Cikkek a fotókról

A legjobb technikák a Sziluettfotózáshoz

A sziluettfotózást drámai és titokzatos légkör jellemzi. Cikkünkben Jenn Mishra és Tamara Kedves Fotográfusok megosztják titkos tippjeiket a látványos sziluettfotók készítéséhez. Miután megértette az alapvető technikákat, a komplex világítási feltételek nagyszerű lehetőségeket kínálnak érdekes képek készítéséhez. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Mi a sziluett fotózás? 

A sziluettet egy fényes háttérrel fényképezett tárgy hozza létre. A kemény hátsó fény eltakarja az objektumot, elrejtve annak részleteit. Az objektum lehet személy vagy tárgy, de csak az alakja látható a keretben. 

Általában azt akarjuk, hogy egyensúlyt az expozíció fényképezés közben elérni egy egyenletesen megvilágított jelenet. De a sziluettképekben szükséges, hogy a fényes háttér megfelelően ki legyen téve, míg az objektum sötétedik, elveszíti az összes vagy a legtöbb részletét. 

A sziluettfotózás akkor nyer, ha a háttér sokkal fényesebb, mint a téma. Azt használja, amit egyébként egy komplex világítási állapot. Az ilyen fotók minimalista megközelítést alkalmaznak a részletekkel rendelkező hagyományos képekhez képest. Csökkentik a látható információkat azáltal, hogy kizárólag a kontúrokra, a kontrasztra, a mintákra és az alakzatokra összpontosítanak.

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Hogyan kell fényképezni egy sziluettet 

A sziluettfotó készítése egyszerű, ha ismeri az alapokat. A legfontosabb dolog az, hogy hol állsz a fényforráshoz képest. 

Szüksége lesz egy világos és felismerhető alakú tárgyra. Szüksége lesz egy erős fényforrásra is, amely kemény világítást eredményez. A nap mint fényforrás a legegyszerűbb módja egy sziluettfotó létrehozásának. 

A kívánt eredmény eléréséhez győződjön meg róla, hogy a fénykép készítésekor figyel a kamera helyzetére és beállításaira. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Használja a pontmérést a sziluettek fokozásához 

A kamerák felismerik a fényt a helyszínen, majd megpróbálják kitalálni, hogyan lehet a legjobb expozíciót elérni. De a kamera csak egy eszköz, így nem mindig érzékeli a megfelelő értékeket. Ez az, ahol a exposamer jön a mentő. Ez lehetővé teszi, hogy tudatja a kamerával, hogyan szeretné értékelni a jelenetet. Három fő mód van, amelyekhez a különböző fényképezőgép-márkák különböző terminológiát használnak. 

  • Méri az egész jelenetet: átlagolja a fényt az egész jelenetben. Több (Sony), értékelő (Canon) vagy mátrix (Nikon) néven található.
  • Méri a központot: átlagolja a fényt az egész jelenetben, de nagyobb jelentőséget tulajdonít a középső expozíciónak. Ez az úgynevezett center (center, Sony) vagy center-súlyozott (center-súlyozott, Canon, Nikon) módban.
  • Egy pontot mér: egy adott ponthoz kitéve, amelyet kiválaszt, általában a fókuszpont. A vezető kameragyártók (Sony, Canon és Nikon) pontmérési módnak nevezik.

Лучшие методы для силуэтной фотографии

A sziluettfotóban azt szeretné, hogy a kép bizonyos részei jól ki legyenek téve, mások pedig alulexponáltak legyenek. Ha a kamera kiteszi az egész jelenetet, megpróbálja kiegyenlíteni az expozíció különbségét. Pont – pont módban a fotós pontosan elmondja a kamerának, hogy a jelenet melyik részét akarja jól kitenni. Sziluettek esetében szükséges, hogy a háttér jól ki legyen téve, a téma sötét marad. Ezért a pontmérés a legjobb a sziluettek létrehozásához. 

Válassza ki a megfelelő beállításokat 

Válasszon egy viszonylag keskeny nyílást (például f/11). Nyomja meg az exponáló gombot félig, a háttérre összpontosítva. Lehet, hogy kissé mozgatnia kell a kamerát, az exponáló gombot még mindig félúton kell megnyomni a kép összetételének megváltoztatásához. Így az objektumot a keretbe helyezheti, ahol csak akarja. 

OLVASSA EL:  Светите «как в кино»! Новинка на рынке

Az f / 11-nél az egész jelenet éles lesz. Az objektum részleteinek nagy része elveszik a sziluettben, így a fókusz nem igazán számít. Csak az objektum szélei legyenek fókuszban. 

Ha a téma nem elég sötét, állítsa az expozíciót -0.3 vagy -0.7 értékre, hogy kissé sötétítse a teljes képet. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Végül nem használhatja a flash-t sziluettek létrehozásakor. A vaku szükséges a téma részleteinek hangsúlyozásához. A sziluetthez azt akarjuk, hogy az objektum alulexponált legyen. 

Keressen egy megfelelő kiemelést 

Mivel a fény az objektum mögött van, a szükséges világítási módszert háttérvilágításnak nevezik. A sziluettfotó világítási feltételeinek kiválasztásakor olyan fényforrást kell választania, amely kemény fényt biztosít. A nap nagyszerű erre a célra, de győződjön meg róla, hogy egyértelműen az objektum mögött van. Így a naplemente és a napfelkelte a legjobb idő a sziluettfotózáshoz. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

A sziluettek fényképezéséhez mesterséges fényt is használhat. Az utcai lámpák vagy az autó fényszórói az objektum mögött is érdekesek lehetnek. Ha saját világítóberendezését hozza, akkor lehetősége van arra is, hogy megváltoztassa a fényforrás helyzetét a sziluett létrehozásának módja szerint. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Válassza ki a megfelelő objektumot 

A sziluett képek hangsúlyozzák az objektum alakját. Világos vázlatnak kell lennie, mert a szín és a részletek sötétek lesznek. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Kamera beállítások: 1/200 másodperc F / 11, ISO 100

Az emberek sziluettjeinek fényképezésekor próbálja meg fényképezni őket profilban. Így felismerik az arc és a test alakját, még akkor is, ha a részletek nem láthatók a néző számára. Ha egynél több ember van, hozzon létre negatív teret az objektumok között. Ha nem vagy elég óvatos, akkor a sziluettek összeolvadnak, és úgy néznek ki, mint egy ember, akinek extra feje vagy karja van. 

Ha épületekről vagy tárgyakról készít sziluettfotót, keressen egyértelműen meghatározott alakzatokat és kontúrokat. Minden, ami tiszta alakú, kiemelkedik a láthatáron. Legyen szó szoborról, templomtoronyról vagy fáról, keressen olyan tárgyakat, amelyek észrevehetően el vannak választva a háttértől. Ellenkező esetben a sziluett elveszíti felismerhető alakját. 

A sziluettfotózás jó háttere egyszerű, minimális zavaró tényezőkkel. Ez lehetővé teszi, hogy a sziluett legyen a kép egyetlen fókusza. A világos, tiszta égbolt a legjobb háttér, különösen, ha naplemente. A városkép épületei összeolvadnak és elveszítik jellegzetes formájukat. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Helyezze magát a legjobb sziluettfotóhoz 

Ha van egy különálló tárgy és egy erős fényforrás, de nem kap egy sziluett, változtatni a helyzetét. A trükk az elemek közötti kapcsolat. Álljon az objektum előtt úgy, hogy erős fényforrás legyen köztetek. Helyezze a tárgyat közvetlenül a kamera és a fényforrás közé. Felveheti a fényforrást a képbe, vagy teljesen blokkolhatja az objektummal. 

Minden a szögről szól. Egy kis lépés, hogy az oldalon fog változni a hozzáállás, hogy a tárgy, a fényforrás. A nap sugarait a képeken is hagyhatja, például f/22 rekesznyílással. Vegye figyelembe, hogy ilyen rekeszértékeknél megfigyelhető a lencse diffrakciója. 

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Következtetés 

Sziluett fotózás, ahol állsz kapcsolatban a tárgy, a fény. Helyezze az objektumot közted és a fényforrás között. Használja a pontmérési módot és a keskeny nyílást. Keressen egy nem zsúfolt hátteret. És ennyi!

Лучшие методы для силуэтной фотографии

Kamera beállítások: 1/320 másodperc F / 32, ISO 100

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb