít jobban megismerni a makrófotózás árnyalatait, valamint hatékonyabbá tenni a fényképezés folyamatát. 

OLVASSA EL:  Asztrofotográfia: hogyan készítsünk egy gyönyörű képet a csillagos égről?

Kamera kiválasztása

Szinte az összes fotólencse (még azok is, amelyek mobileszközökbe vannak beépítve) speciális “kis tárgyak felvétele” vagy “makró”móddal rendelkeznek. Ha azonban azt tervezi, hogy szakmailag fejlődik ebben az üzletben, akkor komolyan gondolkodnia kell a megfelelő felszerelés kiválasztásáról. Ahhoz, hogy a makrófotók gyönyörűek, esztétikusak legyenek, és ami a legfontosabb, közvetítsék készségeiket, speciális makró lencsét, valamint DSLR eszközöket kell kapnia. Az ilyen technikai berendezések segítenek az objektum méretének 1:1 arányban történő összenyomásában. 

Особенности макросъемки

A Modern felszerelésnek nagy előnye van a “leszármazottaival” szemben – nagyon érzékeny érzékelők. Ez lehetővé teszi a fotós számára, hogy ellenőrzést gyakoroljon a felvételi folyamat felett. Ha nincs DSLR az Ön rendelkezésére, akkor el kell kezdenie vele. Nem olyan nehéz vásárolni egy kiváló minőségű tükörreflexes fényképezőgépet, a bemutatott modellek széles választéka között minden fotós képes lesz megtalálni a tökéletes lehetőséget maguknak. Azonban fel kell készülnie egy nagy hulladékra, mert az ilyen berendezések egyáltalán nem olcsóak. 

Tanulás a lencsékről

A makrófotózás azon kevés fotóműfajok egyike, ahol a lencse minősége sokkal magasabb, mint a fényképezőgép minősége. A részletes felvételhez megfelelő lencse legalább 1:1 nagyítási tényezővel tekinthető. Jelenleg 1:5 arányú egységeket találhat (például Canon MP-E 65mm F / 2.8 1-5x), megtalálhatja őket egy speciális üzletben. Ezek a mutatók azt sugallják, hogy a lencse használatakor ötször növelheti a kép méretét a természethez képest. Például, ha egy hópehely vagy egy gyümölcs szépségét és textúráját egy szakaszban kell közvetíteni, akkor a hagyományos, szabványos közelítési képességekkel rendelkező technika már nem lesz elég. 

A teljes képkocka-érzékelőkkel ellátott berendezéseken készített képek esetében a 2-4 mm széles hópehely csak a keret 3% – át foglalja el, ami ismét bizonyítja a korábban tett kijelentést. Az 1: 1 objektív nagyszerű lehetőség olyan kis tárgyak felvételére, amelyek textúrája vagy alakja nem különösebben bonyolult. A kisebb és összetettebb elemekkel való munkavégzéshez további tartozékokra (például makró hosszabbító gyűrűkre) vagy erősebb lencsére van szükség. 

Особенности макросъемки

Makró gyűrűkkel való munka

A makró gyűrűk teljes csövek formájában vannak. A kamera és a lencse közötti térbe illeszkednek, és segítik a fókuszterület bővítését. Az egységet úgy rögzítik, hogy elülső része a lehető legközelebb legyen a tárgyhoz. Minél közelebb van a lencse az objektumhoz, annál hatékonyabb lesz a zoom funkció. Egy jó makró lencse sok pénzt költ. Ha jelenleg nem áll készen arra, hogy sok pénzt költsön a fényképészeti berendezésekre – a makró gyűrűk kiváló alternatíva lesznek. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb