Minden a fotóról

A kiváló minőségű élelmiszerfotózás titkai

Секреты качественной фуд-фотографии

Az élelmiszerfotózás új trend a fotósok körében, valamint egy nagyon jövedelmező üzlet, amely ma rendkívül szükségessé vált a piac számára. Egyre több étterem és kávézó nyílik, speciális kiadványok készülnek a konyháról, az élelmiszerbolt katalógusoknak gyönyörű felvételekre van szükségük a választékukról. Ezt a vízi járművet nagyon érdekesnek és sokrétűnek lehet nevezni-mert itt a fotós maga gondolkodik minden részleten, dolgozik a képen és annak változatosságán. Beszéljünk arról, hogyan készítsünk remekműveket az élelmiszerfotózásról.

 

Секреты качественной фуд-фотографии

Az ételfotó készítése minden esetben gyártási folyamat, még sok kreativitással és szerzői szabadsággal is. Nem számít, hogy lőni magad a telefonon, vagy végre egy profi kereskedelmi felvétel-a Szabályokat a kép létrehozásához kell követni minden esetben, mert ez az egyetlen módja annak, hogy a kiváló minőségű és emlékezetes felvételek, amelyek összegyűjti az összes szereti. 

Világítás az élelmiszer-fotókban

Az élelmiszerfotóknak jó természetes fényre van szükségük: ezért gyakran a felvételi folyamat az ablak közelében vagy akár az ablakpárkányon történik. Mi a baj a mesterséges világítással? Először is, sárgás árnyalata, amely azonban fehér izzókkal semlegesíthető. 

Elemezzük a nappali felvétel folyamatát: mint tudod, a fényes nap nagyon éles árnyékokat adhat, amelyek nem alkalmasak minden fotóra. A legegyszerűbb módja egy könnyű függöny vagy tüll használata, amely helyettesíti a professzionális diffúzort, amelyre nincs mindig pénz. A szövetet függönyként lehet lógni, vagy szorosan húzhatja a keretre-ahogy tetszik. A legfontosabb dolog annak biztosítása, hogy a kiválasztott anyag elegendő mennyiségű fényt adjon át, majd az árnyékok biztosan lágyulnak. Mint korábban említettük, ez a technika nem mindig szükséges: hatalmas számú kompozíciót hozhat létre, amelyekben a kontraszt megfelelő lesz. 

Mit kell még tudni az árnyékokról? Először is, soha ne fordítson hátat a fényforrásnak: ellenkező esetben egy hatalmas árnyék fedezi a csendéletet, a keret pedig soha nem lesz látványos. Készítsen képeket különböző szögekből, beleértve a kissé oldalra való elmozdulást is: így meg fogja érteni, hogy milyen körülmények között néz ki az étel a legjobban. Másodszor, a mély árnyékok lefedhetik a kompozíció részét képező kis tárgyakat. Használjon retroreflektort: lehet egy vastag fehér papírlap vagy egy másik könnyű vászon, amely a nappal szemben helyezkedik el. Tehát kiemeli azokat a részleteket, amelyek az árnyékban vannak elrejtve, kiegyenlítve a megvilágítást, kiegyensúlyozottabbá téve. 

Секреты качественной фуд-фотографии

A szög kiválasztásának szabályai az élelmiszerfotókban

Mint a fénynél, a szög kiválasztásakor fontos, hogy megpróbálja a kezét különböző szögekből fényképezni. Képzeld el, milyen a tökéletes kép kell kinéznie, próbálja meg életre kelteni, majd elkezd kísérletezni. Ha először nehéz lesz önállóan inspirálni, akkor azt javasoljuk, hogy nézze meg, milyen szögeket szeretne kedvenc élelmiszer-fotósai használni. 

OLVASSA EL:  Fókusztávolság: mi ez?

A legnépszerűbb szög felülről van, de nem mindenki érti, hogyan kell lőni benne. A fő szabály azt mondja, hogy érdemes képeket készíteni minden “lapos” ételről: levesek, rántotta, pizza, valamint az asztalra helyezett összetevők a főzéshez. A felsorolt ételek nem tűnnek látványosnak oldalról, a fenti kép pedig segít a gyönyörű textúra hangsúlyozásában.

Oldalról jobb, ha olyan magas ételeket fényképez, mint a sütemények a vágásban,hamburgerek, magas palacsinta halom. Vegyünk egy kissé szögletes szöget, hogy megmutassuk, hogy az edény teteje is szép. 

Секреты качественной фуд-фотографии

Az élelmiszer kompozíciós alapjai-fotó

Mi teszi az ételfotókat gyönyörűvé és étvágygerjesztővé? Elsősorban a jól felépített kompozíciónak köszönhetően, ami itt nem kevésbé fontos, mint a fotózás más műfajaiban. A keretben mindennek a helyén kell lennie, nincs torlódás vagy indokolatlan üregek. A nézőnek, aki a fotót nézi, meg kell éreznie a harmóniáját. Tekintsük azokat a szabályokat, amelyek segítenek javítani a lövéseket a kompozíció szempontjából. 

A harmadik szabály talán még a fotórészleg kezdőknek is ismert-végül is alapvető fontosságú a keret összetételében. Az Ön feladata, hogy mentálisan ossza meg a képet két függőleges és két vízszintes csíkkal – úgy, hogy kilenc azonos téglalapot kapjon. ha okostelefonon lő, engedélyezheti ezt a rácsot a beállításokban, egyszerűsítheti a keret munkáját. Az ábrázolt vonalak metszéspontjai azok a pontok, amelyek elsősorban a néző figyelmét felkeltik, ami azt jelenti, hogy minden olyan különleges jelentőségű tárgyat be kell helyezni, amelyre figyelni kell.

Az átlók szabálya azt mondja: a keretben lévő tárgyak átlósan helyezhetők el, ami miatt nemcsak az objektumok megrendelésének hatása érhető el, hanem a fénykép dinamizmusa is. Gyakorolja ezt a technikát evőeszközökkel vagy lemezekkel, átlósan fordítva, egymás után helyezve. 

A tárgyak elrendezése különböző szinteken segít a fénykép összetételének dinamikusabbá tételében. Ismét konyhai tárgyakat használunk: különböző magasságú szemüveget helyezünk, tányérokat helyezünk különböző alátétekre. 

A keret ritmusának megfigyelése lehetséges, hogy mindenki elsajátítsa. Ehhez ellenőrizze, hogy vannak-e ismétlődő elemek a keretben. Mivel az ételről beszélünk, lehet édességek, zöld levelek, ugyanazok a zöldségek és gyümölcsök. 

Szimmetria számos híres mester kedvenc technikája, nem csak a fotózásban, hanem a videofelvételben is. Helyezzen például egy tányért egy edénybe, szigorúan a keret közepére. Ugyanezek a tárgyak látványosak ebben a technikában. 

Секреты качественной фуд-фотографии

Munka a háttérben az élelmiszer fotó

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb